Dagens rett

Siste sjanse for lutefisken?

Fra i morgen er det andre ting på menyen enn lutefisk. Derfor bør du nyte årets kanskje siste lutefisk nå. Og i dag med en vri.

Dagens lutefiskoppskrift er faktisk svensk. Men før du rnyker på nesen over at våre kjære naboer skal lære oss om lutefiskspising, ta en revurdering. For lutefisk med hvit saus smaker fortreffelig og er en fin måte å få flere til å bli hekta.

Flere måter å servere lutefisk på finner du her

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Lutefisk med hvit saus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 kg lutefisk
2 ss salt

Hvit saus - béchamel:
2 ss smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
6-8 sorte og hvite pepperkorn
2-3 korn allehånde
3-4 nellikspiker
1 ss smør
1 dl fiskekraft

Tilbehør:
400 g dypfryste erter
1 finhakket sjalottløk

8 skiver lettsaltet flesk eller bacon
Kokte poteter
Grovmalt pepper og allehånde
Skånsk sennep

Fremgangsmåte

Del opp lutefisken i serveringsstykker.

Legg fisken i langpannen med skinnsiden ned, ha gjerne en tallerken i bunnen av pannen slik at fisken kommer litt opp fra bunnen (og saften som dannes renner av). Lutefisken blir da noe fastere.

Dryss over salt og dekk fatet med aluminiumsfolie. Bak lutefisken i stekeovn ved 225 grader i ca 40 minutter.

Hvit saus:
Smelt smøret over middel varme og rør inn hvetemelet. Spe med melken litt om gangen og tilsett krydderet. La sausen koke 5 minutter.

Sil sausen og tilsett en spiseskje smør og ca 1 dl fiskekraft til passe konsistens.

Tilbehøret:
Surr løken blank i litt smør og tilsett ertene. La det surre et par minutter så de blir gjennomvarme.

Stek flesket eller baconet over middels høy varme til det blir sprøtt.

Servering:
Hell av vannet som dannes i formen av lutefisken og server den med stekt bacon, erter, hvit saus, poteter og god sennep.

Flere oppskrifter på lutefisk

Sendt inn av

Foto: Lutefiskens Venner Sverige

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen