Slik lager du perfekte pølser

Her får du alle de gode triksene til hvordan du blir en skikkelig pølsemester og oppskriftene på spennende, lettlagete og smaksrike pølseretter.

Nordmenn spiser enorme mengder pølser, faktisk setter vi til livs rundt regnet hundre stykker hver i året. Mesteparten fortæres i lompe eller i brød, med stappe eller i gryte.

Alle de gode pølseoppskriftene finner du her

Felles for de aller fleste pølsemåltider er at de er et resultat av tidsklemma. Men det betyr på ingen måte at middagen må bli kjedelig. Det finnes utallige måter å utnytte denne populære og smaksrike ingrediensen på.

Slik blir pølsene perfekte

Pølser som ikke skal på grillen bør ikke koke, de skal bare trekke. Kok opp vannet og skru ned varmen før du legger pølsene i.

Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.

Tynne pølser trenger kort trekketid - rundt 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn to pølser til barn og fire til voksne.

Tilbehør til pølsene finner du her

Å dampe pølser er den "proffe måten". Legg en rist i kjelen og fyll på med vann til kanten av risten. Legg pølsene oppå og legg over lokk. Når vannet koker blir pølsene varmet opp av dampen. Metoden brukes ofte i pølseboder, da kan pølsene holdes varme lenge uten å bli "vannet ut".

Server pølsebrød, lomper, sennep og ketchup og gjerne sprøstekt løk eller hakket fersk løk ved siden av - noe for en hver smak. Husk at pølsebrødene blir enda bedre om de får noen minutter i ovnen først.

Kunsten å steke pølser riktig

Pølser bør stekes langsomt på lav varme i en lett oljet stekepanne - ikke stikk hull på skinnet for da mister du mye av saftigheten og smaken i pølsene.

Snu pølsene ofte slik at de får jevn varmebehandling over det hele.

Nå kan det passe med litt pølsehistorie

Det er heller ikke noe problem å steke pølser i ovnen. Rull da pølsene i litt nøytral olje (solsikke- eller maisolje) og la dem steke i en langpanne på 180 grader i en halvtimes tid.

Husk å snu pølsene ofte, og følg med slik at de ikke sprekker. Hvor lang tid de enkelte pølsene trenger varierer med tykkelsen, her lønner det seg å være oppmerksom.

Fristende oppskrifter

Det er ikke måte på hvor mange ulike retter du kan lage bare du har pølser i huset. I Apéritifs store kokebok finner du flere lekre oppskrifter.

Her har vi funnet frem et lite knippe oppskrifter til inspirasjon og glede.

Pølser på grillen

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

8 grillpølser eller løkpølser, bratwurst, ostepølser, pepperpølser

Fremgangsmåte

Skjær skråsnitt i pølsene med skinn. Da unngår du at de sprekker.

Pølsene grilles til de er pent gylne rundt det hele, ca 2-3 minutter.

Pølser trenger generelt kort grilltid og er ferdige på et blunk! Grillpølser er uten skinn og behøver ikke å snittes.

Hvis du har bacon rundt pølsen bør du steke denne på indirekte varme over lengre tid slik at baconet blir sprøtt uten å bli brent.

Server med hjemmelagde lomper eller brød, hakket løk, salsa, revet ost, potetsalat eller de tilbehørene du liker best selv.

Tilbehør og sauser til grillmat

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinerte pølser med aubergine

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

500 g løkpølser
1 stor aubergine
2 ss salt
4 ss olivenolje
1 hakket løk
1 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
¼ ts salt
¼ ts pepper
½ ts basilikum
150 g cottage cheese
2 egg
2 dl eplemost
4 ss parmesan (eller vanlig ost)
1 dl melk
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Skjær pølser og aubergine i skiver på langs. Dryss 2 ss salt på begge sider av auberginene og la dem ligge ca 15 minutter. Tørk av saltet.

Stek pølse- og aubergineskivene raskt på begge sider i olje til de har tatt farge.

Fres løken blank i litt olje og tilsett knust hvitløk det siste minuttet. Ha i salt, pepper og tomatene med kraften. Kok til all væsken har fordampet. Smak til med basilikum.

Rør sammen kesam/cottage cheese, revet ost, egg, melk og krydder.

Legg pølser, aubergine og tomatblandingen lagvis i en smurt ildfast form og hell over ostekremen.

Stekes i ovn 30 - 40 minutter.

Server med en salat av for eksempel tomat, salatblad, løk, oliven og basilikum. Brød er godt til.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pølsespyd med kremet savoykål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

8 gode pølser (chili, bratwurst el)
Frisk salvie

Kremet savoykål:
½ kg savoykål
1 ss havsalt
2 ss smør
1 ss hvetemel
1 dl melk
1 dl kremfløte
salt og pepper
100 g bacon

Fremgangsmåte

Del grillpølsene opp i store biter og tre de på grillspyd med blader av frisk salvie i mellom. Grill pølsene på en varm grill til de er klare.

Kremet savoykål:
Finsnitt renset kål. Kok opp vann og tilsett havsalt. Kok kålen et par minutter til den er mør. Sil av vannet.

Smelt smøret, tilsett mel og rør godt sammen i en kjele. Spe med melk og fløte til en tykk, hvit saus og smak til med salt og pepper. Tilsett kålen og bland godt sammen. La det småputre i noen minutter.

Skjær baconskiver, eller spekeskinke, i terninger. Sprøstek bacon og la fettet renne av. Om du bruker spekeskinke, så rist terninger raskt i en panne (uten smør). Drysses over kålstuingen før servering.

Server pølsene rykende varme med kålstuingen, god sennep og bakverk i tillegg.

Tips: Får du ikke tak i savoykål, kan du bruke enten kinakål eller rosenkål i stedet. Kremet savoykål er nydelig sammen med chilipølser, viltkjøtt eller karbonader.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pølseform for de minste

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 ss smør
2 røkte kjøttpølser (andre pølser kan også brukes)
1 pose potetmospulver
2 ss ketchup
1 boks hermetiske maiskorn
2 ½ ss revet hvitost

Fremgangsmåte

Smør en ildfast form. Lag potetmos som anvist på pakken. Legg mosen i bunnen av formen.
 
Skjær opp pølsene i biter eller form dem etter ønske. Legg pølsebitene over potetmosen. Sprut på ketchup 
 
Legg på maiskorn og dryss over osten. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter på 250 grader.
 
Serveres gjerne med salat.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelagde akevittpølser med rosiner

Antall porsjoner

25 - 30 pølser

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg kjøttdeig
1 kg medisterdeig
1 kg medisterfarse
3 ss rosiner
3 dl akevitt
3 ts pepper
2 ss karve
3 ss potetmel
65 g smal svinetarm 28/30 eller stor fåretarm 24/26 eller 26/28

Fremgangsmåte

Legg rosinene i akevitten over natten.
 
Ha alle ingredisensene i kjøleskapet og så kaldt som mulig. Dette gjør du også med blandebollen og gjerne også pølsestapperen.

Bland kjøttdeig, medisterdeig og farse godt sammen sammen med salt, krydder og potetmel.
 
Bland akevittmarinerte rosiner jevnt inn farsen.
 
Stapp deigen i smale svinetarm eller stor fåretarm. Snurres / tvinnes i 10 til 12 cm lange pølser og knyt endene med en litt hyssing eller med tarmen.
 
Trekkes i vann ved 80 grader, kan også grilles.
 
Nytes med sterk, grov sennep, øl og akevitt.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cassoulet fra Castelnaudary (Frankrike)

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

5 og en halv time

Ingredienser

500 g tørkete hvite bønner
4 løk
6 nellikspiker
100 g fleskesvor
8 hvitløkfedd
bouquet garni
250 g hvitløkpølse
350 g utbenet svinenakke eller -bog
350 g utbenet lammebog
100 g bacon
4 ss gåsefett (svinefett)
1 laurbærblad
3 bifftomater
tørkede brødsmuler
salt
pepper

Fremgangsmåte

Bønnene bløtes over natten, vannet slås vekk. En løk spekkes med nellikspiker. Svoren forvelles. Hvitløkfeddene skrelles. Bønnene has i en kjele med vann, salt, nellikløken, svoren og 3 hvitløkfedd. Kokes på svak varme 1 time.

Da tilsettes pølsen og alt koker videre i 30 minutter. Hell av kraften og bevar den. Gåse-svinefettet smeltes i en gryte. Svine- og lammekjøttet skåret i terninger samt bacon og oppskåren løk brunes.

De tre siste hvitløkfeddene presses i.

Salt, pepper, laurbærblad samt kraften av bønnene helles over. Ha i skåldede oppskårne tomater. La alt småkoke i ca 2 timer.

Forvarm stekeovnen til 200 grader, legg svoren nederst i gryta, fordel lag av bønner og kjøtt, og et lag bønner blandet med oppskåret pølse øverst. Strø på tørkede brødsmuler.

Smelt resten av gåsefettet og ha det over. Stekes midt i ovnen i ca 90 minutter. Skorpen skal knekkes av og til, ikke bare for å få ut dampen, men for at overflaten skal bevege seg ned i bønnene.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kraft til trekking av pølser

Antall porsjoner

Kraft til ca 16 pølser

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Wienerpølser
 
Pølsekraft:
4 liter vann
4 buljongterninger
1 ts salt
2 ts sukker
1 ts pepperkorn
1 laubærblad
1 ts timian
2 ss eddik
 

Fremgangsmåte

Pølser bør ikke koke, de skal helst bare trekke.

Kok opp vannet med krydderet og skru ned varmen før du legger pølsene i. Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.

Tynne pølser trenger kort trekketid - ca. 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn ca. 2 pølser til barna og 4 til voksne.
 
Tips: Hver enkelt pølsekoker har sin egen oppskrift på pølsevannet, så her er det bare å prøve seg frem til hva du liker best. Forsøk også å dampe pølsene.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Øldampete blåskjell og pølser med rød majones

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 kg friske blåskjell
2 ss rapsolje
1 løk, finhakket
1 stilk stangselleri, finhakket
3 hvitløkpølser eller annen smaksrik pølse, i biter
2 ½ dl mørkt øl
salt og kvernet pepper
1 dl bladpersille, hakket

Hjemmelaget tomat- og hvitløksmajones

Fremgangsmåte

Skyll blåskjellene i kaldt vann, og fjern byssustråder og rur fra skjellene.

Kontroller at alle skjellene er lukket, åpne skjell er døde og skal kastes. Sett skjellene tilside.

Fres løk, stangselleri og pølsebiter i oljen, til grønnsakene er blanke og myke og pølsene har tatt litt farge.

Tilsett blåskjellene og hell i ølet. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Dette tar bare noen minutter.

Smak til kraften med salt og pepper, dryss over hakket persille og server med ferskt brød og hjemmelaget tomat- og hvitløksmajones .

Deilige oppskrifter med blåskjell

Tips: Plukker du blåskjellene selv, så er det viktig at du sjekker blåskjellvarselet på Matportalen eller Blåskjelltelefonen 820 33 333

Les mer om blåskjell her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen