Sjarmørvin til pølsene

Ukens vin er laget av en drue og kommer fra et område du knapt har hørt om, men like fullt er den både sjarmerende og et aldri så lite røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
05 Oktober 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Bellevue la Forêt 2006 (33051) er en såkalt Côtes du Frontonnais. Det betyr at den stammer fra Fronton som ligger noen mil nord for Toulouse i retning Bordeaux. Men den har lite til felles med sine mer berømte kolleger i nordvest som boltrer seg i internasjonale druekjendiser som cabernet og merlot. For Ch. Bellevue la Forêt har negrette som hoveddrue og den vokser bare her, noe den har gjort siden 1100-tallet selv om områdets vintradisjoner går tilbake til romertiden.

Det var korsfarerne som tok med druen fra Kypros. Der var vinen kjent som mavro (svart på gresk), og som korsfarerne drakk for å styrke sitt mot. Negrette ble plantet flere steder i Frankrike men det var kun i Fronton at den overlevde. Årsaken er trolig at den er følsom overfor fuktig klima, og Fronton er med sin beliggenhet mellom Atlanterhavet og Middelhavet kjennetegnet av et relativt tørt klima. Vinmarkene ligger i terrasser på den sørlige siden av elven Tarn og består av gamle elveavleiringer. Jordsmonnet er steinete og skrint med sand og grus over leire og mergel. Jern- og kvartsinnholdet er betydelig og setter sitt preg på vinen.

Ikke rart at produsentparet Patrick og Diane Germain er opptatt av å ivareta dens særpreg. Som betyr myk innsmigrende fylde med godt bærpreg og jordsmonnskarakter og innslag av animalskhet. Men negrette er på grunn av sin lave syre og bløte tanninstruktur ikke kjent for sin lagringsevne. Derfor får den følge av de to cabernet-druene samt litt syrah og gamay.

Selv om Ch. Bellevue la Forêt tåler et par-tre års lagring er den likevel best i sin ungdom. Første gang jeg smakte denne vinen var i 1991, og da var det 1988 som gjaldt. Og som var på høyden da men som fortsatt hadde noe å gå på. Nå er det relativt stor forskjell på de to årgangene - og muligens også en del hva angår filosofi i vinmarkene og i vinkjelleren. 1988-årgangen opplevde en kjølig sommer og dermed bedre syre og tanniner noe som ikke var tilfelle for 2003. Men gavmilde 2003 sørget for stor og rund frukt som gjør denne vinen usedvanlig sjarmerende i dag. Derfor er det ingen grunn til å vente.

Druenavnet antyder at negrette gir mørke viner og Ch. Bellevue la Forêt har også en dyp rødfarge. Aromaene går i retning av søte mørke bær, også litt bitre toner, vanilje, jordsmonn, jern, blekk og mokka. Munnfølelsen er bløt og fyldig og følger duftens aromabilde godt, særlig jordsmonnskarakteren er godt fremme og sitter helt ut i slutten. En god matvin til ikke for raffinerte, og ikke for fete retter som kjøttgryter, elgsteik eller rett og slett gode pølser med råstekte poteter og Dijon-sennep. Toulouse-området er nemlig kjent for sine gode og litt rustikke kjøttretter, blant annet verdens beste pølser. Derfor er også kombinasjonen en sikker vinner.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her