Særpreget og spennende

Disse to vinene både kommer fra utenfor allfarvei og smaker slik. Herlig annerledes.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2010 - 16:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om det er de mange ostene som produseres i Frankrike som ble trukket frem av de Gaulle i sin tid for å beskrive hvor sammensatt dette landet er også rent politisk, så kunne han like godt brukt vinen som eksempel. For franskmennene har så mange bortgjemte vinområder med sære druer, at det er en egen jobb bare å holde styr på dem.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og en like stor glede å oppdage nye. Spesielt når de er tilgjengelig i de fleste polutsalg. Som de to vinene fra Domaine de Montrieux tilhørende appellasjonen Coteaux du Vendômois og basert på druen pineau d'aunis. For å begynne med geografien først, så er dette en mikroappellasjon på bare 152 hektar i Loire-dalen. Men den ligger ikke ved elven Loire, men ved elven Loir som renner parallelt med sin mer kjente fetter.

Før-phylloxera
Langs breddene dyrkes altså pineau d'aunis som er en veldig gammel druesort i området. Første gang vinen nevnes er i et skrift fra rundt år 1000   hvor Henrik I blir tilbudt den for å leske strupen. Den gang het området Mont-rieux. Akkurat som produsenten av "våre" to utgaver. Som altså skiller seg ganske mye fra den generelle oppfatningen av pineau d'aunis-vin som er en lett og forfriskende rødvin. Det er også en av grunnene til at den er mest populær som rosévin.

Men både Dom. de Montrieux Coteaux du Vendômois 2008 (10756) og Domaine de Montrieux Vin de Table "Verre des Poetes" 2008 (80468) gjør altså dette renomméet til skamme. For de har både mye smak og kraft. Ikke minst har produsenten, Emile Heredia, klart å få frem veldig mye av druens krydder/pepper- og urtekarakter. Samt gode syre og store fasthet. Det er takket være en kombinasjon av biodynamisk dyrking og gamle vinstokker fra de beste eksponeringene. Enkelte parseller har sågar plantemateriale fra før phylloxera.

Super til grill
Spesielt er alderen på vinstokkene viktig for å oppnå en slik kraft for denne druetypen. Årsaken ligger i at mesteparten av de drøyt 400 hektar med pineau d'aunis som fortsatt finnes i Frankrike stammer fra en og samme klone plantet på 70-tallet. Den gang var det avkastning for alle penga, og med det har mye av særpreget gått tapt. Heredia har valgt tett beplanting av vinmarkene, opp mot 8500 planter pr hektar. Det gir en avling på litt mer enn en halvflaske pr plante, og det er ekstremt lavt. Men så blir det mye smak i den endelige vinen.

Forskjellen på de to vinene er liten, men Vin de Table-utgaven henter sine druer fra mer enn 100 år gamle vinstokker som vokser utenfor AOC-området. Den oppleves som litt mer laid-back og lettdrikkelig enn den andre. Begge har masse mørke bær og urter, i retning "hostesaft", samt jordsmonnspreg til felles. Og et middels lagringspotensial. Men hvorfor vente. Det er jo nå det er grillsesong!

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her