Drikke
Smaksrik og rimelig hvitvin

Smaksrik og rimelig hvitvin

129 kroner for denne spanske hvitvinen er et realt kupp.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Blanco Nieva Verdejo 2012 (53340) inneholder nemlig elementer av historisk druemateriale. Det vil si druer fra vinstokker som er 100 år gamle og som ikke er podet.

Disse unike plantene gir en helt spesiell intensitet til vinen og bidrar til at Nievas Rueda-verdejo har en annen dybde enn mange andre viner herfra.

Les mer om verdejo

De gamle plantene gir rundt 20 prosent av druene til denne vinen, resten kommer fra 15 år gamle planter som har moderne oppbinding. Men som i dette skrinne jordsmonnet med mye sand og rullesteiner, gir viner med god dybde og karakter.

Syre og aromaer

Beliggenheten ved 850-1000 m.o.h. sørger for veldig gode forhold for hvitvinsdruer siden temperaturforskjellene mellom dag og natt øker i høyden. Hvilket bidrar til utvikling av syre og samtidig forsinker modningen. Som igjen er gunstig for aromaene.

Verdejo er en ganske aromatisk drue som i enkelte utgaver kan påminne om sauvignon blanc. Personlig foretrekker jeg de mer mineralske utgavene, som Nieva.

Sjeldne upodete planter

Ikke minst produsentens topp-verdejo, Blanco Nieva Verdejo Pie Franco 2010 (53341) . Den er nemlig utelukkende laget av druer fra de nevnte vinstokkene som hver seg bare gir to klaser med druer. Den lages imidlertid i et antall av 33.000 flasker hvilket er mye med tanke på at upodete vinplanter er så vidt sjeldne.

Det er takket være det sandholdige jordsmonnet at disse plantene har overlevd vinlusangrep opp gjennom tidene. Men Nieva har faktisk så mye som 10 hektar med slike vinplanter, noe som forklarer hvorfor den «vanlige» Rueda-en også får disse druene.

Les mer om gamle verdejo-vinstokker

Nieva etablerte seg i 1989 i den da uutforskete vinregionen Rueda. Allerede hadde ryktene om de fantastiske gamle verdejo-vinstokkene spredt seg. Marques de Riscal var pioneren og startet allerede på 1970-tallet med eksperimenter. Fra 1983 var Rueda DO et faktum.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her