Drikke
Solide røverkjøp fra Portugal

Solide røverkjøp fra Portugal

Disse vinene er samtlige knallgode kjøp innen sine respektive prissjikt. Rimelige viner som også er veldig lagringsdyktige.
Aase E. Jacobsen
12 September 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det til tross for at de er signert A.A. Ferreira, eller Casa Ferreirinha som produsenten heter nå, som står bak legendariske Barca Velha og «lillebroren» Ferreirinha Reserva Especial.

Casa Ferreirinha Esteva 2010 (99290) byr på intet mindre enn fantastisk valuta for pengene. Druematerialet kommer fra eiendommen Quinta do Seixo, i Cima Corgo, nær Pinhão, et av Douros beste vinområder.

Mini-Barca

Quinta do Seixo har 72 hektar nordvendte vinmarker. Det sikrer god friskhet i den ferdige vinen som er en miks av druetypene tinta roriz, touriga franca, tinta barroca og touriga nacional. Den har derfor et veldig klassisk Douro-uttrykk med modne mørke bær, krydder, sigarkasse og teblader. En «mini-Barca» med andre ord. Som tåler minst 10 år.

Les mer om tørre røde fra Douro her

Casa Ferreirinha som eies av Sogrape siden 1987, har hele 520 hektar med vinmarker i det beste av Douro. Deriblant Quinta da Leda hvor Barca Velha lages. Quinta da Leda ligger lenger øst langs Douro-elven, i Vila Nova de Foz Côa, og her er det varmere og tørrere enn i Cima Corgo.

Casa Ferreirinha Papa Figos 2010 (99288) er Quinta da Ledas «billigvin», en sødmefylt og innsmigrende vin med virkelig godt lagringspotensial. Samt ikke minst Casa Ferreirinha Quinta da Leda 2009 (99286) selv som er en lekkerbisken med «Barca-potensial». Men til en helt annen pris. 300 kroner er latterlig billig for denne vinen.

Et annet konsept, men svært vellykket sådant er Casa Ferreirinha Vinha Grande 2009 (99289) som er en miks av viner fra de to underområdene, nok en elegant, kompleks og lagringsdyktig vin til en svært så gunstig pris.

En tredel av prisen

Alt dette er en formidabel forsmak og introduksjon til Casa Ferreirinhas toppviner som begge blir tilgjengelige fra november. Reserva Especial 1992 kommer som magnum til vanvittig gunstige 690 kroner. Det er 207 kroner billigere enn hva den kostet på spesialpolene da den var tilgjengelig der i 2010.

Les mer om klassifiseringen i Douro her

Barca Velha kommer i 2004-årgang til den nette pris av kroner 1200 og i et ytterst begrenset antall. Sist den var i Norge kostet den 800 kroner (1999-årgangen). Prisoppgangen er nøye knyttet til den eksplosive økningen i vininteresse og kjøpekraft på det brasilianske markedet. Der går 2004-utgaven for 3700 kroner – altså tre ganger prisen i Norge!
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her