Spenstige potetretter

Ingen skal komme her å si at poteter er kjedelig mat. Med disse oppskriftene blir potetene feststemt tilbehør eller en festrett i seg selv.

Hvem husker ikke Jarl Goli sin oppfordring til å "ta en potet"?
 
Vi tar oppfordringen, og nedenfor finner du en rekke fristende oppskrifter i alle varianter på de deilige potetene.
 
Se alle oppskriftene nedenfor
 
Allsidige små og blå
Nå er vi midt i høysesongen for den livgivende knollen som har betydd så mye for såvel bøndene som den norske befolkning, helt siden den fant veien over Atlanteren fra Sør-Amerika.
 
Det finnes en rekke forskjellige potetvarianter som du kan velge mellom i butikkene, alt fra gode gamle Beate og Kers Pink, til Asterix, Gulløye, Ratte og Mandel. De siste årene har vi derimot fått en rekke nye potetsorter å boltre oss i.
 
Noen av dere har sikkert også sett den spesielle sorten Blå Kongo, som gir potetretter med en fantastisk blåfarge. Enten du serverer den som mos, som chips eller annet, er den en fargeklatt på tallerkenen.
 
I USA brukes det mye søtpotet, som også har fått sitt intog her til lands. Den oransje poteten har en søtlig smak som gjør seg perfekt til rotmoser og er en naturlig del av det tradisjonelle Thanksgiving-måltidet i november.
Spennende oppskrifter
Som du vil se er poteten mye mer enn bare den vanlige kokte med persilledryss, og i Apéritifs store kokebok kan du finne mer enn 100 forskjellige potetretter. Her har vi bare samlet noen få til inspirasjon og glede.
 
Poteten har dessuten en helt spesiell stilling her til lands i og med at den er råvaren i vårt nasjonalbrennevin - akevitten.
 
Det er de fatlagrede akevittene som er manges favoritt, og det lages en rekke spesialakevitter som er ment å passe spesielt godt til enkelte retter. Det finnes sågar en egen mandelpotetakevitt.
 
 
Ta for deg av den gode poteten og prøv noen av disse spennende oppskriftene!
 

Bakte mandelpoteter

Antall porsjoner

6

Ingredienser

800 g små mandelpotet
4 ss olivenolje
maldonsalt
grovmalt, sort pepper
Revet skall av 1 sitron
4 fedd hakket hvitløk
4 ss hakket bladpersille

Fremgangsmåte

Vask potetene godt og ha dem i en ildfast form sammen med oljen. Vend godt rundt og krydre med salt og pepper.

Stek potetene i ovn på 225 grader i ca 20 min.

Krydre potetene med sitronskall, hvitløk og persille.

Disse potetene smaker godt til alt fra fisk og skalldyr til mer kraftige kjøttretter av storfe.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hasselbackpoteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

10 store poteter av den faste typen
½ ts salt
¼ ts pepper
½ dl revet hvit ost
2 ss smeltet smør
2 ss strøkavring eller brødrasp
½ ts paprikapulver

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt.

Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom - de skal henge sammen i bunnen. Legg gjerne en tresleiv el. foran poteten når du kutter slik at du ikke skjærer helt igjennom.

Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle dem med smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.

Stek dem på 225 grader i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.

Perfekt tilbehør til festmiddager og alt kjøtt.

Spenstige potetretter finner du her

Tips: Istedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blå potetmos

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g blå kongo potet
1 ½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok eller bak potetene til de er møre.

Skrell potetene og mos dem sammen med varm melk og smør. Smak mosen til med salt og pepper.
 
Mange liker å tilsette klippet gressløk eller hakkede krydderurter og blande i mosen. Dryss over litt på toppen ved servering.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Poteter i slåbrok

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kg middels store poteter, gjerne ferskpotet (nypotet)
10 skiver parmaskinke eller god norsk spekeskinke
2 ss olivenolje
1 ts havsalt
½ ts nykvernet pepper
10 blader frisk basilikum
10 røde cherrytomater
50 g høvlet parmesan

Fremgangsmåte

Kok potetene møre, la de dampe av seg og pakk dem inn i skiver av parmaskinke.

Legg potetene over i et ildfast fat med skjøten av parmaskinken ned, hell over olivenolje før de stekes i stekeovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

Snu potetene et par ganger underveis. Smak til med salt og pepper.

Legg opp potetene på et serveringsfat sammen med halve cherrytomater, høvlet parmesan og friske basilikumblader til pynt. Drypp gjerne over litt av oljen fra stekeformen.

Server godt brød ved siden av.

Flere gode retter med ferskpotet finner du her

Tips: Bruk gjerne faste ferskpoteter til denne retten, og beregn 1 skive skinke pr potet. Serveres f.eks. som en smårett, som tilbehør til grillmaten eller som tapas.
 

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ovnsbakte potetbåter

Antall porsjoner

6

Ingredienser

8 bakepotet i båter
1 sitron i båter
2 rødløk i båter
8 fedd knuste hvitløk
4 laurbærblad
3 ss sitronsaft
4 ss vann
1 ss tomatpuré
salt og pepper
1 ts paprikapulver
1 ss rød chili i ringer
1 ts tørket provencekrydder
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Kok potetbåtene i lettsaltet vann i 3 min. La dem renne godt av. Legg potetbåtene i en langpanne sammen med sitronbåtene, rødløk, hvitløk og laurbær.

Bland sitronsaft, vann og tomatpuré i en liten bolle. Tilsett krydder og urter og bland godt sammen. Vend inn krydderblandingen i langpannen med poteter og løk slik at alt blir godt blandet.

Drypp over oljen og stek i ovn på 200 grader i ca 40 min. Vend potetene ofte under stekingen.

Disse potetene smaker godt til grillet eller stekt kjøtt eller fisk.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Italiensk potetmos med soltørkede tomater og oliven

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g potet
4 fedd hvitløk
1 ½ dl melk
4 ss hakkede soltørkede tomater
4 ss hakkede oliven
4 ss hakket frisk basilikum
4 ss revet parmesan
salt og pepper
2 skiver spekeskinke - strimlet og sprøstekt
4 blader frisk basilikum

Fremgangsmåte

Skrell og kok potetene sammen med hvitløksbåter til potetene er møre. Sil fra vannet og la potetene dampe litt.

Varm opp melken og mos potetene og hvitløk sammen med melken.

Vend inn soltørkede tomater, hakket oliven, basilikum og parmesan. Smak til med salt og pepper.

Pynt mosen med sprøstekte skinkestrimler og noen blader frisk basilikum.

Ha gjerne litt gurkemeie i stappen. Da får den en apetittelig farge.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Garam masala poteter

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g små potet i biter
2 ts garam masala
1 ts karri
1 ts paprikapulver
1 dl solsikkeolje
2 ss sesamfrø
1 ss flak salt
frisk koriander

Fremgangsmåte

Ha potetbitene i en langpanne. Bland sammen krydder med olje og arbeid blandingen godt inn i potetbitene.

Stek potetene i ovn på 200 grader i ca 30 min. Snu bitene nå og da.

De siste minuttene has sesamfrøene over potetene. Stek slik at frøene blir litt ristet. Dryss over salt og litt frisk koriander ved servering.

Smaker godt ved siden av kylling og fiskeretter.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pestobakte poteter

Antall porsjoner

6

Ingredienser

800 g jevnstore poteter
4 ss olivenolje
salt og pepper
1 dl pesto
1 dl revet parmesan
2 blad frisk basilikum
1 ss ristede pinjekjerner

Fremgangsmåte

Vask potetene godt og del dem på langs.

Ha potetene i en ildfast form og sprinkle over oljen. Krydre med salt og pepper og vend rundt slik at olje og krydder er jevnt fordelt over potetene.

Legg potetene slik at snittflaten er opp. Stek potetene i ovn på 200 grader til de er møre (ca 20 min).

Når potetene er møre fordeles pesto og revet parmesanost over. Gratinér potetene i ovn på 225 grader til osten er smeltet.

Dryss basilikumblader og ristede pinjekjerner ved servering.

Bruk gjerne litt store mandelpoteter til denne retten.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget potetmos/-stappe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

800 g poteter
2 dl varm melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Skrell potetene og del de opp i biter som du koker møre i usaltet vann.

Sil fra vannet og mos potetene grovt med en potetmoser mens du tilsetter melk og smør. Smak til med salt og pepper.

Om du ønsker, kan du tilsette finsnittet sjakottløk eller hakkede friske krydderurter i stappen.

Flere spenstige potetretter finner du her

Tips: Dersom du har salt i kokevannet blir gjerne mosen seig når du moser den. Smak derfor til med salt helt til slutt i stedet.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakt potet med norzola og chili

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

8 store bakepoteter
4 ss olivenolje
salt og chilikrydder
1 rød paprika i terninger
2 tomater i terninger
1 rødløk i terninger
100 g smuldret norzola

friske urter (f. eks. rosmarin, basilikum, timian) til pynt

Fremgangsmåte

Vask potetene godt og del dem på langs.

Ha potetene i en ildfast form og sprinkle over oljen. Krydre med salt og chilikrydder, og vend rundt slik at olje og krydder er jevnt fordelt over potetene.

Legg potetene slik at snittflaten er opp. Stek potetene i ovn på 200 grader til de er møre (ca 20 min).

Bland sammen paprika, tomat, rødløk og ost. Fordel blandingen på potetene og gratinér i ovn på 225 grader til osten er litt smeltet.

Dryss over krydderurter og server.

Tips: Denne potetretten smaker godt til kraftige kjøttretter eller er deilig som en smårett i seg selv.

 

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen