Sjarmør for damene

Ukens vin appellerer kanskje mest til damene, både på grunn av navnet og selve vinstilen som er myk og saftig, men vi er overbevist om at gutta også lar seg forføre. Både med og uten matfølge.
Aase E. Jacobsen
02 Juni 2004 - 02:01

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Romeo Monastrell Crianza 2001 (20373) er en vin som er lett å forhåndsdømme, både på grunn av navnet, den hjerteformede etiketten og den lite statuspregete opprinnelsen. Den er imidlertid et meget godt bevis på at enhver vin først dokumenterer sin kvalitet gjennom smaken. 

Og den er forførende deilig - i stil med vinens navn. Duften byr på sødme fra røde bær og fatkrydder. Smaken er saftig og myk med gode syrer og bløte fine tanniner, og den sitter lenge. En vin som er super alene men som har svært gode evner som følgesvenn til så vel godt krydret kjøtt, særlig lam og gjerne grillet, som til assortert ost og tapas.

Vinen kommer fra Jumilla i det sørøstlige hjørne av Spania. Et område som først i de to siste tiårene har markert seg som noe mer enn leverandør av relativt anonym vin med mye farge og alkohol. At Jumilla fortsatt finnes på vinkartet skyldes delvis en tilfeldighet siden de klimatiske forholdene er så tøffe med svært lite nedbør og sterk varme i vekstsesongen at selv ikke vinlusa fant overlevelsesgrunnlag. Derfor kunne Jumilla hevde seg mens resten av Spanias og Europas lå øde ved slutten av 1800-tallet. Roque Martinez så mulighetene og etablerte i 1870 den første kommersielle bodega i Jumilla.

I dag er det fjerde generasjon Martinez som styrer butikken. Romeo Monastrell Crianza representerer det gamle Jumilla på grunn av at den er laget av områdets hoveddrue monastrell som er det samme som mourvedre i Frankrike, en ekstremt varmekjær drue som gir myke viner med mye farge og stor bløthet. Dessuten har den det umiskjennelig spanske preget som velbrukte amerikanske (i dette tilfellet også franske) fat gir til vinen, som krydder og lær.

Bodegaen bak Romeo, Pedro Luis Martinez, er familieeid og har investert mye i denne perioden i form av produksjonsfasiliteter. Druene kjøpes inn fra vinbønder innen DO'et (denominacion de origen). Og Pedro Luis Martinez velger ut de eldste monastrellplantene som har et naturlig lavt utbytte.

Den nye stilen hos denne bodegaen er vin av flere druer, hvor monastrell får følge av syrah og tempranillo. Resultatet blir viner med større kraft, mer syre og tanniner. Alceño heter den nye vinstilen og denne vinen har fått stor oppmerksomhet i Spania. Men foreløpig er den ikke tilgjengelig i Norge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her