Sjelden god og rimelig

Ukens vinprodusent lager sjeldent gode og særegne viner i den rimelige prisklasse. Dessuten er opprinnelsen ikke blant de vanligste. Og den vil opplagt vekke oppsikt på drikkekartet
Redaksjonen
26 September 2001 - 02:00

Ukens vin signert produsenten Castel Pujol kommer nemlig fra Uruguay. Det lille landet som er inneklemt i et hjørne mellom Brasil, Argentina og Atlanterhavet og som først for 10 år siden fikk noe særlig sving på eksporten, og det etter å ha produsert vin i 100 år. Ikke så rart egentlig for den oppspritete oksiderte rosévinen vinen som uruguayerne selv liker er imidlertid langt fra det vi forbinder med en bordvin.
 
Landets mest feirete produsent Castel Pujol sin portefølje er også milevis fra den lokale smaken. For dette er vellagete viner, moderne i klassisk forstand, og mer europeiske i stilen enn eksempelvis de chilenske vinene. Så er også druemiksen noe annerledes. De røde vinene er hovedsakelig basert på tannat som vi kjenner fra Gascogne (Madiran, Côtes de St. Mont, Irouléguey, Béarn, Tursan) i Sør-Vest Frankrike og som har rykte på seg til å være så tøff og tanninrik at den nærmest er udrikkelig i sin ungdom, derav navnet. Druen som er glad i varme er populær i dette hjørnet av Frankrike hvor baskiske innslag i befolkning og kultur er tydelige. Det var også baskiske utvandrere som introduserte tannat i Uruguay.
 
Under solen på de uruguayske høysletter (600 meter over havet) trives tannat svært så godt, hvilket vi kan "lese" av kvaliteten Castel Pujol leverer. Tannat 1997 byr på gode aromaer av røde bær, jordsmonn og blekk. Anslaget er saftig og bærpreget med god fruktfedme, fine syrer og tydelige men ikke aggressive tanniner. Avslutningen er krydret og jernaktig. En vellaget rimelig vin som er super til saftig kjøtt og gryter, gjerne elg, hjort eller annet vilt, men også lam og okse.
 
Husets toppvin Carrau Pujol 1752 Gran Tradicion er svært ungdommelig til tross for at det står 1994 på etiketten. Duften er mer avrundet i bærpreget. Smaken er rund med stor bærfylde, gode tanniner som bærer smaken langt utover mot en krydret finish med det samme jern/blekkpreget som er så karakteristisk for denne druen. En imponerende god vin tatt prisen i betraktning. Super å drikke nå og en interessant kandidat for kjelleren. Den finnes faktisk også i en rådyr treliters utgave, håndtappet og sjelden, men du må være temmelig hekta for å svi av kroner 850 på lagringseksperimentet, selv om vi tror du vil få en stor opplevelse når tiden er inne, om et ti år eller to?
 
Hvitvin er nok ikke det du tenker først på nå du hører Uruguay, men faktum er at husets Chardonnay 1999 er en svært godt komponert vin i sin prisklasse. Duften er lett og frisk med epler og melon. Smaken er tilsvarende, lett smørpreget og med krydder i finishen. Vinen har overhodet ikke vært innom fat. Den er super å drikke som den er men kommer enda bedre til sin rett med grillet fisk, skalldyr eller lette retter med kylling.
 
Castel Pujol drives av familien Carrau som i 1930 utvandret fra Katalonia, Spania, men som har vinmakertradisjoner tilbake til 1752. Vingården ligger i underområdet Las Violetas, Canelones nord for hovedstaden Montevideo og elven Rio de la Plata som er så kjent gjennom Evert Taubes sanger. Her har Carrau 35 egne hektar og 60 under kontrakt. Hvilket betyr en dominerende posisjon i denne regionen som er den mest lovende i hele Uruguay. Castel Pujol er en stor drivkraft i landets vinindustri gjennom sine eksperimenter med forskjellige kloner.
 
237214 Castel Pujol Tannat 67,62
137091 Cerro Chapeu Estate Tannat 68,12
136945 Carrau Pujol Gran Tradicion 102,46 (75cl)
136952 Carrau Pujol Gran Tradicion 683,72 (300 cl-flaske i lekker treeske)
124339 Castel Pujol Chardonnay 69,13
124347 Castel Pujol Tannat Rose 70,14
(Horeca eks. mva. og emb.avg.)

Andre artikler du kan ha glede av:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her