Julemat

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert.

Julegrøten kan du enkelt lage mens du gjør den siste finpussen før den store dagen. Kok opp grøten slik som beskrevet, og sett hele gryta i ovnen på 80 grader og la den godgjøre seg ca en time.

Når du først koker risgrøt, bør du sørge for å lage ekstra stor porsjon. Kald risgrøt er basen for riskrem som er et must på julaften. Oppskriften finner du nedenfor sammen med danskenes vri på riskrem, ris à l’amande.

Derfor er ris en slik glimrende råvare

Ifølge en undersøkelse utført av melk.no og Ipsos MMI er riskrem den foretrukne juledesserten på julaften for fire av ti nordmenn.

Multekrem på vei ut?

Multekrem er nest mest populær, men dette er de eldres favoritt og spesielt utbredt er den i områder med mer bærplukking. Bare en av ti mellom 18 og 29 år spiser multekrem. Melk.no spår en usikker framtid for multekrem som juletradisjon og at hovedårsaken er folks dalende interesse for bærplukking.

Dette kan du også bruke multene til

Likevel tar vi med oppskriften, for de som liker denne desserten gjør det til gangs.

På tredje plass kommer karamellpudding – en dessert som aldri slår feil. Om du ikke velger den på julaften, så er den velkommen også de andre dagene.

Se alt om julens mat og drikke i vår store julemeny

Karamellpudding til jul

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

8 ss sukker (til karamell)
2 ½ dl kremfløte
2 ½ dl matfløte
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ss vaniljesukker
4 egg

Fremgangsmåte

Lag karamell:
Sett en 1-liters form på en middels varm plate, tilsett sukkeret.

Det tar litt tid før sukkeret smelter og brunfargen kommer, vær tålmodig, ikke rør i sukkeret. Etter hvert som sukkeret karamelliseres, vend på formen slik at sukkeret blir jevnt smeltet.

Drei til slutt på formen slik at karamellen blir jevnt fordelt. Sett til avkjøling.

Bruker du induksjonsovn må du etter all sannsynlighet lage karamellen i en stekepanne og helle den over i formen når den har riktig farge.

Puddingen:
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene over i en kjele. Tilsett fløte og sukker og kok opp.
 
Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpisket egg. Eggene må ikke vispes for mye, for da blir puddingen pipete (små-hullete). Sil blandingen over i formen.

Stek puddingen i vannbad på nederste rille i ovnen, på 120 grader i ca. 2 timer.

Ta ut puddingen når den er fast og la den avkjøles på rist før du setter den i kjøleskapet i minst 1 døgn.

Ved servering løsnes puddingen med en skarp, varm kniv og hvelves over på serveringsfat.
 
Karamellsausen, som er igjen i formen, kan serveres som den er eller blandes med pisket kremfløte.

Tips: Sett langpannen med karamellpuddingen i ovnen før du heller på varmt vann.

Flere gode juledesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Risgrøt

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 dl vann
1½ dl risgryn
1 l melk
1 ts salt
 
1 beger seterrømme
1 vaniljestang

Fremgangsmåte

Kok grynene i vann i ca. 10 minutter. Spe med melk, og kok videre til grøten er passe tykk.

Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.

Ny vri på risgrøten:
Når risgrøten er ferdig kokt kan du røre et beger seterrømme inn pr. liter grøt. Da blir det festgrøt. En blanding av rømme- og risgrøt som nesten smaker som rømmegrøt. Husk sukker og kanel.

Ha gjerne en vaniljestang som du splitter i to i grøten også.

Tips: Kok opp grøten etter anvisning på pakken, men så snart melken har kokt opp tar du gryten av platen og setter den inn i stekeovnen på 80 grader med lokk over. La den passe seg selv og den kan godt stå i 1 - 2 timer til den er ferdig.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Riskrem med jordbærsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

450 g risgrøt
2-3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
2 ss sukker
Jordbærsaus:
1 kurv frosne jordbær a 250 g
2 - 4 ss melis

Fremgangsmåte

Toros risgrøt (ikke den snarkokte) er perfekt til risgrøt. Den er tilsatt litt vaniljesukker fra fabrikken, så hvis du bruker den, kutter du ut vaniljesukkeret i riskremen.

Visp kremfløten såvidt stiv og bland i grøten. Smak til med vaniljesukker og sukker.

Jordbærsaus:
Server riskremen med jordbærsaus som du lager lynraskt av en kurv jordbær fra fryseren, lar den tine, hell bort litt av "smeltevannet", tilsett 2-4 ss melis og kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor.

Flere gode juledesserter

Tips: Du kan også gjøre som danskene og tilsette 100 g hakkede mandler (uten skall) i riskremen og kall den Ris à l'amande.

Der serveres riskremen med kirsebærsaus som du får kjøp ferdig i butikken hvis du ikke har nedlagte eller frosne kirsebær fra egen hage, som du koker opp med sukker (50-100 g sukker pr 500 g kirsebær) og jevner med 1-2 ss maizenna. Kok opp under kraftig omrøring og avkjøl.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ris à l'amande

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

500 g risgrøt
3 dl kremfløte
2 ss sukker
50 g skåldete mandler
70 g grov marsipan
1 vaniljestang

Kirsebærsaus:
2 dl kirsebærsaft
1 ss potetmel
200 g kirsebær (hermetiske)
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Pisk kremen stiv sammen med litt sukker.  Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Riv marsipanen på et rivjern. Hakk de skåldete mandlene grovt. Tilsett begge deler i kremen.

Kirsebærsaus:
Lag en jevning av litt av saften og potetmelet. Ha resten av ingrediensene til sausen i kjele, og kok opp. Ta kjelen av platen, og rør inn jevningen. Server sausen til riskremen.

Flere gode juledesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Multekrem

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

4 dl kremfløte
5 dl multer
3 ss sukker

Fremgangsmåte

Bland sukker og multer.

Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.

Server multekremen fylt i eller ved siden av krumkaker, småkaker eller kjeks.

Flere gode juledesserter finner du her

Tips:
For en mer voksen smak på multekremen kan du blande inn litt multelikør.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen