Slike boller kan ingen si nei til

Franskmenn lager bedre boller enn oss. Men så har de mye godt i deigen – som i denne oppskriften.

Få Ukens kake som nyhetsbrev

Brioche er franskmenns svar på våre boller, men oppskriften skiller seg ut på ett vesentlig punkt og det er egg.

Prøv en av våre andre oppskrifter på brioche

Egg gir en veldig luftig og delikat bollesmak. Derfor blir slike boller den reneste konfekten om du fyller med noe godt.

I denne oppskriften har vi valgt mørk sjokolade, men du kan like godt velge hvit sjokolade hvis du ønsker en mildere smak.

TIPS 1: Server bollene med friske bringebær pyntet med sitronmelisse. Se flere nyttige kokketips

TIPS 2: Du kan bytte ut mørk sjokolade med hvit sjokolade til fyllet. Se flere nyttige kokketips

Franske boller med sjokoladefyll

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

2 timer og 20 minutter

Ingredienser

3 dl melk
1 pk gjær
550 g hvetemel
75 g sukker
1 ts salt
2 egg
75 g smør

Fyll:
150 g mørk sjokolade, 70% kakao
1 dl kremfløte
Litt fersk chili
egg til pensling
bringebær og sitronmelisse til pynt

Fremgangsmåte

Varm melken til den er fingervarm, ca 37ºC og bland i gjæren.

Del smøret i terninger og romtemperere.

Tilsett hvetemel, sukker, salt og eggene og elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Når deigen er smidig, tilsettes smør som er skåret i terninger.

Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.

Dekk bakebollen med plast, og la den stå og heve i ca. 1 time.

Smelt sjokoladen sammen med fløten til du har en jevn blanding. Tilsett finhakket chili.

Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 10 like store emner og forme til runde boller. La dem hvile i ca. 5 min.

Kjevle emnene ut til små lapper. Legg en teskje med sjokoladefyll på midten av lappen. Brett lappen sammen til en liten pung slik at fyllet blir liggende i midten, og sett den med skjøten opp i en smurt muffinsform eller bruk store muffinsformer av papir.

Dekk bollene med et klede, og la dem heve til dobbelt størrelse i ca.1 time.

Pensle bollene med sammenvispet egg. Stek i ovnen på midterste rille ved 200° C i 10–15 min, til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

Tips 1:
Server bollene med friske bringebær pyntet med sitronmelisse.

Tips 2:
Du kan bytte ut mørk sjokolade med hvit sjokolade til fyllet.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ukens kake som nyhetsbrev:
Hver torsdag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen