Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Det blir selvsagt amerikansk i glass og på tallerken selv med den kjappe løsningen club sandwich til thanksgiving.

Club sandwich er så amerikansk som en rett kan bli. Og med kalkunkjøtt i stedet for kylling, blir den et veldig godt alternativ for en feiring midt i uka.

Herreklubbmat

En ting er i alle fall sikkert og det er at alle liker denne geniale kombinasjonen av lyst kjøtt, toast, bacon og dressing. Noe som er like sikkert er at det finnes utallige versjoner av retten.

Hvordan den aller første utgaven var, vet vi vel heller ikke helt sikkert. Men den skal altså stamme fra Saratoga Club House, en berømt herre- og spilleklubb ved slutten av 1800-tallet som tidligere het Morrissey's Club House, og som lå i delstaten New York.

Inspirerte Dagobert?

Første spor av sandwichen er i 1894, og den eldste kjente kokebokoppføringen er fra 1903, i Good Housekeeping Everyday Cook Book av Isabel Gordon Curtis.

Enkelte kilder mener det var en gjest som laget sandwichen, mens andre mener det er en kreasjon signert kokken Danny Mears som jobbet i klubben.

Andre oppskrifter på club sandwich

Den klassiske oppskriften innebærer tre skiver lyst brød med kalkunkjøtt toppet med bacon, grønne salatblader, tomat og majones, mellom lagene. Altså en solid stabel og dermed munnfull, og sikkert det som var inspirasjonen til Dagoberts høye smørbrød i tegneserien «Blondie».

Prinsen av Wales' favoritt

Denne samme klubben får æren for å ha funnet opp den tynne sprø potetchipsen, og det så tidlig som 1853. Potetchips er for øvrig et selvfølgelig tilbehør til club sandwich.

Retten ble uhyre populær i USA og ble etterhvert favoritten til kong Edward den åttende av England. Han ble introdusert til den av sin kommende kone Wallis Simpson som visstnok var en ekspert på akkurat denne sandwichen og som var årsaken til at Edward abdiserte og tok tilbake tittelen prinsen av Wales. Som den overklassekvinnen hun var, er sannsynligheten stor for at dette var den eneste retten hun faktisk behersket.

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Club sandwich

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 skiver bacon
olje til steking
salt og pepper
200 g kylling- eller kalkunfilet
100 g sprø grønn salat
2 tomater
6 skiver toastbrød
4 ss aïoli eller majones
Aïoli:
1 fedd hvitløk
1 eggeplomme, romtemperert
1 ss dijonsennep
2 ts hvitvinseddik
salt og nykvernet pepper
3 dl nøytral god olje, romtemperert
½ dl smaksrik olivenolje
kaldt vann

Fremgangsmåte

Del baconskivene i to og stek i olje i en stekepanne og la dryppe av på et tørkepapir.

Salte og pepre fileten og stek i pannen, ca. 5 minutter på hver side, la hvile og skjær i skiver.

Vask salaten og riv i biter. Skjær tomater i tynne skiver.

Rist eventuelt brødet lett og avkjøl. Smør aïoli på brødskivene.

Legg to brødskiver lagvis med salat, kylling, bacon og tomat og topp med en skive for hver sandwich.

Press brødskivene sammen og skjær dem i to på skrå. Stikk eventuelt i grill- eller cocktailpinner i, slik at de holder seg sammen.

Server gjerne sandwichene med sylteagurk, cherrytomater og potetchips eller pommes frites.

Aïoli:
Skrell og finhakk hvitløk. Visp sammen egg, sennep, hvitløk, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin.

Spe med 2 dl olje i en tynn stråle, mens maskinen går, til aiolien er tykk og fast.

Tilsett litt kaldt vann til blandingen blir lys og luftig og spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom aiolien blir for tykk.

Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitvinseddik.

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen