Drikke
Rieslingkupp i basis

Rieslingkupp i basis

Nå er det hallelujastemning i rieslinghylla. For så fint besøk er heller sjelden kost.
Aase E. Jacobsen
30 Mai 2013 - 04:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er egentlig en sensasjon at en vin av dette kaliberet, Scätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012 (92014), nå er å finne på fast plass i 60 polutsalg (av i alt 262) i landet.

Svært god vinvaluta

Vi snakker nemlig om en vin på grand cru-nivå, eller «erste lage» som det heter i Tyskland. Pettenthal er en av de beste vinmarkene i landet. Det er svært sjelden at en vin på dette nivået er tilgjengelig i tilstrekkelig kvanta til å fast hylleplass. Som regel er de innom i form av partivare.

Det skyldes selvsagt at det i dette prissegmentet ikke er snakk om megavolum. Men det er også en risiko for at det blir tomt, spesielt siden Kai Schätzel er kjent for usedvanlig god valuta for pengene.

Les mer om denne vinen

Og årsaken til at denne nå er en basisvin er nettopp stor etterspørsel over hele landet. Den har av den grunn kvalifisert seg fra bestillingsutvalget til basis.

Les mer om Vinmonopolets basislister

Men dette er en veldig ung vin. Den burde strengt tatt ikke ha vært i salg ennå, for kombinasjonen av den strålende 2012-årgangen og Pettenthal-vinmarken (og Schätzel) gir en vin med et veldig stort lagringspotensial – og en vin som ideelt sett ikke bør nytes nå.

Moderat alkohol

Den har en imponerende syrestruktur, er fast og litt knytt, men likevel overraskende tilgjengelig. Etter en time eller to i karaffelen er den riktig så «pratsom». Den har dessuten «bare» 11,5 prosent alkohol, hvilket er svært uvanlig på dette nivået. Det skyldes måten Schätzel jobber på. Langsom gjæring med naturlig gjær i store eikefat er forklaringen.

Denne «forsmaken» på Pettenthal i 2012 er tappet tre måneder tidligere enn hva Schätzel og alle andre produsenter normalt gjør for sine erste lage-viner. Disse vinene lanseres i september, etter to måneders hvile i flaskene.
Pettenthal fra Schätzel vil derfor komme til Norge i en senere og mer «endelig» tapping. Dette første partiet på 1200 flasker skiller seg noe fra de senere siden vinen er lett filtrert, noe Schätzel ellers ikke gjør. Årsaken er at den rett og slett var for ung på tappetidspunktet.

Alt til Norge

Den har derfor ikke med seg «alt» av det karakteristiske saltpreget fra vinmarkens kombinasjon av rødskifer, sandstein, leire og kalk. Men tilstrekkelig til å gi en pekepinn på dens storhet. Jeg blir ikke overrasket om den endelige tappingen vil tangere kvaliteten fra 2010, for disse årgangene har mye til felles.

Totalt lager han 5000 flasker som i sin helhet går til det norske markedet. Tyskerne får altså ingenting. Men her nord burde det blir nok til alle.

Schätzel lager også en rekke andre gode viner, til like gunstige priser.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her