Dagens rett

Slik lager du verdens beste pizza

I dag skal du følge pizzamesternes oppskrift. De har dessuten gjort det ekstra enkelt for deg. Det kommer mange til å bli glade for.

Det er igjen klart for kåring av beste norske kokebok. Og som oppvarming byr vi på et gjensyn med en finalist fra 2014, kokeboka Verdens beste pizza. En reise i tykt og tynt. En bok som er like aktuell nå og i mange år framover. Pizza får vi nemlig aldri nok av.

Craig Whitson og Tore Gjesteland har gjort seg bemerket internasjonalt når det kommer til pizza. Det er vel knapt noen som har spist mer og bedre pizza enn akkurat de to. Den store entusiasmen for dette verdenomspennende fenomenet deler de i denne kokeboken.

Begge pizzaverdener i én

Og her får du en av hemmelighetene fra denne boka, nemlig dagens pizzaoppskrift som Craig beskriver slik:

«En av grunnene at vi vil bruke denne pizzaen er at den er på alle måter italiensk, men den ble «funnet opp» av en new yorker med jødisk bakgrunn som driver med ekte napolitansk pizza - i Chicago. Boken handler jo om de to viktigste pizza-land i verden, og begge er representert i denne pizzaen.

Kort fortalt så er historien det at den berømte Chicago-kokken Tony Mantuano besøkte Jonathan Goldsmiths pizzeria Spacca Napoli, på «Superbowl Sunday». Han hadde med seg 40 familiemedlemmer og venner, og de skulle feire bursdagen hans. Utenom dette selskapet var det tomt i lokalet (alle var hjemme for å se Superbowl). Mantuano spurte Jonathan om han hadde rapini på kjøkkenet. Jonathan svarte ja, og da spurte Mantuano om han kunne lage en pizza med rapini, fior di latte og guanciale. Da fikk pizzaen navnet, som er en hyllest til Tony Mantuano, og den dukker opp av og til som en «dagens» på Spacca Napoli.»

 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

 

Il Mantuano

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

80 g brokkolini, eller aller helst rapini, hvis du får tak i det
2 hvitløkfedd
extra virgin olivenolje
havsalt
80 g fersk mozzarella
6 skiver pancetta eller bacon, eller aller helst guanciale hvis du får tak i det
chiliflak etter egen smak

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 275 °C eller høyere. Gjør det minst 1 time før hvis du bruker bakestein.

Kok opp vann og salt i en kjele. Ha brokkolinien i kjelen, og la det koke i cirka 30 sekunder.

Ha så brokkolinien i en bolle med kaldt vann slik at den avkjøles. Vent et par minutter, og sil av vannet. Pakk brokkolinien inn i tørkepapir, og klem forsiktig for å få ut mest mulig vann.

Skrell hvitløkfeddene, og hakk dem grovt.

Varm 2 ss olivenolje i en stekepanne. Stek hvitløken på middels varme i 1 minutt. Tilsett brokkolinien, smak til med salt og stek videre i cirka 2 minutter. Sil av oljen, og legg brokkolinien og hvitløken på tørkepapir for å renne litt av.

Lag en pizzabunn på cirka 30 cm i diameter.

Riv mozzarellaen i biter, og fordel dem på pizzabunnen.

Legg pancetta, brokkolini og hvitløk på pizzaen. Dryss over chiliflak, og drypp over litt olivenolje.

Sett pizzaen i ovnen, og stek til bunnen er gyllen og osten bobler.

Ta pizzaen ut av ovnen, legg den på en tallerken, drypp over litt mer olje og server.

Craig Whitson og Tore Gjesteland forteller:
Denne oppskriften har vi fått av Jonathan Goldsmith hos Spacca Napoli i Chicago. I hans oppskrift bruker han en italiensk grønnsak som heter rapini, i tillegg til den velkjente (i hvert fall i Italia) guancialen, det vil si speket svinekjake. Vi har erstattet disse ingrediensene med brokkolini og pancetta eller bacon, men hvis du får tak i originalråvarene, bør du prøve pizza med dem på.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Verdens beste pizzadeig

Antall porsjoner

5-6

Tilberedningstid

24 timer

Ingredienser

Fordeig:

5 g fersk gjær

1 dl lunkent vann

1 dl hvetemel

Rør ut gjæren i vannet i en liten bolle.

Ha melet i gjærblandingen, og rør godt.

Dekk til bollen med plastfilm, og la den stå i romtemperatur i minst 2 timer (gjerne lenger, i opptil 4–5 timer), til blandingen bobler på overflaten.

 

Hoveddeig:

10 g fersk gjær

5 dl lunkent vann

1 kg hvetemel

15 g salt

fordeigen du satte tidligere

Fremgangsmåte

Denne porsjonen gir cirka 1,25 kg.

Rør ut gjæren i vannet i en liten skål.

Ha mel og salt i bollen på en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Ha gjærblandingen og fordeigen i bollen med melet.

Kjør kjøkkenmaskinen på lav hastighet, til deigen er blank og smidig (cirka 15 minutter).

Ha deigen over i en annen bolle.

Dekk til bollen med plastfilm, og sett den i kjøleskapet i 24 timer (eller lenger, maks 48 timer).

Ta deigen ut av kjøleskapet. Slå ned deigen, slik at du presser luften ut av den.

Del deigen i ønsket antall deigballer (250 g til en vanlig 30 cm stor pizza), og la dem stå til de er romtempererte (minimum 2 timer). Sett resten av deigen tilbake i kjøleskapet til senere bruk.

Legg deigballene i en form, og dryss over litt hvetemel.

Dekk til formen med plastfilm, og la deigballene heve til det dobbelte. Nå er de klare til bruk.

 

Tips:

Du kan lage en hurtigvariant av denne deigen ved å bruke 20 g fersk gjær i hoveddeigen istedenfor 10 g. Når du kommer til trinn 5, kan du la deigen heve til det dobbelte i romtemperatur, og deretter lage porsjonsdeigballer som er klare til bruk. Deigen blir imidlertid enda bedre hvis den får heve lenger, som i oppskriften.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen