Julemat

Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Hvor mange har ikke opplevd følgende deprimerende opplevelse: idet du løfter lokket av gryta hvor lutefisken godgjør seg, oppdager du at fisken er gått aldeles i oppløsning, finner og bein flyter fritt mellom geleaktig fiskemasse. Og rundt bordet sitter sultne middagsgjester.

Restaurantkvalitet

Vi har dessverre ingen oppskrift på hvordan du lapper sammen oppløst lutefisk, men du kan få noen gode råd med på veien, slik at du i år kan servere fisken akkurat passe skjelvende slik du får den på restaurant.

Les mer om lutefisk her

Slik koker du lutefisk

Antall porsjoner

1

Ingredienser

Beregn ½ kg lutefisk pr porsjon
Beregn 1 ss salt pr kilo fisk
Nykvernet pepper
Tilbehør:
gode poteter av typen gulløye, mandel eller ringerikspoteter
200 g bacon eller lettsaltet flesk
Ribbefett
Ertestuing av ringerikserter:
250 g ringerikserter
1 stor ss smør
Evt. ½ ss mel
½ ts sukker
Salt og pepper
Krisestuing:
1 boks grønne erter
2 ss smør
Noen dråper sitron
Pepper og evt. salt

Fremgangsmåte

Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, kan du drysse litt salt over og la den stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

Skal du lage store mengder lutefisk, lønner det seg å koke den i en langpanne eller en ildfast form i ovnen.

Legg en tallerken i bunnen av langpannen slik at kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen.

Fordel fisken jevnt utover med skinnsiden ned. Dekk formen med folie. Sett formen midt i ovnen ved 200 grader. Beregn ca 15 minutter koketid pr. kg lutefisk.

Etter 20-30 minutter (avhengig av mengde fisk) sjekker du om fisken er ferdigkokt. Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til.

Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye. Det lønner seg alltid å skjære fisken opp i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt.

Du kan selvsagt også koke lutefisken i en kjele. Bruk en stålkjele og legg gjerne en rist i bunnen. Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Sett kjelen på svak varme og kok opp. Lutefisken avgir væske og får stå og trekke ca 10 minutter til den er ferdig kokt. Fisken blir fast og fin.

Tilbehør:
Skjær bacon/flaks i små terninger og sprøstek dem. Ha ribbefett i pannen og varm det opp. Ha alt i et sausenebb og hold varm - veldig varm.
Ertestuing av Ringerikserter:
Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La småkoke i 30-40 minutter.

Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.

Krisestuing:
Hell av laken. Varm ertene opp i en kjele. Rør inn smør. Kjør til puré med stavmikser eller bruk potetstapper. Smak til med sitron, pepper og evt. salt.

Les om lutefisk her

Oppskrifter med lutefisk

Sendt inn av

Foto: Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen