Scandinavian Beverage Group med rekordresultat

Scandinavian Beverage Group (SBG) en av de ledende selskaper innen vin, brennevin, importøl og logistikk - hadde i fjor sitt beste år noensinne, med en økning i omsetning eksklusive avgifter på hele 110 prosent.
Redaksjonen
09 April 2002 - 02:00

Omsetningen i SBG endte i 2001 på NOK 1,864 millioner inkludert avgifter, mot NOK 1,108 millioner kroner i 2000. Deler av denne økningen skyldes oppkjøp av selskapene Strøm i Norge, samt oppkjøpet av Bibendum i Sverige. Den organiske veksten har også vært meget sterk med en økning på vel 20 prosent og skyldes en kraftig økning i volum og markedsandeler. I løpet av fjoråret økte volumet med hele 117 prosent til 26 millioner liter vin og brennevin.
 
3 av 10 flasker
Den kraftige omsetningsøkningen gjør at SBG fortsetter å styrke posisjonen. Markedsandelene samlet for SBG er ulik innen de ulike produktkategoriene, men innen vin er nærmere 3 av 10 flasker som selges i Norge fra et SBG selskap.
 
- SBG er dermed i ferd med å nå sin målsetting om å bli den største aktøren i det norske vin- og brennevinsmarkedet.. Gruppens sterke utvikling er hovedsakelig ikke skapt gjennom oppkjøp, men gjennom industriell forretningsutvikling hvor alle gruppens selskaper selv har et sterkt ønske om å være best i markedet, sier konsernsjef Thomas Føyen i SBG.
 
Etter kjøpet av svenske Bibendum i 2000 har SBG med en markedsandel på 7 prosent i det svenske markedet som gjør at SBG Gruppen fremstår som den ledende norsk-svenske importgruppering av merkevarer innen alkoholholdige produkter. Vi har videre ekspansjonsplaner i Norden med fokus på Sverige og Finland, men veksten skal være med de riktige partnerne og i rett tempo. I forhold til driften har 2001 vært et omstruktureringsår i Sverige hvor vi nå har etablert SBG driftsstrukturen, uttaler Føyen.
 
Kraftig økning i driftsresultatet
SBGs bruttofortjeneste i 2001 endte på 243 millioner kroner, mot 136 millioner kroner i 2000, det vil si en økning på 79 prosent. Dekningsgraden ble i samme periode noe redusert som følge av SBGs inntreden i det svenske markedet, der prispresset er høyere og marginene lavere. Videre skyldes reduksjonen i marginene endring i den totale produktmiksen.
 
EBITA viser en vekst på hele 56 prosent som følge av volumøkninger, og den største delen av økningen skyldes oppkjøp. Organisk vekst fra eksisterende selskaper står for cirka 10 prosent av økningen. Økningen i EBITA fra organisk vekst kommer til tross for at det er brukt betydelig midler i oppbygging av nordisk struktur, samt etablering og investering i nye selskaper.
 
- Vi fremstår i dag som den mest lønnsomme grupperingen i dette markedet i Norge og innen importerte drikkevarer i Norden. Bakgrunnen til dette er i første rekke at vi har den mest effektive driftsstrukturen hvor vekst gir ytterligere skalafordeler i forhold til konkurrentene, sier adm. dir Dag Fladby.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her