Skeie tok gullet!

Geir Skeie taklet presset og tok gull i Bocuse d'Or 2009.
Redaksjonen
28 Januar 2009 - 20:00

Jonas Lundgren og Sverige tok sølvmedaljen, mens Frankrike og Philippe Mille tok bronse.
 
Danmark og Jasper Kure tok spesialprisen for både fisk og kjøtt.
 
Dermed er Skeie den fjerde nordmannen som har tatt gull i denne konkurransen:
 
Prisutdelingen gikk live på Internett og sendingen ble fulgt av folk fra 72 forskjellige nasjoner.
 
Sammen med Adrian Løvold som commis (hjelper) har Skeie i lang tid jobbet med teknikker, smaker og tidsbruk ned til minste sekund.
 
Tett samarbeid
Skeie er kjøkkensjef ved Midtåsen Solvold i Sandefjord. I flere år har han jobbet tett med Odd Ivar Solvold, som har vært coachen hans under forberedelsene til konkurransen.
 
Konkurranseoppskriftene
Under Bocuse d'Or 2009 lagde kandidatene en fiskerett og en kjøttrett basert på de aller beste råvarer.
 
Fiskeretten bestod av kamskjell, villtorsk og dypvannsreker fra Norge, mens kjøttretten ble lagd av Aberdeen Angus.
 
Her Skeies to vinnermenyer.
 
Norsk torsk, kamskjell og reker a la Sandefjord
• Torskerygg med lettrøkt kamskjell og torskebuk, sphære på grønne erter, brandade og sprøstekt torskeskinn.
 
• Norsk "kabaret" med erter, reker og løk.
 
• Rødbetekube med jordskokk og svarte trøfler.
 
• Potet og purreløk med vaktelegg.
 
• Riesling- og pepperrot-emulsjon.
 
Aberdeen Angus a la Sæterbø
• Oksecarré med gåselever.
 
• Indrefilet av Angus med svarte trøfler.
 
• Oksehale med persillerot.
 
• Persillerot med spinat og glasert oksekjake.
 
• Grønne bønner og artiskokker.
 
• Brunet løkpyramide.
 
• Potetpuré med svarte trøfler og benmarg.
 
• Oksekraft-reduksjon med laubær og persille.
 
Startet i 1983
Bocuse d'Or ble startet opp av den franske kokken Paul Bocuse i 1983.
 
Tanken er at kokker konkurrerer om å lage den beste maten foran publikum.
 
Det er Bent Stiansen, Terje Ness og Charles Tjessem som er nordmenn som kan smykke seg med tittelen "verdens beste kokk".
 
Og fra og med i dag, Geir Skeie.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her