Spansk prisbombe

Spanjolene har tatt revansj etter noen år med nedgang i salget. Og hevnen kommer gjennom viner fra de nye områdene som er midt i smørøyet for den norske smaken, og så er de billige. Som ukens vin.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2002 - 02:01

Las Reñas Monastrell 2002 (20003) byr på masse smak for knappe sju tiere. Her er masser av modne skogsbær, både røde og mørke, samt krydder i duften. Smaken følger opp med bløt saftighet, masse bærsødme, noe bitterfrukt og en touch av sjokolade i finishen. En morsom vin som kommer til å bli populær både på matbordet og i kosekroken utover høsten. Og som er perfekt for de som ikke er så glad i skarpe syrer i en rødvin. Bløtheten til tross, den går fint også til grillet lyst kjøtt samt gryteretter, gjerne godt krydret.

Den kommer fra det nye vin-Spania, nærmere bestemt Bullas, et relativt lite og ungt DO (denominacion de origen) på totalt 2300 hektar i regionen Murcia, sørvest for Alicante. Vinmarkene ligger på 450-1000 meter over havet. Her er klimaet ekstremt på flere måter, med svært varme dager, opp i over 40 grader i august, og kjølige netter, rundt 12-15 grader, om sommeren, og rett som det er kuldegrader om vinteren. Disse store variasjonene som sikrer en balansert utvikling av både sukker, syre og fargestoffer i druene, er forklaringen på at det er mulig å lage kvalitetsvin.

Men Bullas' fortid, som DO'et har delt med alle de andre i denne delen av Spania, har gått ut på å levere rødvin i bulk til produsenter i nord-Spania for å berike tynne garnacha-viner. Årsaken er at monastrell som er hoveddruen her, er ekstremt fargeintensiv samtidig som den er fyldig og alkoholrik. Den perfekte partner. Fremtiden for bulkleverandørene, som oftest organisert i form av kooperativer, ble imidlertid stadig mer usikker samtidig som muligheten for å tjene bedre penger på å sette eget navn på flasken øker.

Det har kooperativet Nuestra Señora del Rosario også oppdaget, og resultatet er blant andre ukens vin som det lages 450.000 flasker av. Dette kooperativet er dominerende i Bullas med sine 950 hektar vinmarker som også omfatter en god del vinstokker som er inntil 60 år gamle. Rosario er en stor installasjon som er modernisert i de senere år for å tilpasse seg det nye regimet. Las Reñas Monastrell 2001 er en ren tankvin og demonstrerer dermed hva monastrell har å by på. Kooperativet lager imidlertid også fatlagrete viner i mindre volum.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her