Drikke
Spennende spansk nykommer til knallpris

Spennende spansk nykommer til knallpris

Denne rødvinen er som skapt for norske forhold, innsmigrende og karaktersterk og til en svært gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2015 - 14:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Baronia del Montsant Flor d'Englora Garnatxa 2011 (21594) kjennetegnes av en god munnfølelse med moden sødmefylt frukt, fin syre og bra fasthet og stofflighet.

En super matvin, til en lang rekke kjøttretter. Men den kan godt nytes uten mat. Et godt valg når du vil ha noe med karakter i glasset, uten å måtte gå for mye opp i pris.

Intensitet og kraft

Dette er nemlig en seriøs vin den gunstige prisen til tross. Den kommer fra en produsent, Cellers Baronia del Montsant, som siden 1998 har vokst fra 3 hektar til nå 28 hektar på to ulike adresser i Montsant. Området som danner en «krans» rundt Priorat.

Derfor er vinene fra Priorat så spesielle

Den har mye til felles med de langt dyrere vinene fra Priorat siden den i sin helhet er laget av garnacha og ikke minst druematerialet kommer fra vinmarker med skiferjordsmonn. Kombinasjonen av garnacha og skifer i skråinger gir viner med høy intensitet, modning og kraft.

Uten fat, filtrering eller klaring

Produsenten holder til i den nordøstre delen av Montsant, hvor også mesteparten av vinmarkene deres ligger. Her er landskapet noe mer kupert enn i den sørlige delen av DOC-et hvilket gjør vinmarkene mindre tilgjengelig og mindre egnet for maskinell bearbeiding. Det er også betydelig forskjell i høyden over havet, her ligger vinmarkene opp mot 700 m.o.h. som gir kaldere netter. Klimaet er dessuten noe tørrere.

Dette kjennetegner vinene fra Montsant

At denne vinen er blant de rimeligste fra Montsant skyldes at den er laget uten fatmodning. Etter at gjæringen er gjennomført, får den et opphold på fem måneder på bunnfallet. Vinen er verken klaret eller filtrert før flasketapping, for maksimal smak.

At den har fått et par ekstra år i flasken gjør at den er perfekt å drikke nå, men den tåler absolutt noen år til i kjelleren.

 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her