Mat

Club sandwich

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Slik lager du en lettvint vri på høsttakkefesten

Det blir selvsagt amerikansk i glass og på tallerken selv med den kjappe løsningen club sandwich til thanksgiving.
26 November 2020 - 02:00

Club sandwich er så amerikansk som en rett kan bli. Og med kalkunkjøtt i stedet for kylling, blir den et veldig godt alternativ for en feiring midt i uka.

Herreklubbmat

En ting er i alle fall sikkert og det er at alle liker denne geniale kombinasjonen av lyst kjøtt, toast, bacon og dressing. Noe som er like sikkert er at det finnes utallige versjoner av retten.

Hvis du planlegger hele kalkunen til høsttakkefesten, finner du oppskriften her

Hvordan den aller første utgaven var, vet vi vel heller ikke helt sikkert. Men den skal altså stamme fra Saratoga Club House, en berømt herre- og spilleklubb ved slutten av 1800-tallet som tidligere het Morrissey's Club House, og som lå i delstaten New York.

Inspirerte Dagobert?

Første spor av sandwichen er i 1894, og den eldste kjente kokebokoppføringen er fra 1903, i Good Housekeeping Everyday Cook Book av Isabel Gordon Curtis.

Enkelte kilder mener det var en gjest som laget sandwichen, mens andre mener det er en kreasjon signert kokken Danny Mears som jobbet i klubben.

Andre oppskrifter på club sandwich

Den klassiske oppskriften innebærer tre skiver lyst brød med kalkunkjøtt toppet med bacon, grønne salatblader, tomat og majones, mellom lagene. Altså en solid stabel og dermed munnfull, og sikkert det som var inspirasjonen til Dagoberts høye smørbrød i tegneserien «Blondie».

Prinsen av Wales' favoritt

Denne samme klubben får æren for å ha funnet opp den tynne sprø potetchipsen, og det så tidlig som 1853. Potetchips er for øvrig et selvfølgelig tilbehør til club sandwich.

Retten ble uhyre populær i USA og ble etter hvert favoritten til kong Edward den åttende av England. Han ble introdusert til den av sin kommende kone Wallis Simpson som visstnok var en ekspert på akkurat denne sandwichen og som var årsaken til at Edward abdiserte og tok tilbake tittelen prinsen av Wales. Som den overklassekvinnen hun var, er sannsynligheten stor for at dette var den eneste retten hun faktisk behersket.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Club sandwich

Club sandwich

Fremgangsmåte

  1. Del baconskivene i to og stek i olje i en stekepanne og la dryppe av på et tørkepapir.
  2. Salte og pepre fileten og stek i pannen, ca. 5 minutter på hver side, la hvile og skjær i skiver.
  3. Vask salaten og riv i biter. Skjær tomater i tynne skiver.
  4. Rist eventuelt brødet lett og avkjøl. Smør aïoli på brødskivene.
  5. Legg to brødskiver lagvis med salat, kylling, bacon og tomat og topp med en skive for hver sandwich.
  6. Press brødskivene sammen og skjær dem i to på skrå. Stikk eventuelt i grill- eller cocktailpinner i, slik at de holder seg sammen.
  7. Server gjerne sandwichene med sylteagurk, cherrytomater og potetchips eller pommes frites.
Aïoli:
  1. Skrell og finhakk hvitløk. Visp sammen egg, sennep, hvitløk, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin.
    Spe med 2 dl olje i en tynn stråle, mens maskinen går, til aiolien er tykk og fast.
  2. Tilsett litt kaldt vann til blandingen blir lys og luftig og spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom aiolien blir for tykk.
  3. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitvinseddik.

Her finner du mange småretter du kan ha til lunsj

Spis sandwichene slik de er eller server med pommes frites eller stekte potetbåter ved siden av.

Har du imidlertid god tid er det bare å trå til. Stekte poteterfrites eller potetsalat som er vanlig å få servert ved siden av en club sandwich, det er også coleslaw og syltete grønnsaker av ulike slag.

Tips: Rester av grillet kylling kan også brukes.

Her finner du mange deilige oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her