Stian tok steget

Norges nye vinkelnermester Stian Langeteig klatret til topps fra fjorårets andreplass.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2010 - 18:51

Etter NM-debuten i fjor gikk den unge og ambisiøse vinkelneren Stian Langeteig like godt for seier i Vidal-Fleury NM for vinkelnere 2010. Han har fast plass på Norsk vinkelnerlandslag og jobber til daglig på Swedish Taste i Gøteborg.

Ny utfordring
Stian avsluttet den krevende finalen med en imponerende frihåndsskjenking av en Bollinger Spéciale Cuvée magnum i 18 glass. Det var ikke en dråpe igjen i flasken og nivået i glassene var jevnt.

Det som skilte årets finale fra tidligere versjoner var særlig at det til menyen bare skulle foreslås øl - og det fra forskjellige land. Stian tok utfordringen på strak arm og demonstrerer til fulle at en vinkelners hverdag ikke bare består av vinpugging og dekantering!

Denne siste øvelsen var selvsagt med i konkurransen i tillegg til blindsmaking og retting av vinkart.

Klar for Rhône og Island
En flott innsats i finalen gjorde også sølvvinneren Mads Kleppe, også han fra Norsk vinkelnerlandslag (og tidligere Bagatelle) samt Francesco Azzarone, Holmenkollen Park Hotel, på bronseplass. Francesco avanserte fra andreplass i Young Sommelier 2009, og dukker nok opp igjen i neste års NM.

Men han må nok bli hjemme når Stian og Mads drar til Nordisk Mesterskap på Island for å representere Norge til høsten. Stian kan også glede seg til en tur til Rhône-dalen for å besøke Vidal-Fleury, en premie som er gjort mulig takket være Haugen-Gruppen.

Årets NM fant sted 7. februar på Oslo Militære Samfund. I juryen satt regjerende vinkelnerverdensmester Andreas Larsson, Arne Ronold, Master of Wine og redaktør i Vinforum, Mai Tjemsland, Master of Wine og restauratør, Knut-Espen Misje, Norsk Vinkelnerforening og restauratør, samt Aase E. Jacobsen, ansv. redaktør i Apéritif.

Blindsmakingene:

Viner:
• Gold Label Riesling Wold Blass 2005, Australia
• Radici Taurasi Reserva 1999 Mastroberardino, Italia

Brennevin:
• Aalborg Taffel Aquavit
• Bokma Genever
• Tequila Jose Cuervo Reposado
• Mount Gay Rum, Barbados
• Liqueur de Bananes, Filhos, Madeira

Øvrige deltakere i årets NM:
• Heidi Hansen, Refsnes gods
• Alexander Gullesen, Bardøla
• Andreas Søberg, Grefsenkollen restaurant
• Ørjan Lundmark, Bølgen & Moi
• Live Kristiane Skarvang, Grefsenkollen Restaurant
• Espen Hermansen, Cru
• Susanne Martens Låstad, Brasserie Blanhce
• Sverre Bøyum, Cru
• Anne Heidi Johannesen, Student

Foto: Julie H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her