Drikke
Sjeldent kule og gode kjøp fra Burgund

Sjeldent kule og gode kjøp fra Burgund

Denne nykommeren har noen riktig så interessante og ikke helt strømlinjeformete hvite burgundere (og noen røde) å by på.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sarnin-Berrux Saint Aubin 2012 (17067)er et virkelig kupp, men som det kun finnes 200 flasker av, så her gjelder det å hive seg rundt. For dette er usedvanlig mye vin for pengene. En strålende vin som nyter godt av ekstra gunstig beliggenhet (ved 300 m.o.h.) og jordsmonn (kalkholdig leire).

Gode matviner

St. Aubin gir ofte bedre vinvaluta enn kommunevinene fra naboen Meursault. Men Sarnin-Berrux’ utgave, Sarnin-Berrux Meursault 2012 (17068), er også veldig god, men altså noe dyrere.

Deres topp-meursault, Sarnin-Berrux Meursault Blagny 1er Cru 2012 (17069), er besnærende, men den har sin pris. Det er dog en vin som tåler og bør lagres lenge.

I det «akseptable» prisleiet finner vi også viner fra den noe mindre kjente appellasjonen St. Romain som i form av Sarnin-Berrux Saint Romain Blanc 2012 (17041)gir en vellykket hvit burgunderstil som også lagrer godt. Den røde utgaven, Sarnin-Berrux Saint Romain Rouge 2012 (17040), er en ganske så kul pinot noir, med lette naturvintoner, og med gode muligheter på matbordet.

Denne produsenten lager også strålende st. romain

Det var nøyaktig slik Domaine Sarnin-Berrux startet i 2004, rundt et bord fylt med godt kjøtt og gode viner, i St. Romain. Her hadde Jean-Marie Berrux overtatt noen parseller som han dyrket biodynamisk, og vennen Jean-Pascal Sarnin drev sammen med kona Veronique Moiroud-Monnot et enkelt, men sjarmerende hotell (maison d’hôtes de charme) på den opprinnelige vingården Domaine Corgette.

Leker seg med spanske druer

Konseptet er en såkalt negoçiantbasert virksomhet men med fokus på å lage så naturlige viner som mulig. De kjøper derfor druer fra økologisk eller biodynamisk drevne vinmarker. I vinkjelleren brukes ingen tilsettingsstoffer, ei heller gjær, bortsett fra en lett svovling før flasketapping.

Til forskjell fra de fleste andre vinprodusenter i Burgund opererer Sarnin-Berrux også utenfor nærmiljøet. De leker seg nemlig med å hente garnacha-druer fra Navarra for så å lage vinen i Burgund, men denne vinen finnes altså ikke i Norge.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her