Julemat

Slike julekaker har du kanskje ikke bakt før?

Hvorfor ikke fornye julebaksten med noen moderne klassikere? Apéritif gir deg oppskriftene.

Julen nærmer seg med stormskritt og det er på tide å få julebaksten i hus. Ikke et vondt ord om de sju slagene , men hvorfor ikke prøve noe nytt?

I år kan du friste med nye spennende kaker både i egen kakeboks og pent innpakket under juletreet.

Vri på juleverkstedet

Det internasjonale tilsnittet på kakebaksten har gjort sitt inntog på de mange norske kjøkken. Høres det ikke fristende ut med saftige brownies, biscotti eller konjakksnitter?

Å bake kaker til jul behøver ikke å være stressende, snarere tvert imot. Sett av en dag til hygge og glede med familien, la roen fall over deg og slapp av med kakebaksten.

Gi bort som gave

Og når du først er så godt i gang, hvorfor ikke bake noen ekstra og gi bort som gaver til venner og familie? Hjemmelagede gaver faller alltid i smak - rimelig er det også. Kjøp inn noen pene esker eller poser og la ungene dekorere sine egne søte gaver.
 
 

Biscotti

Antall porsjoner

20

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

35 g mandler
45 g tørket aprikos
100 g smør
85 g sukker
2 stk. egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Hakk mandler og aprikoser grovt.
 
Skjær smøret i tynne skiver. Rør smør og sukker luftig i en skål. Tilsett 1 egg av gangen.
 
Tilsett de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig.
 
Form tre stenger på en bakeplate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter ved 200 grader.
 
Skjær stengene i ca. 3 cm store stykker. La dem stå sammen, og stek stengene ved 200 grader i 8 minutter til.
 
Oppbevar biscottiene i en lufttett kakeboks.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Brownies med sjokoladeglasur

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

250 g smør
150 g mørk, ca 50 % kakao sjokolade
4 stk. egg
250 g sukker
150 g hvetemel
3 ss kakaopulver
200 g pecannøtter
250 g mørk sjokolade

Fremgangsmåte

Smelt smøret sammen med sjokoladen i en gryte og la det avkjøles.
 
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland mel, kakao og nøtter sammen og bland det forsiktig i eggedosisen.
 
Bland inn den avkjølte sjokoladeblandingen. Hell deigen i en smurt firkantet form (ca. 20 x 30 cm) og bak den midt i ovnen i ca 35 minutter på 175 grader.
 
Avkjøl kaken, og skjær den i firkanter.
 
Smelt 250 fram sjokolade over et vannbad, og dypp kakene i sjokoladen. La dem tørke på en rist. Pynt gjerne med nøtter.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gaffelkaker

Antall porsjoner

40

Ingredienser

12 dl hvetemel
4 dl sukker
500 g smør
1 egg

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, smør i små terninger og egget til en smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Bland gjerne deigen med ½ til 1 dl finhakkede rosiner. Trill deigen til små kuler. Legg dem på en smurt plate. Trykk kakene ned med en gaffel, slik at de får et in mønster. Smør kakene med litt smeltet smør, og strø over med perlesukker.

Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 10 minutter.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Havremakroner

Antall porsjoner

30

Ingredienser

200 g smør
250 g sukker
1 dl melk
250 g hvetemel
1 ts malt kanel
½ ts malt nellik
3 ts hornsalt
250 g havregryn

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Bland i melk og mel blandet krydder og hornsalt. Ha i havregrynene til lutt.

Sett deigen med to teskjeer på smurte plater. Stek kakene gylne ved 180 grader.

Avkjøles på rist.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Konjakksnitter

Antall porsjoner

50 stk

Ingredienser

12 dl hvetemel
4 dl sukker
500 g smør
1 egg
1 ss konjakk

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, smør i små terninger og egget til en smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Bland inn konjakken. Trill deigen til tommelfingertykke pølser. Skjær pølsene i små kaker.

Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 10 minutter.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladekjeks med marsipan

Antall porsjoner

36

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

200 g mykt smør
2 ½ dl brunt sukker
1 egg
6 dl hvetemel
4 ss kakaopulver
200 g marsipan
120 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 190 grader. Smør to stekebrett.

Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egget og pisk blandingen sammen. Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.

Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 mm. (Tenk pepperkaker)

Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.

Del marsipanen i 36 like store biter, Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg èn på hver deigrunding.

Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.

Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.

Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladetrøffel

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

200 g mørk sjokolade
1 ½ dl kremfløte
100 g melis
5 ss kaffe
5 ss kakaopulver

Fremgangsmåte

Sjokoladen hakkes fint og legges i en skål sammen med melis.
 
Kok opp kremfløten i en kjele, og hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres i små bevegelser i midten. For raske bevegelser vil avkjøle sjokoladen, og røren vil klumpe seg.
 
Tilsett kaffe, eller annen smak etter ønske, og bland alt forsiktig sammen.
 
Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler, og disse kan overtrekkes med sjokolade og/eller trilles i kakaopulver. Disse er også rullet som små stenger og trillet i mandel.
 
Oppbevar og server dem kjølige.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mandelflarn

Antall porsjoner

ca 20 stykker

Ingredienser

100 g meierismør
100 g sukker
100 g skåldete og hakkede mandler
1 ts glukose (kjøpes på apotek)
2 ss kremfløte
2 ss hvetemel

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.

Smelt smøret før du rører inn sukkeret og varmer opp til kokepunktet.

Avkjøl blandingen litt før du rører inn mandler, fløte, glucose og hvetemel.

Sett kakene på plate med en teskje. Bruk en hel teskje røre per mandelflarn. Husk å beregne god plass, for kakene flyter svært ut.

Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter. Avkjøl de varme kakene litt før de tas av platen.

Tips: Dersom du ønsker en form på dem, kan du bøye dem over et kjevle eller kopp mens de fortsatt er litt lunkne. Da blir det fine "skåler" som kan fylles med vispet bær og krem eller iskrem.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen