Server disse drinkene til indisk mat

De varme kryddertonene fra det indiske kjøkken er utmerket både til å skape metthetsfølelse og tørst. Her får du gode oppskrifter på både tiltygg og drinker som passer til.

Disse indiskinspirerte smårettene som både er lett å lage og som kan forberedes på forhånd for dermed å varmes opp like før du skal spise, enten som snacks eller som en lett middag.

Du blir tørst

Har du en indisk eller pakistansk butikk i nabolaget, kan du kanskje skaffe deg både nystekt samoosas og pakoras uten å måtte lage dem selv.

Chili og andre varme krydder setter fart i tørsten. Men det finnes alternativer til klassiske tørsteslukkere som øl. Eller hvitvin med mye fruktsødme.

Dette passer til indisk sterk

Som en av disse forfriskende drinkene.

Oppskriftene er utviklet av Kjetil Gundersen og Kjell Johnsen står for drinkfølget.

Tandoori murgh

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

5 og en halv time

Ingredienser

1 kg kyllingklubber eller lår
1½ dl eple cider eddik
3 hvitløksfedd
20 g frisk ingefær
5 dl hengt yoghurt naturell
½ ts chilipulver
2 ts paprikapulver
1 ts koriander
1 ts spisskummin
½ ts sort pepper
½ ts gurkemeie
1 ts nyrevet muskat
2 ss frisk hakket koriander
salt

Fremgangsmåte

Klargjør kyllingklubbene ved å løsne den lille senen i toppen og trekke kjøttet ned på klubben. Hogg av den lille benkulen i enden slik at du sitter igjen med en pen liten kylling klubbe med alt kjøttet i den ene enden.

Rist de hele krydderne i en varm panne og støt de sammen i en morter. Tilsett finhakket de tørkede malte krydderne, hvitløk, frisk koriander, salt og youghurt. Bland godt og mariner kyllingklubbene (forsøk å holde benpipene rene for marinade) i minst 5 timer. Sett dem inn i ovn på 220 grader i 20 minutter og server med godt drikke.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tetanka

Ingredienser

4 cl Zubrowka
eplemost (helst usukret fra Askim)
2 epleskiver

Fremgangsmåte

Fyll et longdrinkglass med is og ha opp i ingrediensene. Pynt med epleskivene og server med sugerør.

Sendt inn av

Foto: John Nordahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Samoosas (frityrstekte oksekjøttposteier)

Ingredienser

Deig:
250 g finmalt hvetemel
1 ts salt
1 ts garam masala
½ ts kværnet sort pepper
1 knivsodd gurkemeie
2 ss olje
litt varmt vann

Fyll:
2 ss olje
300 g oksekjøtt i tynne strimler
2 fedd hvitløk
1 ts finhakket ingefær
1 løk i terninger
2 ts garam masala
1 finhakket rød chili
½ ts chili pulver
½ ts gurkemeie
½ ts salt
2 ss finhakket frisk koriander
sitron
olje til fritering

Fremgangsmåte

Deig:
Bland alt det tørre, lag en liten grop i midten av bollen og hell i oljen. Tilsett vannet litt etter litt under omrøring. Kna det sammen til en fast deig. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Fyll:
Brun kjøttet i panne med oljen, og tilsett de friske krydderne. Tilsett så de tørkede og bland godt. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Kjevl ut deigen og stikk ut passe emner. Legg på fyllet og brett til fine posteier. Stek gylne i frityr. Server gjerne med en yoghurt dip eller sweet chili.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cajun Martini

Ingredienser

6 cl hvitløk- og chilivodka
2 cl Noilly Prat
sitronskall (ikke det hvite bak skallet)
1 fersk rød chili

Fremgangsmåte

Fyll et stort glass med isbiter og ha opp i vermuten, rør med barskje så all isen kommer i kontakt med vermuten. Bruk en barsil og hell ut det meste av vermuten, alt etter hvor tørr du vil ha den. Ha opp i vodka og rør. Sil innholdet over i et  avkjølt cocktailglass, press oljen ut av sitronskallet over drinken og ha i chilien som garnityr. Vil du ha en mildere variant, bruker du vanlig vodka eller gin isteden.

Hvitløk- og chilivodka:
Hell ut litt av spriten av en full flaske og tilsett 5-6 skrelte hviløksfedd og 3-4 delte tørkete chili. La det stå et par dager og trekke. Rist på flasken et par ganger om dagen. Du kan selvfølgelig justere styrken med mer eller mindre chili og hvitløk i.

Sendt inn av

Foto: John Nordahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Pakoras (fritert aubergine med myntedipp)

Ingredienser

500 g aubergine
salt
200 g kikertmel
1 ts spisskummin
1 ts koriander frø
1 knivsodd chilipulver
salt
2-3 dl kaldt vann
olje til fritering

Myntedip:
3 dl hengt yoghurt naturell
2 ss sitron saft
3 ss finhakket frisk mynte
sort nykvernet pepper
salt

Fremgangsmåte

Bland alt og la stå i en time før bruk. Server sammen me de friterte auberginerene.

Skjær aubergineren i skiver og strø salt på, la de ligg i 15 minutter og tørk av væsken som kommer ut. Rist de tørkede krydderne og støt de fin i en morter. Bland så alt det tørre og tilsett kaldt vann til en passe røre. Varm opp frityrolje og dypp aubergineren i frityrrøren og stek de gylne. Legg de raskt på et papirklede og server med myntedip.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mangolassi med rom

Ingredienser

4 cl lys eller mørk rom rom (helst Havana Club)
15 cl naturell yoghurt
en neve fersk pakistansk mango i terninger
4 mynteblader
4-5 ts sukker (juster etter hvor søt du vil ha det, hvis mangoen er skikkelig sør, kan du droppe sukker helt)
en neve knust is

Fremgangsmåte

Ha alt i en blender og kjør ca 15 sekunder til passe konsistens. Hell over i longdrinkglass og pynt med mynteblad.

Sendt inn av

Foto: John Nordahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Papadam med marinerte reker (linseflatbrød med marinerte reker)

Ingredienser

8 papadams
olje til fritering

Marinerte reker:
250 g håndpillede reker
1 frisk rød chili
30 g frisk ingefær
1 fedd hvitløk
1 ss solsikkeolje
skall og saft av en lime
2 ss frisk hakket koriander
1 ts ketjap manis-saus
salt
sort nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Marinerte reker:
Finhakk chili, ingefær og hvitløk. Tilsett olje, lime og ketjap manis-saus. Vend inn rekene og ha korianderen. Smak til med salt og pepper.

Stek papadamene i 3-4 sekunder og legg de over på papir. Serveres med de marinerte rekene oppå.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pitcher med øl og lime og iskald chili- og hvitløksvodka fra fryseren

Ingredienser

Pils
Lime

Fremgangsmåte

Fyll en stor mugge med pils og limebåter og sett 0,25 l glass ved siden av.
Vodkaen serveres i små shotglass. Oppskrift på vodka: se Cajun Martini .

Sendt inn av

Foto: John Nordahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Pilus med hot chilisaus (søtpotetboller med sambal olek)

Ingredienser

500 g søtpotet
2 egg
2 ss mykt brunsukker
1 ts garam masala
skallet av 1 sitron
1 ts salt
nykvernet sort pepper
3 ss hvetemel

4 ss sambal olek

olje til fritering (medium varm)

Fremgangsmåte

Skrell søtpotetene og kok de møre i vann uten salt. Kna de så til en jevn smete og ha i egg, krydder og mel. Smak til med salt, sitron skall og pepper.

Friter i middels varm olje til de er gylne. Server med en sterk chilisaus (kan kjøpes ferdig, sambal olek). Dypp forsiktig i denne sausen, da den er sterk.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lynchburg lemonade

Ingredienser

3 cl Jack Daniels
1 cl Cointreau
saften av en halv sitron
Sprite eller 7-up

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene utenom Sprite i en cocktailshaker halvfull med isbiter. Rist  godt i 10-12 sekunder og ha alt i et longdrinkglass. Fyll opp med Sprite og pynt med sitron og for eksempel mynteblader.

Sendt inn av

Foto: John Nordahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Forsiden akkurat nå

Til toppen