Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Skinkestek med klassisk tilbehør passer året rundt. Her er oppskriften.

Det er få retter som faller like mye i smak som en saftig skinkestek med sprø svor og godt tilbehør.

Pass bare på å la steke hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i skiver slik at den beholder all sin saftighet.

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Klassisk skinkestek med surkål, epler og svisker

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

2 timer og 20 minutter

Ingredienser

2 kg skinkestek uten ben
4 ts salt
1 ts pepper
5 dl vann
3 gulrøtter
1 løk
Tilbehør:
4 epler
2 pakker svisker
Rørte tyttebær:
500 g tyttebær
200 g sukker

Hjemmelaget surkål

Sjysaus

Fremgangsmåte

Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.

Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv (gjerne en tapetkniv) og rut svoren.

Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Dekk formen med aluminiumsfolie.

Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 grader. Damp steken i ca. 45 minutter.

Skru temperaturen ned til 175 grader og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 72 grader i kjernetemperatur, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse.

Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.

Del eplene  i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.

Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver.

Server med hjemmelaget surkål , epler, svisker, sjysaus og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten.

Flere oppskrifter på julemat

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget surkål

Antall porsjoner

8

Ingredienser

1½ kg hodekål
4 stk epler
2 ts salt
4 ts karve
5 dl kjøttkraft
4 ts eddik, 7 %
4 ts sukker

Fremgangsmåte

Finsnitt kål og del eplene i båter.

Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft.

Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis.

Smak til med eddik og sukker.

Perfekt tilbehør til pølser, eisbein, skinkestek og julens retter.

Oppskrifter på grønnsaksretter

Julens beste oppskrifter

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkel sjysaus med pepper

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 pose sjysaus, eller hjemmelaget sjysaus
1 sjalottløk
1 ts rød pepper
1 ts grønn pepper

Fremgangsmåte

Lag saus (følg bruksanvisning på posen), eller bruk en god hjemmelaget sjysaus .

Tilsett sjalottløk i tynne båter (evt. stekt lett på forhånd), rød og grønn pepper.

Flere gode sauser finner du her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen