Godbiter i pollisten
Slik smaker årets beaujolais nouveau
Foto: (Lumia Imaging SDK)

Slik smaker årets beaujolais nouveau

10 av de til sammen 15 helt ferske vinene som er klare for salg på polet i morgen tidlig er testet. Se resultatene her.
Aase E. Jacobsen
20 November 2016 - 16:20

Drøyt 13.000 flasker av årets vin er på plass i polhyllene i morgen tidlig.

Her er oversikten over hvilke polutsalg som har kjøpt inn hvilke beaujolais nouveau-er

Den tredje torsdagen i november er etter tradisjonen salgstart for beaujolais nouveau - en tradisjon som nå er inne i sitt 65. år. 

Her er alle 10 som er testet. Foto: Lumia Imaging SDK

 

Det var på hengende håret at det ble vin i år, for med to uker senere høst enn «normalt», ble det i år veldig kort tid for både vinmakere og transportører. 

Årets høst er nesten like sen som rekorden i 2013 eller 2008, men likevel annerledes. Bakgrunnen for forsinkelsen er de mange utfordringene området, i likhet resten av Burgund, hadde i begynnelsen av vekstsyklusen med fatale runder med frost og hagl. Juli og august kompenserte og en «Indian summer» i september og oktober gjorde resten. 

Beste noensinne

Resultatet er viner med kjøttfull frukt, kirsebær og annen mørkere frukt, sødmefylt, men balanserte, ikke veldig høy syre, men tilstrekkelig friskhet. Noen av vinene virker litt uferdige, hvilket er å forvente med en sen innhøstning, mens andre ikke avslører mangel på tid i flaske like lett.  

Jean Paul Bruns Beaujolais Nouveau L'Ancien Vieilles Vignes 2016 er den beste beaujolais nouveau jeg noensinne har smakt. Husk å servere den i burgundglass og la den gjerne få en runde i en karaffel først. 

Sannsynligheten for at 2016 blir et godt år for den vanlige beaujolaisen vi får servert fra neste år og utover, er stor. Kanskje ikke de aller mest strukturerte, men like fullt viner med mye sjarm. Og når beaujolais viser seg fra denne siden, smaker den veldig godt til hvit fisk (vi kan allerede glede oss til skreisesongen) og asiatisk mat. 

NB Siden alt av beaujolais nouveau er i tilleggsutvalget, kan vinene ikke bestilles på vanlig måte. Derfor står de som utsolgt i vår polliste. Sjekk her hvilke polutsalg som har vin i hyllene fra torsdag denne uke. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her