Røverkjøp til viltet

Ukens vin kommer fra et lite kjent hjørne av en feiret region, men i motsetning til dens mest berømte og kostbare viner, er vår langt mer oppnåelig. Aldri før har du fått tilsvarende vin så lavt priset.
Aase E. Jacobsen
13 Oktober 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Piemonte avler noen av Italias største viner, barolo og barbaresco som begge er laget av den eksentriske druen nebbiolo. Denne druen kjennetegnes av en usedvanlig lang vekstsesong, noe som innebærer stor grad av risiko for vinbonden, samtidig som den på grunn av at druene er relativt små med tykt skall gir vin med høy syre og mye tanniner, som igjen krever en innsats i vinkjelleren.

Lavt utbytte
Nebbiolo er kanskje nettopp derfor så knyttet til regionen at få om ingen har klart å gjenskape dens storhet andre steder. Men nebbiolo dyrkes ikke bare innen de strengt regulerte barolo- og barbaresco-sonene i det sørlige Piemonte. 100 km lenger nord, helt på grensen til Lombardia-fylket, kjempeinnsjøen Lago Maggiore og storbyen Milano, finner vi en rekke mindre områder, både med betegnelsen DOC og DOCG (denominazione di origine controllata - e garantita). Mest kjent er nok Gattinara (DOCG) som for drøyt hundre år siden var like ettertraktet som barolo, og særlig kjent for sine holdbare viner. Området evnet ikke å vedlikeholde denne statusen, og først i de senere år har det våknet til liv.

Ukens vin Colline Novaresi Nebbiolo 2004 (47457) er imidlertid "bare" en Colline Novaresi, DOC'et som ligger øst for Gattinara (og Ghemme - den andre DOCG i dette hjørnet av fylket). Men det bærer vinen ikke på noen måte preg av for den er både intens og konsentrert. Det hjelper godt på at 2000 ga gunstige forhold for denne krevende druen som i denne delen av Piemonte kalles for spanna. Fargen er dyp og ganske mørk til en "uanselig" nebbiolo å være, men så tilhører produsenten Dessilani de seriøse, med nesten to hundre års tradisjon i området. Dessilani passer på å holde utbyttet nede, noe som er en forutsetning for å lage god vin av nebbiolo.

Internasjonal utgave
Og nebbiolokarakter har du aldri før fått så rimelig som dette. Lett parfymert duft av modne røde bær og kirsebær, lær, krydder, jord og trevirke. Smaken er saftig og lett krydret med fine syrer og gode men ikke aggressive tanniner, finishen byr på friskt preg av røde bær, sopp og skog. En relativt stoffrik vin som er nydelig til god risotto med sopp eller lettere vilt som elg eller fasan med soppsaus. Men som selvsagt også kan nytes sammen med tammere mat.
 
Denne vinen finnes i en noe mer påkostet men ikke nødvendigvis bedre utgave. Og det skyldes først og fremst at Caramino 2001 (47577) fortsatt er veldig preget av en solid omgang med nye fat, noe som gir den et litt vel internasjonalt preg og en litt tørr finish. Men konsentrasjonen er det ingen ting å si på. Sammen med saftig grillet rødt kjøtt og en fet saus "spises" fatpreget opp. Alternativt kan den legges i kjelleren et år i håp om at fataromaene er bedre integrert i vinen. Denne vinen henter sine druer fra en liten DOC, Fara, som ligger som en øy innen Colline Novaresi. Her har Dessilani en 4 hektars vinmark med navn Caramino og med 50 år gamle vinstokker som hver gir ca 1½ kilo druer - med andre ord ganske lite.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her