Start dagen med en eggende morgenstund

Frokosten er dagens viktigste måltid, men har du tenkt på at et rolig måltid med bløtkokt egg som start på dagen er den beste motvekt til stress og mas? Vi inspirerer deg med deilige oppskrifter.

Frokosten blir lett et offer for dagliglivets tidspress. Men det er mer enn verdifull næring vi mister ved å sløyfe frokosten - eller ved å spise ett eller annet fra en bensinstasjon eller kiosk litt utpå dagen. Frokosten er også et viktig sosialt samlingspunkt for familien, og når hverdagene er travle blir det ekstra viktig å kunne "gire ned" i helgene med en lang frokost.

Dekk et hyggelig frokostbord, kok egg og sett frem fristende pålegg. Når man er ferdig med å spise kan man fortsatt sitte til bords, nyte nytrukket te eller kaffe og snakke sammen - noe mange av oss burde være flinkere til. Tidligere utenriksminister, fredsmekler og "frokostminister" Thorvald Stoltenberg tenkte nok også slik, at en rolig frokost er det perfekte utgangspunkt for å snakke sammen og bli enige. Han inviterte rett og slett viktige forhandlingsparter på frokostmøter hjemme hos seg selv i sin tid!

Slik får du perfekte egg til frokost
Ta eggene til lørdags- og søndagsfrokosten ut av kjøleskapet fredag kveld. Egg tåler nemlig godt å ligge noen dager i romtemperatur, og det er mange fordeler med tempererte egg i forhold til kalde. Én av fordelene er at egget ikke sprekker så lett under koking.

Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet uten at de støter mot bunnen av kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. Skru ned temperaturen. Vannet trenger bare så vidt boblekoke. Se på klokka og beregn tiden for når eggene er ferdig.

Ofte er det slik at familiemedlemmer liker eggene forskjellig kokt. Noen liker litt bløt hvite og helt bløt plomme, mens andre liker det best når egget har fått koke et par minutter lenger og blitt "smilende". Det vil si at plommen er fast i ytterkanten og fortsatt litt bløt helt i midten. For at alle i familien skal få et perfekt frokostegg må eggene tas opp av det kokende vannet etter hvert. Skyll egget under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget. Helt til slutt er det viktig at eggene settes i korrekt eggeglass, slik at alle får egget slik de liker det best.

Når eggene er kalde før koking
Kalde egg har lettere for å sprekke enn tempererte egg, men hvis man kan de riktige koketriksene går det likevel helt fint. Problemet med kalde egg er nemlig luften som befinner seg i den lille luftblæren i den butte enden av egget, med andre ord den enden som står opp i eggekartongen. Luften utvider seg når den blir varm, og dermed blir det plassproblemer inne i skallet. Luften må ut, og de bitte små porene som finnes i eggeskallet klarer ikke å slippe ut luften fort nok. Poff! - og så sprekker eggeskallet. Som eggekoker må man derfor ta ansvaret for å hjelpe luften ut raskt nok. Det gjør man ved å stikke et nålehull i skallet i denne butte enden av egget før egget legges i en kjele med kaldt vann. Ved å legge eggene i kaldt vann, får luften bedre tid på seg til å komme ut. Husk på at koketiden på eggene må tas fra vannet koker, og at tiden blir kortere enn når eggene legges i kokende vann.

Koketider for egg
Bløtkokt 3-5 minutter
"Smilende" 6-8 minutter
Hardkokt 8-10 minutter

Kok gjerne noen egg ekstra når du først koker. Av kokte egg kan man for eksempel lage smakfulle frokostsalater, og tomatsuppen smaker ekstra godt med kokt egg. Kokte egg holder seg fint et par dager i kjøleskap.

Her følger noen flotte eggeoppskrifter fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt samt noen alternativer til disse fra Apéritif Kokebok. Velbekomme!

Italiensk omelett

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 liten aubergine
1 ts salt
½ dl olivenolje
1 stor potet
1 rødløk
1 squash
½ grovhakket gul paprika
6 egg
salt og grovmalt pepper
hakket timian eller oregano

Fremgangsmåte

Skjær aubergine, potet, løk og squash i tynne skiver. Dryss salt på aubergineskivene, la dem stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.

Hell olivenolje i en ildfast form og stek potetskiver og løk ca. 20 minutter. Legg squash og aubergineskiver over og stek videre ca. 5 minutter. Strø paprika på toppen.

Visp sammen egg, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Stek videre til eggemassen stivner.

Dryss friske urter på toppen og server straks med brød til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggesalat med purre

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

6 hardkokte egg
1½ dl seterrømme
½ tube (ca. 80 g) majones
3 ts sennep
1 vårløk eller ¼ purre
noen dråper sitron
noen dråper tabasco
litt salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Skrell eggene og del dem først på langs og deretter på tvers, til de er delt i små biter. Rør sammen rømme, majones og sennep. Finhakk vårløk (purre) og rør den inn sammen med eggebitene. Smak til med litt sitron, salt og pepper. La salaten stå kjølig en stund i kjøleskap før serveres som pålegg på smørbrød.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelett i høyden

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 skiver loff
2 egg
2 ss vann
2 ss majones
1 ss chilisaus
grovmalt pepper
2 salatblader
2 skiver skinke eller 3 skiver pastrami 

Fremgangsmåte

Skjær bort skorpen på loffskivene og rist dem gylne i stekepanne eller brødrister. Avkjøl litt og skjær hver skive i to trekanter.

Stek omelett i liten panne og avkjøl litt. Bland majones og chilisaus i en bolle og tilsett pepper etter smak.

Skyll salatbladene og la vannet renne av. Skjær skinken i biter.

Smør sausen på loff-trekantene og legg omelett, salat og skinke på hver.

Legg trekantene oppå hverandre og stikk en cocktailpinne eller saltstang gjennom.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggesalat med røkt pålegg

Ingredienser

6 egg
3 ss seterrømme
6 skiver røkt kyllingpålegg
2 ss hakket persille
¼ ts tørr sennep
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Ta ut eggeplommene og gni dem sammen med rømmen. Tilsett hakket pålegg og persille, og smak til med sennep rørt ut i sitronsaft. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i vannbakkels og serveres som en smårett.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grunnoppskrift på omelett

Antall porsjoner

1

Ingredienser

2 egg
2 ss vann
litt salt
litt smør til steking

Fremgangsmåte

Visp sammen egg, vann (ikke melk) og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i.

Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene.

Legg ønsket fyll på den ene halvdelen og den andre halvdelen brettes over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp.

Alt må skje hurtig slik at omeletten ikke blir svidd i pannen! Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt. 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggesalat med røkelaks

Ingredienser

2 hakkede, hardkokte egg
1 skive strimlet røkelaks
2-3 ss lettrømme
1 ts sennep
hakket dill

Fremgangsmåte

Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Del eggene begge veier i en eggedeler og ha eggehakket i en liten bolle. Tilsett strimlet røkelaks, rømme og sennep. Smak til med salt og pepper. Litt hakket dill setter en ekstra god smak på eggesalaten. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i små vannbakkels og serveres som en liten forrett.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Herlig morgensmørbrød

Ingredienser

1 skive landbrød
smør
ruccula eller annen salat
3-4 skiver røkt kalkunpålegg
1 "smilende" eller hardkokt egg
hakket rødløk og brønnkarse til pynt
4-5 lettkokte, grønne aspargestopper

Fremgangsmåte

Ha på smør på en skive ferskt brød. Legg på rikelig med grønn og fristende salat. Rull sammen noen skiver røkt kalkunpålegg og legg på smørbrødet sammen med "smilende" eller hardkokt egg i båter. Noen lettkokte, herlige aspargestopper topper smaken, mens hakket rødløk og karse gjør smørbrødet fargerikt og fristende.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Egg med kaviar og reker

Ingredienser

salatblader
2 tomater i skiver
4 "smilende" egg
200 g majones
100 g kaviar
litt sitronsaft
1 liten boks pillede reker
dill

Fremgangsmåte

Dekk et fat med salatblader og tomatskiver. Fordel eggene på fatet. Bland majones, kaviar og fløte. Fordel dressingen over eggene og dryss rekene over. Frisk dill på toppen pynter ekstra opp og gir en god smak.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frittata (italiensk omelett)

Ingredienser

1 vårløk eller ¼ purre
1 båt hvitløk
½ rødløk
6 egg
1 ts salt
1/3 ts hvit pepper
5-6 soltørkede tomater i oljemarinade
evt. litt revet ost

Fremgangsmåte

Rens vårløk, hvitløk og rødløk og skjær dem i biter. Varm olje fra tomatene i en stor stekepanne. Fres all løken i pannen og ta det ut. Visp eggene sammen med salt og pepper og hell røren i pannen. La pannen stå ved lav varme.

Skjær soltørkede tomater og basilikum i strimler og fordel det over omeletten sammen med løken. Dryss eventuelt ost over. Stikk og løft omelettmassen slik at røren renner ned i bunnen av pannen. Trekk den fra varmen når omeletten er nesten, men ikke helt stivnet på overflaten.

Pensle et ovnsbrett. La omeletten gli forsiktig over på brettet og gratiner den midt i ovnen til overflaten begynner å bli gyllen. Skjær omeletten i snipper/biter før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggpanne med bacon og purre

Antall porsjoner

3

Ingredienser

6 stk. egg
6 sk. bacon
4 stk. tomat
¼ stk. purre

Fremgangsmåte

Stek strimlet bacon i en panne. Flå tomatene og skjær dem i terninger. Når baconet er nesten ferdig stekt, tilsettes tomatene og strimlet purre. La blandingen stå og småkoke til væsken er redusert til 1/3. Tilsett sammenpisket egg og la det hele stivne ved svak varme under lokk.

Server eggpannen med brød til.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fransk bondeomelett

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

300 g kokte poteter
2 løk eller 1 purre
2 paprika, rød og grønn
rester av skinke, annet kjøtt eller pølser
frisk timian
10 egg
3 dl melk
1 ts salt
¼ ts pepper
300 g revet Jarlsberg eller annen gul ost

Fremgangsmåte

Skrell potetene og del dem i skiver.

Skrell løken og del den også i tynne ringer.

Rens paprikaene for frø og strimle dem opp i tynne strimler.

Sett stekovnen på 220 grader

Legg poteter, løk, paprika og rester av kjøtt eller pølse lagvis i en smurt langpanne eller ildfast form.

Slå sammen egg, melk og krydder. Hell dette over poteter, løk og paprika og dryss over ost.

Stek omeletten, stekovn gir best resultat, til eggestanden er stiv, ca 20 - 30 minutter.
 
Dette er en litt stor porsjon som holder til mange nistepakker. Mektig og god mat som kan lages av middagsrester.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostepai

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

Paibunn:
125 g meierismør
200 g hvetemel
2 ss vann

Fyll:
1 ss meierismør
1 løk, grovhakket
150 g skinke, røkelaks eller ansjosfilet i små biter
250 g hvit ost, f eks revet Jarlsberg eller Edamer
4 egg
3 dl melk
2 ss kruspersille, finhakket
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.

Lag fyll:
Fres løken blank i smør og fordel den i paiskallet sammen med skinke, laks eller ansjos . Dryss osten over. Bland sammen egg, melk, persille og pepper og hell eggeblandingen over osten.

Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggerøre med vann

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

6 egg
6 ss vann
1 ss smør
litt salt
gressløk

Fremgangsmåte

Visp eggene sammen med vann, gressløk og litt salt.

Smelt smøret i stekepannen og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen.

Eggerøre passer godt til alle typer spekemat.

Flere retter med egg finner du her

Les mer om egg i denne artikkelen

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Foto: Astrid Hals
 
Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Du velger selv om du vil dele noen av dine oppskrifter med andre brukere av Min Kokebok.

I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok samt Dagens rett og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka, bartender og Dagens rett. Enkelt og greit. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Forsiden akkurat nå

Til toppen