Sjelden herlig italiensk

Selv om denne vinen er sjarmerende deilig og anvendelig, kommer ikke Bivongi til å feste seg veldig i folks bevissthet. Til det er vintypen for sjelden.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lavorata Bivongi 2007 (49108) er italiensk så det holder. Saftig og myk med mye jordsmonnskarakter samt et modent men samtidig friskt bærpreg. En svært anvendelig vin til alle hverdagens gastronomiske utfordringer som pizza og pasta, men absolutt god nok til å slå følge med en veltilberedt kylling- eller svinerett.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lovprist i Antikken
Denne vinen regjerer nesten alene i pollista som representant for den aller sørligste spissen av Italia, nemlig provinsen Reggio Calabria som er selve tuppen i den italienske støvelen. Bivongi DOC er da også knøttliten, men er lokalisert til et område som er stappfullt av historie. Dagens Calabria var i Antikken en del av Magna Grecia, og det frodige åslandskapet på den sørlige siden av "støveltuppen" var ekstra ettertraktet. Blant annet for sin vin. Så mens druene gaglioppo og greco nero i dag er parenteser i vinverdenen, er de trolig de samme som dannet basis for datidens mest lovpriste viner.

Gaglioppo antas av Attilio Scienza, professor og en av Italias fremste kapasiteter innen vitikultur, å være identisk med biblino som en gang tilhørte de mest etterspurte av viner. Greco nero på sin side ble ansett som et afrodisiakum på grunn av sin aromatiske profil og gikk under tilnavnet Afrodites beger. Vår vin har dessuten et innslag av calabrese som er et synonym for nero d'avola.

Strålende fortid
Bivongi-vinmarkene ligger oppetter skråningene til Consolino-fjellet i en dal som deles av Stilaro-elven. Men Bivongi er ikke bare kjent for sine viner. Utvinning av mineraler som jern, sølv og molybden har vært viktig opp gjennom tidene og forteller mye om jordsmonnet som er mineralrikt og dermed evner å gi viner med karakter. Bivongi-navnet forteller dessuten om en annen sentral aktivitet, nemlig morbærtrær og silkeormavl. Bivongi=Vomvix som er gresk for silkeorm.

I dag er Calabria mer kjent som Italias matfat, og ikke minst for mafiaen, ndrangethaen, og dårlige levevilkår, enn sin strålende fortid. Dessverre. Men samvittighetsfulle vinprodusenter som familieeide Cantine Lavorata gjør sitt til å endre på dette.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her