Dagens rett

Ribbe med kinesisk touch

Hvorfor ikke gjøre noe mer ut av den tradisjonelle ribben og gi den en internasjonal smak? Prøv denne spennende oppskriften selv.

Denne helgen har vi servert deg en annerledes oppskrift på ribbe, men du kan jo også lage mer klassiske retter slik som dette;
 
 
Under oppskriftene finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Ribbe med kinesisk touch

Antall porsjoner

8

Ingredienser

Ribbe:
En tynnribbe, ca. 2½ - 3 kg (helst fra Grøstad)
4 ss mørk soyasaus
2 ts femkrydder (fås i forretninger som fører kinesiske matvarer)
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ss honning
2 ss risvinseddik (evt. hvitvinseddik)
2 middels store løk, hakket
2 gulrøtter, hakket
1 glass tørr hvitvin
litt olje til smøring
Potetstappe:
1½ kg mandelpoteter
4 vårløk, hakket
2 ss fløte
50 g smør
salt og litt pepper
Ingefær- og chilipærer:
2 faste, modne pærer
½ sitron, saften av
1 ts finhakket middels sterk rød chilipepper
1 ss finhakket frisk ingefær
30 g smør
1 ss sukker
Sur(rosen)kål:
40 friske rosenkål
2 ss risvinseddik (evt. hvitvinseddik)
en liten klatt smør
salt

Fremgangsmåte

Ribba:
En eller to dager før selve dagen, bland sammen soyasaus, femkrydder, hvitløk, honning og eddik, og gni denne blandingen inn i kjøttet - det vil være en fordel å massere den ytterligere hver åttende time eller så.

Forvarm ovnen til 180 grader og finn frem en panne som er stor nok til ribba. Olje panna lett og fordel hakket løk og gulrot i bunnen. Legg ribba med svorsiden ned, tilsett rundt en liter kokende vann, og "dampstek" i ovnen i rundt 1 time. Øs med jevne mellomrom, og tilsett mer kokende vann etter hvert som det fordamper.

Snu ribba med svorsiden opp og stek i 1 time til. Fortsett med å øse nå og da. Ser kjøttet ut til å trenge litt mer tid lar du det stå litt lenger i ovnen. Når det er ferdigstekt legges det over på et varmt fat. Fjern svoren med en lang kniv, dekk kjøttet med aluminiumsfolie og la det hvile på et lunt sted en halvtimes tid.

Skjær svoren i strimler, strø over salt, og legg den tilbake i ovnen på et nytt stekebrett (høyt oppe) slik at den blir sprø, sjekk ofte. Om nødvendig skrur du opp varmen ytterligere.

Sil sjyen som har dannet seg i bunnen av ribbepannen i en kasserolle. Sett ribbepannen på en middels varm plate, tilsett et glass tørr hvitvin, la det koke, og skrap godt (har du induksjonsovn og ingen langpanne som passer til den, får du skrape litt mer heftig). Sil dette over i sjyen fra dampstekingen. La det stå litt og hell av fettet som har samlet seg på toppen. Kok så opp og la det redusere litt, slik at resultatet blir en tynn saus/sjy.

Potetstappe:
Kok potetene med skallet på i usaltet vann til de blir møre. Hell av kokevannet og skrell dem.

Legg dem tilbake i kasserollen, tilsett fløte og la det koke opp. Mos dem sammen med smøret til det blir en jevn potetstappe. Rør inn vårløk, smak til med salt og pepper, og hold varmt.

Pærer:
Skrell pærene, del dem i tolv båter og fjern kjernene. Smør dem med litt sitronsaft slik at de ikke blir misfarget. Stek dem på middels varme i smøret til de begynner å ta farge. Tilsett chili og ingefær og stek i ca. 30 sekunder til. Tilsett sukker og litt vann slik at sukkeret løser seg opp. Kok et par minutter - de blir best hvis de er lett brunet og dekket med en blank "glasur" med spetter av chili og ingefær.
Sur(rosen)kål:
Skjær av bunnen på rosenkålen, fjern de mørke ytterste bladene, og skjær et lite kryss i bunnen (dette vil hjelpe dem til å bli jevnt kokt).

Legg dem i en kjele med rundt en centimeter vann, og tilsett eddik, smør og litt salt. Kok dem under lokk i rundt fem minutter. Fjern lokket og la dem koke ytterligere fem minutter slik at mesteparten av vannet fordamper.

Skjær ribba i små firkanter, og smak sausen til med salt og pepper hvis nødvendig. Server ribba på en seng av potetstappe, legg sprø svor på toppen av kjøttet, dander pærene og rosenkålen rundt, og avslutt med litt saus.

Sendt inn av

Foto: Anne Manglerud

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen