Rosa bobler til kjæresten

Valentine's Day er i ferd med å bli like kommersiell som mors- og farsdager. I fare for å støtte opp under slike kulturimperialistiske markeringer er denne ukes vinanbefaling inspirert av kjærlighetens farge, nemlig rosa, og da i form av vin med bobler, o
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2003 - 02:01

Rosa champagne er for enkelte et kvasiprodukt, men for de som har fått sansen for denne type champagne, er den en svært allsidig venn. For det første er den super som aperitiff, frisk og fruktig med champagnens karakteristiske jordsmonnspreg i bakgrunnen som støtter opp selvsagt sammen med delikate bobler, slik at den gir noe mer enn bare å leske.

For det andre er rosa champagne perfekt til mat, og ikke bare fisk og skalldyr men også kjøtt, så vel lyst kjøtt, spekemat som viltfugl og kalde retter med rødt kjøtt. Rosa champagne kan altså brukes til det meste, også dessert, særlig de lettere fruktbaserte utgavene.

Akkurat slik er Moët & Chandon Brut Impérial Rosé (41378). Delikat tvers gjennom med balansert fruktighet. Det kommer av fremstillingsmetoden. Som de fleste champagner er denne laget av så vel hvite som røde druer. Brut Imperial Rosés drueblanding er ca halvparten pinot noir (rød), en femdel pinot meunier (også rød) og resten den hvite chardonnay. Men i motsetning til lyse champagner har deler av mosten fra de røde druene kost seg med skallene noen timer før gjæringen starter. Slik oppnås en lett rødfarge som blir ganske dempet i den endelige blandingen. Flere rosa champagner lages ved tilsetting av rødvin. Resultatet er en rødere vin og ofte kraftigere. Og det er faktisk kun i Champagne at rosa vin på lovlig vis oppnås ved å blande rød og hvit vin.

Tiden er litt knapp for å få tak i denne champagnen til Valentine's Day, så da må du eventuelt ty til den eneste rosa champagnen som er fast listeført på polet. Nemlig Laurent-Perrier Rosé (902). Den er på samme måte som Moët & Chandons utgave laget ved såkalt skallkontakt men i motsetning til den andre inngår bare av røde druer. Hvilket gir champagnen ekstra vekt. En utpreget matchampagne som også er velegnet til fingermat og småretter. Som en romantisk kveldsmåltid med norsk hummer eller for deg som etter champagnekjøpet har brukt opp alle pengene, en salat med litt god spekeskinke og parmesan.

Du reagerer kanskje på at rosa champagne er dyrere enn den lyse. Årsaken ligger i produksjonsmetoden. Til rosévin brukes kun den første fruktige mosten når druene presses. Jo mer skallene skvises, jo mer tanniner kommer med, og det er uønsket i en rosé. Det blir altså mindre rosévin enn rødvin av en kilo druer.

Det er vanskelig å finne et godt budsjettalternativ til rosa champagne. Da må vi ty til rosévin uten bobler. De to beste blant de som er tilgjengelig i flest butikker er sørfranske Domaine Lascours Syrah 2003 (13698) og spanske Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612). To helt forskjellige type rosé. Den første er ganske kraftig og dufter og smaker mye av så vel drue som opprinnelse, altså syrahdruens typiske sødmefylte skogsbæraromaer samt krydder og snev av kjøtt og sjokolade. Bra friskhet sikrer at den fungerer godt sammen med mat, primært kjøttretter.

Spanjolen er lettere med friskere bærpreg og bedre sammen med lettere kjøttretter eller helst fisk og skalldyr. Eller hvorfor ikke tapas.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med kjærligheten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her