Drikke
Sjømatens beste venn

Sjømatens beste venn

Nå når sjømaten er på sitt beste, bør det være god chablis i glasset.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2012 - 03:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Som chablisene fra Billaud-Simon. De imponerer på alle nivåer, fra det laveste, Billaud-Simon Petit Chablis 2010 (95750), og helt til topps, Billaud-Simon Chablis Grand Cru Les Clos 2009 (95813).

Grand cru i stål

Men min favoritt fra denne produsenten vil alltid være Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d`Or 2009 (95812). Og det til tross for at jeg generelt er skeptisk til kombinasjonen chablis og eik, i hvert fall når det ikke er snakk om grand cru-råvarer. Og  selv for grand cru bruker ikke Billaud-Simon eik, kun ståltank.

Men Cuvée Tête d’Or tåler eiken godt, siden kvaliteten på druematerialet i denne chablisen er det beste, nemlig vinmarker med sør-sørøstlig eksponering, beliggende på den høyre siden av Chablis by, og som dermed har det optimale kimmeridgejordsmonnet. Nærmere bestemt l`Araignée og Bas de Chapelots, altså den nedre delen av premier cru-en Chapelot som er nabo med Montée de Tonnerre.

Eikebruken er dessuten ytterst forsiktig. Kun en femdel av vinen er gjæret og modnet i fat i inntil tre måneder. Siden fatene er fire-fem år gamle blir trepreget minimalt.

Lavere priser

Resultatet er en uhyre lekker vin med stor munnfølelse og friskhet, tydelig mineralpreg og velintegrert fat. En vin for de gode sjømatretter, både grillet, stekt, ovnsbakt og dampet fisk. Som alle andre chabliser er dette også en vin som vil utvikle seg videre i mange år.

Billaud-Simons gode renommé startet i 1991 da Bernard Billaud-Simon kom tilbake til familiens tradisjonsrike vingård i Chablis med nye ideer. Han hadde kommet i kontakt med ønologen Jean Pierre Lédé og sammen la det grunnlaget for et nytt kvalitetsregime. Hvilket innebær en fornying i både vinkjellere og vinmarker. I dag er det nevøen Samuel som lager vinen, i alt 12 ulike cuvéer, hvorav altså fem er tilgjengelige i Norge i øyeblikket. Og det til vesentlig lavere priser enn sist produsenten var representert her til lands.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her