Dagens rett

Skinkestek med cidersaus

Det er 1. mai, og vi slår til med en skikkelig mettende arbeidermiddag, selvsagt med forslag til flere varianter av avansert tilbehør. Tre konkrete drikkeforslag følger også med.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Skinkestek med cidersaus

Antall porsjoner

8

Ingredienser

2 kg skinkestek uten ben med svor
3 ts salt
1 ts pepper
7 ½ dl vann
3 stk. gulrot
2 stk. løk

Cidersaus til skinkestek:
½ stk. løk
1 stk. purre
3 dl eplecider
6 dl kraft fra steken
1 ts revet frisk ingefær
1 ss maisennamel
½ ss sitronsaft

Grønnsaksmiks:  
100 g sukkererter
1 stk. rød paprika
1 stk. gul paprika
2 stk. vårløk
1 stk. bukett brokkoli
1 ss olje til steking
½ ts salt
¼ ts pepper

Solbærsaus:
1 stk. løk
1 ss smør
6 dl kraft fra steken
1 dl solbærsirup
1 ts frisk timian
1 ½ ss maisennamel
1 dl kaldt vann
1 ts sitronsaft
1 ts salt
¼ ts pepper

Hasselbackpoteter:
20 stk. poteter
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss smør
4 ss strøkavring
1 ts paprikapulver
1 dl revet hvitost

Fremgangsmåte

Rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper - stikk i et steketermometer. Del gulrøtter og løk i store biter og legg de i en form sammen med steken.

Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann og sett steken i forvarmet ovn ved 175 °C. Når steketermometeret viser 76 °C er steken ferdig (2 1/2 - 3 timer). Har ikke svoren blitt sprø, kan du bruke grillen de siste minuttene.

La steken hvile mens du gjør ferdig tilbehør og saus. Server retten med Cidersaus og Grønnsaksmiks.

For variasjon kan du en annen gang prøve Solbærsaus og Hasselbackpoteter som tilbehør. Alle oppskrifter finner du under.

Cidersaus til skinkestek:
Finhakk løk og purre og fres det i en tørr panne et par minutter. Hell på cider og la det koke godt inn. Spe med kraft og la sausen koke inn til ca. halvparten. Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt vann. Smak til med ingefær, sitronsaft og ørlite sukker

Grønnsaksmiks:
Del grønnsakene i strimler eller store biter. Surr dem raskt i en varm panne i et par minutter. Dryss med salt og pepper.

Solbærsaus:
Fres finhakket løk i en kjele med smør. Hell over kraft, solbærsirup og timian. La sausen småkoke i ca. 10 minutter og sil av.

Rør ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett jevningen mens du rører i sausen. Gi det et oppkok og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Hasselbackpoteter:
Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom- de skal henge sammen i bunnen.

Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.

Stek dem på 225° C i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.

Tips: Istedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Dagens rett på MMS
Skriv Dagens og send til 2004 , og du mottar Dagens rett fra mandag til fredag. Tjenesten koster 5 kroner pr oppskrift.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Dagens stop og sender til 2004 .

Forsiden akkurat nå

Til toppen