Start planleggingen nå. Lag en festmeny til valentinsdagen

Gjør ekstra stas på den du elsker på valentinsdagen 14. februar med en eller flere av oppskriftene fra vår spesielle Valentine-meny.

I anledning dagen har vi nedenfor samlet en rekke flotte oppskrifter som ikke bare er rene festmåltider - de tar heller ikke lang tid å lage og noen av dem har til og med en viss afrodisiakisk effekt. I hvert fall liker vi å tro det.

Les mer om denne effekten

På en dag som denne hører vin med bobler alltid med, og hvorfor ikke servere en forførende roséchampagne som aperitiff?

De beste roséchampagnene finner du her

Forrett:

Råmarinerte østers med bringebær og marinert pære

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

20 østers

4 ss limeskall, revet
2 ss appelsinskall, revet
4 ss limesaft
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Ca 30 bringebær
2 pærer, i terninger
4 ss frisk mynte, hakket
1 ss honning

Mynte til pynt

Fremgangsmåte

Bland sammen limeskall, appelsinskall, limesaft og olje. Smak til med salt og pepper. Ta noen bringebær og knus dem i marinaden.

Bland sammen pæreterninger med mynte og honning.

Åpne østersen og ta dem ut. Legg dem i marinaden i 3 min.

Ha litt pæreterninger i østersskallene med 1-2 østers oppi hver. Pynt med bringbær og mynte. Servér med en gang.

Kast østers som ikke lukter av friskt hav.

Oppskrifter med skalldyr

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kamskjell med trøffeleggerøre og kaviar

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 kamskjell, ferske
Salt og pepper
2 ss olivenolje

2 egg
1 ss smør
1 ts salt
1 ss trøffel, finhakket eller 1 ts trøffelolje

4 ts god kaviar

1 rødløk, finhakket

Fremgangsmåte

Rens kamskjellene og skyll de raskt under kaldt vann. Snitt den største flaten av kamskjellet i et tynt, fint rutemønster.

Varm en stekepanne og ha i nøytral olje, legg i kamskjellene med den snittede flaten ned og stek til fin stekeskorpe.

Ha i 1 ss smør og ta pannen av varmen. Snu kamskjellene og stek videre i ca 30 sek mens du øser det smeltede smøret over skjellene. Ta ut kamskjellene slik at de ikke blir gjennomstekte, men fortsatt har en rå kjerne.

Visp egg lett sammen. Smelt smør i en panne. Tilsett egg og salt. Rør rundt med en slikkepott. Ha i trøffel (eller trøffelolje) rett før eggene blir stive.

Legg opp kamskjellene på trøffeleggerøre med en teskje kaviar og finhakket rødløk.

Servér med toast eller ferskt brød ved siden av.

Oppskrifter med skalldyr

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinert sashimi

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Tynne skiver fiskefilet skjært på skrå
100 g av hver type eller 200 g kveite, ørret/laks eller tunfisk
Marinade:
4 ss soyasaus
2 ss mirin alt. 1 ts sukker og 1 ss vann
1 ss risvineddik
1 ss finhakket vårløk
½ ts finhakket rød chili
¼ noriark

Fremgangsmåte

Bland marinaden og drypp over skivene som er laget flatt utover på et fat.

Strimle noriarkene tynt med en skarp kniv eller bruk en saks. Dryss over fiskeskivene. La stå i noen minutter før servering.

Les mer om sushi og sashimi og få gode oppskrifter her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett:

Valentineskrei

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

350 g skreifilet, med skinn men uten ben
1 ts salt
2 ts friskpresset sitronsaft
olje og smør til steking

Selleripuré:
300 g rotselleri
2 ss smør
1 ½ dl matfløte
salt, pepper

Rød salsa:
1 finhakket rød chilipepper
½ boks hakkede tomater
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket hvitløksbåt
1 ss tomatpuré
½ ts malt spisskummen
½ ts malt koriander
1-2 ts friskpresset sitronsaft
1 ss olivenolje
salt
1 ss hakket persille

Fremgangsmåte

Selleripuré:
Skrell og skjær sellerien i terninger. Kok dem i smør uten at de blir brune, i 3-4 minutter.

Hell på så mye matfløte at det står halvt opp på sellerien.

Legg på tett lokk og la sellerien koke til den er mør, ca. 10 minutter.

Mos sellerien og smak til med salt og pepper. Hold puréen varm.

Salsa:
Ha alle ingrediensene unntatt salt og persille i en matmølle og kjør til en jevn puré.

Ha salsaen i en kjele og gi den et oppkok og la den surre over lav varme under lokk i ca. 10 minutter. Smak til med salt og rør inn finhakket persille like før servering.

Skreien:
Skjær skreifiletene i to jevnstore stykker. Dryss dem med salt og drypp sitronsaft over.

Stek fisken på middels høy varme med skinnsiden ned i en blanding av olje og smør i ca. 8 - 10 minutter slik at skinnet er sprøtt.

Snu fileten og stek videre i et par minutter til den så vidt gjennomstekt.

Det er viktig at varmen ikke er for sterk og at fisken ikke steker for lenge, da blir den tørr.

Legg opp fisken på en seng av selleripuré og drypp den røde salsaen rundt. Server med sprø hjertetoast.

Oppskrifter med torsk og skrei

Sendt inn av

Foto: Petter Berg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ytrefilet av lam med syltede grønnsaker og urter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

600 g ytrefilet av lam
Salt og pepper
Smør til steking

50 g oliven, marinerte
400 g diverse pickles som små agurker, syltet chili og småløk
50 g fetaost
Friske urter til pynt

Mandelpotetstappe:
400 g mandelpoteter, skrelte
2 dl melk
1 dl crème fraîche
4 vårløk kuttet i skiver
2 ss finhakket basilikum.
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Lag ruter i fettsiden på lammefileten. Gni den inn med salt og pepper.

Stek den med fettsiden ned i en panne til fettet er sprøtt og brunt.

Stek videre i ovn på 180 grader i 5-6 minutter. La kjøttet hvile 6 minutter før du skjærer den i skiver.

Varm opp oliven i en kjele. Tilsett pickles og fetaost.

Mandelpotetstappe:
Kok de skrelte mandelpotetene til de er helt myke. Sil av vannet og mos potetene.

Tilsett melk, crème fraîche, vårløk og basilikum. Smak til med salt og pepper.

Fordel kjøttet på to tallerkener. Hell over pickles straks det er varmt. Pynt med friske urter og servér mandelpotetstappen ved siden av.
 
Tips: Når du skal lage lammefilet er det alltid best å bruke fileter der fettet fremdeles er på da dette setter ekstra god smak til kjøttet.

Oppskrifter med lam

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert:

Sjokoladedrøm - sjokoladefondant

Antall porsjoner

12 stk

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

250 g smør
215 g sjokolade
5 eggeplommer
5 egg
200 g sukker
110 g hvetemel

Hjemmelaget blåbærsorbet

Fremgangsmåte

Del smør og sjokolade i grove biter, og ha det i en glassbolle.

Kok opp vann i en kasserolle som glassbollen passer såvidt oppi uten å dette nedi vannet, og smelt smør og sjokolade sammen over vannbadet.

Rør sammen eggeplommer, egg, sukker og mel. Tilsett sjokoladesmøret.

Fyll massen i godt smurte aluminiumsformer eller muffinsformer til de er ⅔ fulle (smør formene med smør og strø dem med sukker).

Stekes i ovnen på 200 grader i ca 7 minutter. De skal være faste utenpå og flytende inni.

Server med hjemmelaget blåbærsorbet

Flere lekre sjokoladekaker

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen