Julemat

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Apéritif gir deg både gode tips og maler til husene.

Det bor en baker i oss alle, og juleverksted med pepperkakebaking, pepperkakepynting og bygging av de flotteste pepperkakehus eller pepperkakeslott, er tradisjon i mange hjem.

Det er en del ting å huske på når man lager pepperkakehus. Vi har samlet de viktigste tipsene.

Det kan være lurt å...

La deigen ligge i kjøleskap i minst to timer, helst over natten, før du kjevler den ut. Da blir den enklere å jobbe med.

For å få lik tykkelse på vegger og tak legger du en ca. 5 mm tykk papplate (eller annet passende materiale) på hver side av deigen når du kjevler. Kjevlet stopper på malene, og hele leiven blir 5 mm tykk.

Før tak og vegger skjæres ut, legg pepperkakeleiven på en stekeplate med bakepapir og plasser den i fryseren i 30-60 minutter. Da vil delene lettere holde fasongen etter malene når de skjæres ut.

Vil du at huset skal bestå av noen buede vegger må de nystekte og varme delene (fortsatt på bakepapiret) legges over en rund form og avkjøles der.

Hvis veggene mister formen under stekingen kan de files forsiktig til med den fine siden på et rivjern.

Det kan være lurt med støttebjelker, ca. 1×1 cm tykke og ca. 5 cm lange. De bidrar til et større limfeste og et mer stabilt hus. Bjelkene lages av deigrester og plasseres på innsiden av hushjørnene. Stekes i ca. 15 minutter.

Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur enn smeltet sukker som lim. Sitrondråper bidrar til at glasuren blir stivere.

La det nylimte huset tørke et par timer før dekorering. Bygger du store hus er det lurt å lime sammen deler av huset og la det tørke før så å montere alle delene sammen til slutt.

Bruk glasuren til dekor og til å feste pynt på huset.

Gode oppskrifter

Hver familie har gjerne sin egen vri på pepperkakedeigen, men om du skulle føler trang til å prøve noe nytt eller ennå ikke har innarbeidet en familieoppskrift oppskrifter kan du jo prøve en av våre. 

 
Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan et pepperkakehus skal designes. Willy Wonkas fabrikk, New Yorks skyskrapere med eller uten King Kong eller kongelige slott - her er det fritt frem.

Men ofte kan de enkle husene, nennsomt pyntet av små barnehender, være de flotteste av alle.

For å unngå skuffelser kan det være lurt å ha litt ekstra deig i bakhånd. Da kan du enkelt lage nye deler om noen skulle brekke under monteringen.

Pepperkakehus - mal 1 (Opplysningskontoret for brød og korn)
 
Pepperkakehus - mal 2   (Opplysningskontoret for meieriprodukter)

Pepperkakehus

Antall porsjoner

ca. 1 hus

Ingredienser

150 g sukker
150 g smør
1 egg
250 g mørk sirup
1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper
2 ts natron
400 - 500 g hvetemel

Glasur:
2 eggehviter
500 g melis
saft fra ½ sitron

Fremgangsmåte

Bland sukker og smør godt sammen (bruk romtemperert eller smeltet smør). Rør inn egget.

Tilsett deretter mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast.

Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.

Sett ovnen på 170 grader.

Kjevle ut deigen, til en ca. 5 mm tykk leiv, på et bord med mel eller bakepapir.

Best resultat får du hvis den ferdig utkjevelde deigen får ligge i fryseren i 30 minutter før du kutter ut delene til huset.

Bruk en ferdigmal, eller lag egne maler, til huset. Legg malene du har valgt oppå den utkjevlede deigen og skjær langs kantene.

Stek delene midt i ovnen ved 170 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl godt før du setter sammen huset

Maler og en rekke gode tips finner du her

Glasur:
Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast.

Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk frysepose og knyt igjen.

Når huset skal limes sammen klipper du et lite hull i det ene posehjørnet. La huset tørke i et par timer før det dekoreres.

Dekorer huset med nøtter, kakepynt eller annen godteri.

Flere pepperkakeoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen