Sjeldent vellykket og rimelig

Ukens vin er en vellykket versjon av verdens kanskje mest kopierte vinstil.
Aase E. Jacobsen
26 Juli 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

d'A Chardonnay 2013 (15135) er noe så sjeldent som en vellykket rimelig chardonnay. Den nye årgangen er også vesentlig bedre enn da den ble lansert for et år siden. God frukt i form av grønne og gule epler, lime, samt litt tropisk frukt, fatkrydder og blomster. Smaken følger opp med fin friskhet, god druefedme, ettersmaken er lett krydret og lang med mye frukt.

En vin som er lett å like og som er på topp denne sommeren. Utmerket til både terrassekos som til mat. Den klarer fint så vel grillet fisk eller kylling som salater og grønnsaksretter.

Ettertraktet drue
Chardonnay er kanskje den mest kjente hvite druen. Det virker i hvert fall som om det er noe de aller fleste forbinder med hvitvin. Men det er ikke alle som vet at det er navnet på en drue. På samme måte som mange ikke vet at det er druen som skaper noen av verdens mest ettertraktete viner. Som chablis, annen hvit burgunder og champagne (selv om den i dette tilfellet som oftest får hjelp av andre).

Alt som har status og/eller finnes i begrensete mengder, er offer for kopiering. På godt og vondt, og veldig ofte det siste. Det er vel knapt noen annen drue som blir radbrekket slik som chardonnay og ender opp som alt fra overprisete parodier til nøytral alkoholfri væske.

Populær men ikke enkel
Det heter seg at pinot noir, som har samme status som chardonnay, men da på den røde side, er den vanskeligste å få til. Men chardonnay kan jammen ikke være lett den heller forutsatt at du ikke er i besittelse av vinmarker som kan gi druer med karakter. Og denne i utgangspunktet nøytrale druen rent aromamessig trenger støtte fra omgivelsene for å vise seg frem.

Vår vin kan ikke skryte av den aller mest attraktive opprinnelsen. Sør-Frankrike, eller Languedoc-Roussillon som er den korrekte betegnelsen, har ingen høy hvitvinsstatus selv om det nesten selges like mange hvitviner derfra som fra Burgund. Men både kvalitet og ikke minst pris er langt lavere.

Fatkontroll
Ukens vin kommer fra de gunstigste forholdene som Sør-Frankrike kan by på. Vinmarkene ligger i Limoux ved foten av Pyrénéene. Høyden over havet samt påvirkningen fra fjellene gir stor forskjell mellom dag- og nattemperatur hvilket er viktig for utviklingen av syre og aroma i dette ellers solrike området. Samtidig som jordsmonnet av leirholdig kalkstein bidrar i samme retning.

Limoux har derfor alltid hatt en spesiell status innen Languedoc-Roussillon. I utgangspunktet med musserende viner og de siste drøye tjue åra i økende grad med chardonnayviner. Men dessverre krever AOC-reglementet fatgjæring av all chardonnay herfra. Det er en fremstillingsmetode som krever god kontroll, overeiket chardonnay er ikke godt, og produsenten av ukens vin, Domaine Astruc, har brukt noen år på å finne tonen.

Like gunstig pris
Med 2005 er de helt klart i mål. D'A er imidlertid ingen AOC Limoux siden produsenten ikke ønsker å følge det strikte regimet. Derfor brukes betegnelsen Vin de Pays d'Oc for denne vinen som er delvis fatgjæret og hvor fatmodningen er halvert i forhold til 2004.

Når 2005 byr på bedre frukt (mer av alt) enn 2004, sitter vi altså igjen med en vesentlig bedre vin som fortsatt er like gunstig priset.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her