Se alt det lekre du kan lage med appelsin

Vi har gjort et dykk ned i vår rikholdige kokebok og funnet disse fristende oppskriftene med appelsin.

Appelsiner hører påsken til, og vi har ofte en tendens til å kjøpe mer enn vi klarer å spise rett fra skallet. Det er imidlertid ikke noe problem all den tid appelsin er en super ingrediens i både salte og søte retter. Samt ikke å forglemme i ferskpresset form i drinker.

Les mer om appelsiner og andre sitrusfrukter

Se alle våre oppskrifter med appelsin

Er det noe du savner, kan du søke her

Drinker:

Paprika Punch

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 dl sukker
2 dl vann
1 rød paprika, kuttet i centimeterstore biter
2 dl friskpresset sitronsaft
2 ½ dl hvit rom
Appelsintwist

Fremgangsmåte

Ha sukker og vann i en kjele og la småkoke på svak varme til sukkeret er løst opp. Avkjøl.

Ha paprikaen i en blender og kjør den til en puré. Sil paprikapuréen over i en liten skål og ta vare på saften.

Bland sitronsaft og avkjølt sukkerlake i en mugge. Tilsett 3 ss av paprikajuicen og 1 dl vann.

Rør i rom og server i et høyt glass.

Pynt med appelsintwist (det gule skallet av appelsinen skåret i en tynn remse).
 
 
Råvare:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Into the Wild Martini

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

6 cl Tanqueray Ten

1,5 cl manzanilla sherry (infusert med granskudd, koriander, grapefrukt, lime og appelsin)

Fremgangsmåte

Rør alle ingredienser over is og server i en tradisjonell turkopp av tre. Garnér med friske granskudd på en cocktailpinne.

Denne drinken konkurrerte i kategorien The Ultimate Martini Challenge i World Class Nordic 2014.

Denne drinken er inspirert av norsk natur. En aromatizer spredte lukten av skog i hele rommet og drinken er "rørt" i en gammel kaffekjele. Smaksprofilen er basert på sitrus- og krydderblandingen som er unik for Tanqueray Ten, og fremstår ren og klar som en fjellbekk i glasset. Servert på en seng av granskudd.

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Julep à la Thomas

Antall porsjoner

1

Ingredienser

11/2 cl eau de the-sirup
1 cl Parfait Amour (appelsin- og vaniljelikør)
3 dæsjer Pernod
4 mynteblader

Sitronskiver
Mynte
Melis

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en shaker.

Fyll shakeren 3/4 full med is og rist kraftig.

Sil over i et stort isfylt highballglass og pynt med sitronskiver, mynte og sesongens bær.

Pudre med melis.

Inspirasjon: Jerry Thomas,
The Bar Tender’s Guide,
1862

Les med om The Dead Rabbit

Tips: Eau de the-sirup lages ved å trekke en sterk vanlig sort te. Ha i like mengder sukker som væske i den varme teen og rør til den er løst opp. Avkjøl til den skal brukes.

Denne drinken kan du også servere i et stort litt kraftig vinglass slik som her eller i et stort whiskyglass.  

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Baileys med appelsin og kanel

Ingredienser

4 cl Baileys
Helmelk
½ ts kanel
Saft av ¼ appelsin
Sukker

Fremgangsmåte

Ha melken i en kjele og varm den opp til den er god og varm og begynner å ryke. Pass på så den ikke koker.
 
Ha krydder og appelsinsaften i et varmebestandig glass eller en kopp og hell over den varme melken, rør om.
 
Ha i Baileys og eventuelt sukker dersom du ønsker drinken noe søtere.
 
Tips: Du kan godt erstatte helmelken med en lettere varinat dersom du ønsker det.
 
Råvare:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Grønnsaker og salater:

Grillet fennikel med pinjekjerner og appelsin

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk fennikel

1 ss salt i kokevannet
olje til pensling
2 ss pinjekjerner
50 g fetaost
1 stk appelsin i fileter
1 ss finhakket frisk kjørvel
¼ ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Forvell de halve fenniklene i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Dette kan gjøres i god tid før grillingen. Tørk av og avkjøl.

Pensle de halve fenniklene med olje.

Grill fenniklene til de har fått fin grillriller. Bak dem videre på indirekte varme til de er møre og fine.

Serveres med pinjekjerner, fetaost, appelsinfileter og bakte tomater.

Dryss over finhakket kjørvel.

Grillet fennikel er nydelig som en egen grillrett eller som tilbehør, særlig til lam og fisk.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jamies salat som i Amalfi - Insalata amalfitana

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 fennikel, skylt
1 rødløk, skrelt
1 agurk
en stor neve reddiker, skylt
en liten neve isbiter
2 ss god urte- eller rødvinseddik
6 ss extra virgin olivenolje av god kvalitet
havsalt og nymalt pepper
4 appelsiner

Fremgangsmåte

Skrell appelsinen og skjær ut appelsinfiletene slik at de ikke har skall eller hinner på seg. Skjær de lyse skuddene av fennikelen og legg dem til side.

Deretter renskjærer du fennikelen i begge ender. Om nødvendig kaster du det ytterste laget - det kan av og til være litt tørt.

Del fennikelen i to, og skjær den i så tynne skiver som mulig på langs. Legg dem i en stor bolle. Skjær agurken i tynne skiver.

Når det gjelder reddikene, lar du ca. 1 centimeter av stilkene sitte på. Så skjærer du en skalk av siden på reddikene, setter dem på den avskårne flaten og skjærer så tynne skiver du kan.

Hvis du slenger noen isbiter i bollen og vender litt på alt sammen, får det pussig nok grønnsakene til å bli enda sprøere. Isbitene skal bare være i i noen minutter.

Rånermåten å gjøre dette på er å ha grønnsakene i iskaldt vann, men har du gjort det én gang, vet du at visst blir grønnsakene sprø, men mesteparten av smaken renner ut i vannet.
 
Ta isbitene opp fra de finskårne grønnsakene. I en bolle blander du to spiseskjeer god urte- eller rødvinseddik og omtrent seks spiseskjeer god extra virgin olivenolje. Bland godt, og smak. Kanskje du vil ha i litt mer eddik - det kommer an på hvor søte appelsinene er. Smak til med salt og pepper.
 
Hell dressingen over salaten, og tilsett appelsinkjøttet og det som måtte være av appelsinsaft. Vend på salaten noen ganger, og fordel den på tallerkenene. Dryss fennikelskuddene på toppen. Servér med en gang
 
Oppskriften er hentet fra Jamie Olivers kokebok "Jamies Italia" som du kan lese mer om her .

Sendt inn av

Foto: David Loftus

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsalat med peanøtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk. grillet kylling (850 grams råvekt)
150 g kokt pasta (eller 60 g rå)
2 stk. appelsin
3 stilk stilkselleri
340 g hermetisk ananas, stor boks
200 g druer, blå eller grønne
1 stk. isbergsalat
3 ½ ss peanøtter

Karrisaus:
75 g majones
¾ ts karri
1 beg. yoghurt naturell
½ ts sukker

Fremgangsmåte

Skjær kyllingkjøttet i biter. Kok pastaen etter anvisning på pakningen.

Skjær bort topp og bunn på appelsinene og skjær vekk skall og alt det hvite. Skjær ut hinnefrie båter.

Skjær stilksellerien i strimler og ananasen i biter. Del druene i to. Legg salatingrediensene på et fat og dryss over peanøtter.

Rør sammen majones og karri. Bland inn yoghurt og smak til med sukker. Server karrisausen ved siden av salaten. 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fargerik salat med skinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

300 g skinke i terninger/smårettskinke
½ pakke friske eller frosne aspargesbønner
½ l vann
1 ts salt
1 pose ferdig blandet salat
1 appelsin i båter uten skinn
2 ringer ananas i biter

Fremgangsmåte

Kok aspargesbønnene et par minutter i lettsaltet, fosskokende vann til de så vidt er møre. Avkjøl raskt i kaldt vann og la dem renne godt av.

Anrett salaten på et fat og fordel aspargesbønnene over. Legg appelsinbåter, ananas og skinke på toppen.

Lag dressing og drypp over salaten.

Tips:

Hvis du vil ha enda mer mat i salaten, kan du tilsette osteterninger, gjerne en med mye smak som feta.

Tips:

Server med ulike brød: Ciabatta, foccacio, nan, pita, filone, panini'-brød med olje og valnøtter, brød med soltørkede tomater.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjømatretter:

Reker med appelsin og basilikum

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

350 g rensede reker
½ rød paprika i terninger
1 dl finhakket gressløk
1 appelsin i biter
frisk salat f. eks en blanding av isberg, lollo rosso eller frissé

Dressing:
saft av 1 lime
1 dl olivenolje
½ rød frisk chili i tynne ringer
ca 1 dl blader av frisk basilikum
1 ts revet frisk ingefærrot
1 ts finhakket hvitløk
salt og pepper

Fremgangsmåte

Bland paprika, gressløk og appelsinbiter med rekene.

Rør sammen limesaft, olivenolje, basilikum, chili, ingefær og hvitløk. Smak til med salt, pepper og ev. sukker.

Anrett rekeblandingen sammen med frisk salat på serveringstallerkener og drypp dressingen over.

Pynt med friske blad av basilikum. 

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Solgul fisk- og rekesuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

½ gulrot
½ skive sellerirot
2 vårløk eller 1 liten purreløk, kun det hvite
3 ss finhakket løk
1 tomat
2-3 hvite sjampinjong

1 god klype safran
kokende vann

8 dl fiskekraft
200 g torskefilet
200 g laksefilet
400 g ferske reker
4 ss hakket kjørvel
4 ss hakket gressløk
salt og pepper
1 appelsinbåt

1 dl fløte

Fremgangsmåte

Kok opp 2 ss vann og hell over safrantrådene. La stå og trekke.

Skyll og rens grønnsakene og skjær dem i tynne strimler (julienne). Skjær soppen i tynne skiver. Dypp tomaten i kokende vann i 10 sekunder, deretter i iskaldt vann, for så å fjerne skinnet og så frøene. Skjær tomatkjøttet i små terninger. Del torsk og laks i terninger. Finhakk urtene.

Kok opp fiskekraften sammen med safranen. Tilsett grønnsakene, kok opp og la koke tre minutt. Tilsetter fisken og tomatene. La trekke til fisken er kokt. Trekk kasserollen delvis av kokeplaten slik at suppa ikke får anledning til å koke. Det tar 6-7 minutter. Tilsett fløten og kok opp.

Tilsett reker og urter, bland forsiktig og pass på at det ikke koker. Smak til med salt, pepper og appelsinsaft.

Serveres straks med ferskt brød og smør.

Tips:

Du kan godt bruke (gode) reker i lake i stedet for ferske.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt piggvar i appelsin- og basilikumsmør

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600 g piggvarfilet
Salt og pepper
Olje og smør til steking

2 appelsiner
1 ts sukker
50 g smør
2 ss basilikum, finhakket

4 artiskokker
2 l vann
1 kvast timian
1 sitron
1 ss salt
1 ss hvitvineddik
5 pepperkorn, sorte

100 g østersopp eller skogsopp
Olje og smør til steking

4 skiver bacon

Fremgangsmåte

Renskjær fiskefiletene. Ha på salt og pepper. Stek lysebrun på den ene siden i olje. Ta pannen vekk fra platen og tilsett smør. Snu fisken og la den trekke ferdig.

Kok saften av 2 appelsiner og sukker til sirup. Visp inn smør og smak til med basilikum.

Rens og trim artiskokkene. Kok opp vann og ha i timian, sitron, salt, eddik og pepper. Kok artiskokkene møre.

Stek sopp lysebrun i olje og smør.

Kutt bacon i tynne strimler og stek dem sprø.

Varm fisken i ovn. Vend artiskokker i appelsinsmør. Anrett fisken på sopp. Legg artiskokker ved siden av, og topp med bacon. Hell resten av appelsinsmøret over.
 
Tips: Denne retten smaker fortreffelig med annen flyndrefisk også dersom du ikke får tak i piggvar.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt fisk i ingefærsaus som i Thailand

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg fast hvit fisk
1 ¼ dl hvetemel
1 ¼ dl maismel
olje til steking

Ingefærsaus:
6 sorte kinesiske sopp, tørket og bløtlagt
1 ss mørk soyasaus
1 ¼ dl brunsukker
2/3 dl riseddik
1 ¼ dl syltet japansk ingefær
2/3 dl vann
½ ts maismel
1 ss friskpresset appelsinsaft

Pynt:
1 rød chili uten frø, skåret i strimler
1 vårløk, skåret i strimler
korianderblader

Fremgangsmåte

Fisken renses, skylles, skjell skrapes av og fisken tørkes. Skjær et rutemønster på begge sider av fisken.

Bland hvetemel og maismel og nok vann til en tynn deig. Varm ca 8 dl av oljen i en wok eller panne som rommer fisken. Fisken dyppes i deigen og stekes i oljen. Snu fisken en gang under stekingen. Fisken er ferdig når fiskekjøttet kan løsnes med en gaffel på den tykkeste delen av fisken.

Legg fisken på et stort serveringsfat.

Lag sausen ved først å la soppen renne av og klem ut vannet. Fjern stilkene og skjær sopphattene i tynne strimler. Varm opp sausingrediensene i en kjele og la det småkoke i ca 4 minutter.

Hell sausen over fisken og pynt med chili, vårløk og koriander. Serveres med ris.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flambert fisk i mangosaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Fisken:
4 fileter Huachingo eller annen mager hvit fisk a 150 g hver
Hvetemel
Vodka til flambering
Salt og pepper
Matolje
 
200 gr spinat
125 g moden brie
 
Mangosaus:
¼ løk
2 modne mango
¼ grønn paprika, finhakket
6 cl vodka
Matolje
Salt og pepper
1 ss friskpresset appelsinsaft

Fremgangsmåte

Mangosaus:
Kutt løk og mango i middels store biter.
 
Varm opp matoljen, ha mango og løk i pannen og stek over middels varme til løken er gjennomsiktig. Tilsett vodka, appelsinsaft, salt og pepper. 
 
Avkjøl litt før blandingen has i blenderen og kjøres til en fin saus. Bland finhakket paprika med den ferdige sausen.
 
Fisken:
Krydre fisken med salt og pepper. Dypp den i hvetemel på begge sider, og stek den i litt olje over middels høy varme til den er gyllen på begge sider.
 
Flamber fisken med vodkaen og sett så fisken i ovnen 12-15 minutter på 200 grader.
 
Gi spinatbladene et raskt oppkok i saltvann rett før servering og la renne godt av seg i en sil.
 
Servering:
Legg fisken på en seng av spinat og med mangosaus ved siden. Legg to skiver brie på toppen og server.
 
Tips: Sett gjerne hele tallerkenen i ovnen til osten er gratinert hvis du ønsker det.

Sendt inn av

Foto: Marco Aguilar

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttretter:

Svinekjøtt med appelsin- og ingefærsaus

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 sjalottløk
½ grønn chili
1 båt hvitløk
1 ts finhakket, fersk ingefær
1 vårløk
1 appelsin
1½ dl vann
ca. 1 ts maisenna
½ ts salt
¼ ts pepper
pasta (mengdeberegning på pakken) 

Fremgangsmåte

Stek kjøttet på middels sterk varme i olje, i to omganger. Legg det til side.

Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær, og skjær vårløken i centimeterstore biter. Fres dette ca. 1 minutt.

Rør ut maisenna i vann og tilsett jevningen mens du rører. Press i saften av en appelsin. Kok opp på svak varme, tilsett kjøttet og smak til med salt og pepper.

Kok pasta som anvist på pakken.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingfilet med appelsin og ovnsbakte rotgrønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 kyllingfileter
4 appelsiner
1 lime
2 ts chilipulver
4-5 rødbeter
4 gulrøtter
2 pastinakk
2 ss solsikkeolje
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Tørk av kyllingfiletene og legg dem i en plastpose. Press halvparten av sitrusfrukten og hell juicen i posen. Tilsett chilipulver og knyt posen. Vend posen, så alt blir godt blandet. Legg den kaldt i to timer.

Skrell rødbeter og gulrøtter og del dem i biter. Legg bitene i en ildfast form og dryss med salt og pepper. Bak grønnsakene i ovnen i 15-20 minutter ved 200 grader.

Ta kyllingfiletene ut av posen og tørk dem godt. Ta vare på marinaden til senere.

Brun kyllingfiletene raskt i olje og krydre med salt og pepper. Ta grønnsakene ut av ovnen og legg kyllingfiletene på toppen.

Kok ut stekepannen med resten av marinaden, og hell den over i formen. Vask de to siste appelsinene godt og del dem i båter (med skallet på). Legg båtene rundt kyllingen.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den tilbake i ovnen i ca 20 minutter eller til kylling og grønnsaker er ferdige.

Server retten med ferskt brød som kan dyppes i sausen.

De lekreste kyllingoppskriftene

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Honningsmurt skankstek av lam

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Ca. 1 ½ kg lammestek
1 ts salt
½ ts pepper
2 dl vann
Krydderglasur til smøring av lammesteken:
Saften av 2 appelsiner
2 finhakkede røde chilier
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket frisk rosmarin
2 ss honning
1 ss søt soyasaus (kecap manis)
 

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 125 grader. Krydre steken og legg den i en langpanne. Sett et steketermometer midt inn i kjøttet uten å treffe beinet.

Hell i vannet og stek den til kjernetemperaturen viser 70 grader for rosastekt.

Lag krydderglasuren ved å ha ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal tykne til nesten sirup.

Hell krydderglasuren over steken og la kjøttet hvile 15 minutter på benken.

Den glaserte lammesteken serveres med freste grønnsaker , ovnsbakte halve poteter og krydret appelsin- og honningsaus . Søtt, litt sterkt og annerledes enn vanlig klassisk lammestek.

Her finner du flere gode lammeretter

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Appelsin- og sennepsglasert ytrefilet av svin

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600 g ytrefilet av svin
Salt og pepper
Olje til steking
2 appelsiner
2 ss sennep, grov

2 rødbeter
Saft av 3 appelsiner
Saft av 2 sitroner
2 stjerneanis
1 kanelstang
2 ss smør
Salt

2 skorsonnerøtter

1 brokkoli
1 dl crème fraîche
Salt
4 piementos eller pequilopepper

Fremgangsmåte

Ha salt og pepper på kjøttet. Brun på alle sider i en panne med olje. Stek videre i ovn på 160 grader i 10-12 min.

Kok saft av appelsiner til sirupskonsistens. Visp inn sennep. Pensle ytrefileten med blandingen før den skjæres opp.

Skrell rødbeter og kutt i biter. Kok bitene helt møre i appelsin- og sitronsaft, med anis og kanel i. Ta ut krydderne og kjør alt sammen med smør i en blender til en suppe. Smak til med salt.

Vask og skrell skorsonnerøtter. Del dem i to og kok møre sammen med rødbeter.

Del brokkoli i buketter. Kok helt møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og kjør til puré med crème fraîche. Smak til med salt.

Fyll piementosene med brokkolipuré. Varm 5 min i ovn på 180 grader rett før servering.

Fordel suppen på fire skåler. Del kjøttet i biter og anrett i suppen med piementos. Legg i skorsonnerot og servér straks.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserter og kaker:

Påskekake med appelsinkrem

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Kake:
110 g smør
275 g sukker
3 egg, romtempererte
140 g hvetemel
50 g kakaopulver
½ ts bakepulver
1 dl melk
100 g kjeks sjokolade (kvikk lunsj)

Appelsinkrem:
500 g smør
500 g melis
1 ts vaniljesukker
1 stk økologisk appelsin

Pynt:
Kvikk lunsj
sjokoladeegg/mandelegg

Fremgangsmåte

Kake:
Sett ovnen på 180 °C.

Pisk smør og sukker luftig og glatt. Pisk inn ett egg av gangen. Tilsett mel, kakao og bakepulver og rør til alt er godt blandet. Ha i melken og kjør til en glatt røre. Hakk sjokoladen grovt og bland inn i deigen.

Fyll røren i en smurt springform, 24 cm i diameter.

Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader. Avkjøl på rist.

Appelsinkrem:
Pisk smør, vaniljesukker og melis hvitt. Det skal piskes rundt ti minutter for å få riktig konsistens.

Smak til med saften fra en appelsin og revet appelsinskall.

Montering:
Del kakebunnen i to deler, og smør et lag med appelsinkrem på den ene delen. Legg den andre delen over.

Legg et nytt lag med appelsinkrem på toppen av kaken.

Pynt med hakket kjekssjokolade og små påskeegg.

Tips:
Hvis du baker den i 20 cm springform, kan du dele bunnen i tre deler for å få en høyere kake. Stek kaken gjerne dagen før servering.

Sendt inn av

Foto: Nadin Martinuzzi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fristende appelsinruter

Antall porsjoner

20

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Deig:
3¾ dl hvetemel
½ dl Dansukker Lyst Muscovadosukker
2 ss Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
150 g smør eller margarin, romtemperert

Fyll:
3 dl kremfløte
175 g smør eller margarin
2 dl Dansukker Rørsukker
½ dl Dansukker Rørsukkersirup
1 ss appelsinjuicekonsentrat
Revet skall av én appelsin

Pynt:
200 g Marabou Appelsinkrokan

Fremgangsmåte

Kna alle ingrediensene til deigen sammen og trykk den ut i en lett smurt form (ca. 20 x 30 cm). Stekes midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Vask appelsinen grundig og riv skallet fint. Bland alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle og la det koke i ca. 20 minutter. Ta en kuleprøve for å sjekke om karamellen er passe fast. Smør karamellrøren over bunnen. Settes i kjøleskap for å stivne.

Smelt sjokoladen i vannbad. Smør sjokoladen over laget med karamell. Når sjokoladen begynner å stivne, kan du lage mønster på toppen med en gaffel. Oppbevares kjølig. Skjæres i ruter ved servering.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokolade-whoopies med appelsinfyll

Antall porsjoner

ca. 25 stykker

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Deig:
100 g romtemperert smør eller margarin
1 ½ dl mykt brunt sukker
4 dl hvetemel
1 dl mandelmel eller malte mandler
2 ss vaniljesukker
2 ss kakao
2 ts bakepulver
½ ts salt
1 egg
1 dl crème fraîche

Fyll:
2 dl melis
100 g kremost naturell
¾ dl sjokoladenøttepålegg
1 økologisk appelsin, skallet av
2 ss kakao
1 ss appelsinlikør (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Visp smør og sukker jevnt og glatt. Tilsett de tørre ingrediensene.

Ha i egg og crème fraîche og rør det til en jevn deig.

Dekk en stekeplate med bakepapir.

Ha deigen i en sprøytepose og trykk ut kaker på størrelse med en 20-krone på stekeplaten.

Stek midt i ovn ved 175 grader i ca. 8 minutter. Pass på at kakene ikke brenner seg i kantene. Avkjøl på rist.

Riv skallet av en godt vasket appelsin. Pass på ikke å få med det hvite, det smaker bittert.

Bland sammen ingrediensene til fyllet og fordel dette på halvparten av kakene. Legg resten av kakene oppå som lokk.

Lag dine egne julegodter

Tips: Har du ikke sprøytepose, kan du fordele deigen med to teskjeer.

OBS: Kakene bør spises nylagde.

Sendt inn av

Foto: Peter Kam, Dansukker

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Appelsin- og sjokoladeterte

Antall porsjoner

10-12 stykker

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 pk Bixit med sjokolade
2 ts usaltet smør
3 ts finhakket appelsinskall fra syltetøyglasset
1 ss friskpresset appelsinsaft
2 ss Grand Marnier (appelsin- og cognaclikør) eller appelsinsyltetøy
4 ark gelatin
1 plate smeltet mørk sjokolade evt 1 dl smeltet sjokoladepålegg
1 ss melk
250 g pisket kremost
1 boks Vikingmelk
1/2 dl sukker
1 dl kakaopulver
1,5 dl fløte
1 glass appelsinsyltetøy
sjokoladekakepynt

Fremgangsmåte

Knus kjeksene fint i foodprosessor eller morter. Ha i en bakebolle og tilsett smøret. Bland godt.

Smør en 18 cms springform. Press kjeksmassen i bunnen og litt opp langs kanten. Stek ved 175 grader i 10 minutter. Sett til avkjøling.

Smelt sjokolade eller sjokoladepålegg i litt melk og avkjøl.

Plukk syltete appelsinskallstrimler ut av syltetøyet og finhakket dem. Bløt gelatin i kaldt vann i 5-10 minutter. Varm opp appelsinsaft og rør gelatinen inn slik at den løser seg opp. Tilsett appelsinskall og likør og rør godt.

Bland appelsinmiksen med pisket kremost, Vikingmelk, sukker, kakao og sjokolade. Pisk kraftig til alt er godt blandet. Pisk krem av fløten og brett inn i blandingen. Hell alt over paibunnen, dekk med folie og sett til kjøling i 3-4 timer.

Plukk syltete appelsinskallstrimler ut av syltetøyet og pynt toppen av kaken før servering. Dryss over sjokoladekakepynten.

Saftige kaker med kremost

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Påskecupcakes

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

Muffins:

150 g sukker

150 g smør

2 stk egg

Revet skall av ½ stk appelsin

1 ½ dl kremfløte

2 ts bakepulver

250 g hvetemel

Topping:

75 g smør

400 g melis

½ dl appelsinjuice eller ferskpresset appelsin

noen dråper gul konditorfarge

påskemarsipan og strøssel til pynt

Fremgangsmåte

Muffins:
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen. Ha i revet appelsinskall, melk og mel blandet med bakepulver til slutt. Ta røren i muffinsformer med skje eller sprøytepose.

Stek muffinsen midt i ovnen ved ca 175 °C i 15 – 20 minutter.

Topping:
Visp smør og melis i en kjøkkenmaskin på middels hastighet til alt er godt blandet. Sett maskinen på lav hastighet.

Bland appelsinjuice og konditorfarge, og tilsett det i smørblandingen litt etter litt. Kjør på høy hastighet til toppingen er lett og luftig, minst fem minutter.

Når kakene er avkjølt, påfør toppingen med sprøytepose og pynt med påskemarsipan og strøssel.

Sendt inn av

Foto: Kristin Ellefsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bålkos

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Sjokoladekake:
2 egg
2½ dl sukker
100 g smør
1½ dl melk
2½ dl mel
1 ss vaniljesukker
1½ ss kakao
2 ts bakepulver

Du trenger også:
3 appelsiner
aluminiumsfolie

Fremgangsmåte

Del appelsinene i to og skrap ut innholdet. La saften renne av.

Innholdet fra appelsinene skjæres i små biter.

Egg og sukker piskes til eggedosis. Smelt smør i en kjele og ha i melken.

Ha alt det tørre i eggedosisen, tilsett det våte og bland lett i noen minutter.

Ha appelsinen i røren og fyll appelsinskallene halvfulle.

Ha aluminiumsfolie rundt hele appelsinskallet slik at alt blir dekket.

Pakk dem godt ned i en pose eller stor matboks slik at røren ikke renner ut under transporten.

Legg dem på bålet og la dem stekes i 20-30 minutter.

Tips:
Bålkakene kan lages med hvilken som helst sjokoladekakedeig eller browniesrøre. Bruk din favorittoppskrift og lag en ny vri på påskekosen.

Sendt inn av

Foto: iStcokphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladefondant i appelsinskall

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

200 g kokesjokolade
200 g meierismør
4 stk egg
4 stk eggeplomme
100 g sukker
150 g hvetemel

Fremgangsmåte

Del sjokoladen i biter og smelt den sammen med smøret.

Pisk egg og sukker til eggedosis.

Vend eggedosisen inn i sjokoladeblandingen.

Vend inn melet.

Hell blandingen over i muffinsformer eller i appelsinskall.

Stek sjokoladefondantene midt i ovnen på 180 grader i 9 minutter (15 minutter om du bruker appelsinskall).

Steketiden vil variere litt etter størrelsen på formen. Det kan derfor være lurt å prøvesteke en fondant først.

Tips:
Bruk skallet fra økologiske appelsiner.

Sendt inn av

Foto: Siv Iren Moe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen