Drikke
Spanske røverkjøp

Spanske røverkjøp

Disse spanske vinene gir deg et nytt syn på rimeligere viner fra den kanten. Her får du utrolig mye for pengene.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Så skulle både Emilio Valerio 2010 (4941)og Emilio Valerio Amburza 2009 (4940)vært 20-25 kroner dyrere hadde vanlige kalkyler vært lagt til grunn.

Veldig godt tilbud

Bakgrunnen for billigsalget er et forsøk på å trenge inn på det norske markedet og i det tett «befolkete» prissegmentet rundt 150 kroner. Hvem sier nei til et slikt tilbud, i hvert fall når vinen er så god som i dette tilfellet.

Begge vinene kjennetegnes av svært kjøttfull frukt, god fylde og flott fasthet. Den rimeligste er en blanding av grenache, merlot og cabernet sauvignon, fra vinmarker som ligger ved alt fra 400 til 865 m.o.h.. Amburza derimot er en ren «cab» og fra vinmarken med samme navn. Den ligger ved 400 m.o.h. og har et jordsmonn bestående av kalkholdig leirjord.

Unntaket fra regelen

Vinene til Emilio Valerio er i en klasse for seg, i hvert fall når vi ser på pris og opprinnelse under ett. Navarra har så langt stort sett vært representert med relativt kommersielle viner i de lavere prissjikt, med noen hederlige unntak.

Les mer om Navarra

Emilio som er advokat i Madrid, men med sterke bånd til sin barndoms dal, får med hjelp av sin bror Alvaro også tid til å ta seg av til sammen 60 små parseller i høyereliggende deler av Navarra. Nærmere bestemt nordvest i området ved foten av fjellet Jurra. Vingården heter da også Laderas de Montejurra.

Siden 1400-tallet

Prosjektet som er av relativt ny dato (første årgang var 2009), omfatter også olivendyrking. Alderen på vinstokkene er inntil 80 år og mange av parsellene med både druer og oliven har vært dyrket helt siden 1400-tallet. Det rent vintekniske er det ønologen Ainguer Alonso (bakgrunn fra

Domaine de Chevalier i Bordeaux og Domaine Leroy i Burgund) og vinmakeren Olivier Riviere som tar seg av.

Men filosofien står brødrene bak. De jobber i samme retning som mange biodynamikere og er opptatt av polykultur for å ta hensyn til både jorden og tradisjonen. I tillegg til vindruer og oliven dyrkes også korn og andre vekster.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her