Stor test av valpolicella

Valpolicella både med og uten ripasso bør være selvfølgelig elementer i vinkjelleren. Stor drikkevennlighet, god fleksibilitet i matveien og god valuta for pengene er sterke argumenter. Her er del 1 av denne testens 61 viner, hvor vi presenterer vinene ut
Redaksjonen
17 November 2005 - 16:11

Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Magdalena Rosenblad, Klosteret og Torstein Østenstad, Ylajali.

Testen, som ble gjennomført den 3. og 4. mars 2005, omfatter 61 viner innen kategoriene valpolicella/classico/superiore med og uten ripasso samt IGT.

   Remi Madsen   Magdalena Rosenblad   Torstein Østenstad
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover kategori før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2005. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Stor test av Valpolicella og Ripasso

>>>

Del 1: Test av Valpolicella/Classico/Superiore uten Ripasso

 

Del 2: Test av Ripasso DOC og IGT

Valpolicella/Classico/Superiore uten Ripasso:

÷
Allegrini Valpolicella Classico 2002
Allegrini
Italia - Veneto
33174 Vectura - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Robert Prizelius
Farge og duft: Purpur. Kompleks innbydende duft med mye kjernefrukt, snev av både animalske og vegetale aromaer.
Smak: Deilig fruktig anslag, nyansert med fine syrer og gode tanniner, sitter veldig lenge med behagelig bitterhet i finishen. (2002)
Mat: Allround.
Vurdering: Flott matvin. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 60% Corvina, 35% Rondinella, 5% Molinara
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷
San Pietro Valpolicella 2002
Monte Tondo
Italia - Veneto - Valpolicella
Cenlini Vin - ca. kr 125,00 (75cl)
Kun Horeca
Cenlini Vin
Farge og duft: Mørk rød med svakt brunlig kant. Spennende duft av modne, røde og mørke bær, kjernepreg, veistøv, jordsmonn og snev av fat.
Smak: Bløtt saftig anslag, følger duften veldig godt, flott frukt, fine tanniner, god fylde og lengde, behagelig bitterhet i finishen. (2002)
Mat: Allround lyst kjøtt, spekemat.
Vurdering: Meget godt laget valpolicella. Meget godt kjøp. (2002)

÷
Campolieti Valpolicella Classico Superiore 2002
Luigi Righetti
Italia - Veneto
42355 Vectura - kr 135,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Veldig tiltalende og rik duft av søte svarte plommer, urter og fatkrydder.
Smak: Fint bløtt og saftig anslag, følger duften veldig godt, bløte tanniner, lang feminin finish med snev av lakris. (2002)
Mat: Lammekjøtt med grillete grønnsaker og urter.
Vurdering: En svært tiltalende vin. Meget godt kjøp. (2002)
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

+
Zenato Valpolicella Classico Superiore 2002
Zenato
Italia - Veneto
34688 VSD - kr 116,10 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
WineTailor
Farge og duft: Tett mørk rød. Kompleks duft av røde og mørke bær, særlig kjernefrukt, mandler, samt jordsmonn og urter.
Smak: Saftig godt anslag, følger duften, gode syrer og bløte tanniner, fin fylde og lengde. (2002)
Mat: Lyst kjøtt, godetorskeretter.
Vurdering: Veldig klasssisk og god valpolicella. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 80% corvina, 10% rondinella, 5% sangiovese, 5% molinara
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8-12 md lagring i eikeliggere (33-50 hl), 3-6 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

+
Le Caleselle Valpolicella Classico 2003
Santi
Italia - Veneto
37557 Vectura - kr 117,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Svært innbydende duft av modne bær, kirsebær/steiner, nyper og jordsmonn.
Smak: Fast anslag, noe sødme, litt spiss syre, ok tanniner, god lengde. (2003)
Mat: Lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: Velbalansert og god matvin. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 65% corvina, 30% rondinella, 5% molinara
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+
Vigneti di Montegradella Valpolicella Classico Superiore 2002
Sartori
Italia - Veneto
50451 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Tett mørk rød. Kompakt duft av mørke plommer, modne røde bær, jordsmonn, fatkrydder.
Smak: Søte moreller i anslaget, saftig ren og nyansert med balanserte tanniner, bra syre, gode bittertoner i finishen. (2002)
Mat: Stekt rødt kjøtt, også and.
Vurdering: God matvin. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: Corvina, molinara, rondinella.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+
Santa Lena Valpolicella Classico Superiore 2003
Raimondi
Italia - Veneto
40914 Cuveco - kr 139,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Mørk rød. Tett duft med kjølig frukt som syrlige kirsebær, noe mørke bær, fat og krydder.
Smak: Fyldig saftighet i anslaget, elegant med god syre og fine bløte tanniner, sitter veldig behagelig og lenge. (2003)
Mat: Allround lyst kjøtt.
Vurdering: En flott valpolicella. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: Corvina, molinara, rondinella og sangiovese
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+
Accordini Valpolicella Classico 2004
Az. Agr. Stefano Accordini
Italia - Veneto
33139 Gaia Wine & Spirits - kr 139,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Ung blålilla. Frisk og saftig duft med deilige toner av kirsebær, jordsbær og moreller.
Smak: Saftig og sødmefylt frukt i anslaget, fine syrer, litt bitterhet i finishen. (2004)
Mat: Drikkevin, allround fisk.
Vurdering: Virker veldig ung og mangler noe kompleksitet i øyeblikket, men likevel en god vin som vil holde seg på topp et år eller to til. Meget godt kjøp. (2004)
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

+
Tommasi Rafael Valpolicella Classico Superiore 2001
Tommasi
Italia - Veneto
6218 Vectura - kr 167,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Dyp rød. Nydelig duft av modne bær med overvekt av kirsebær, også urter og jordsmonn, lakris og lær.
Smak: Fint moden anslag, god fasthet, fin syre, gode tanniner, sitter lenge. (2001)
Mat: Lam, kalv, også lever, gjerne med fløtesaus.
Vurdering: Vinner på sine gode friskhet. Meget godt kjøp. (2001)
Laget av: 70% corvina + 15% molinara + 15% rodinella
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12/18 mnd i eikefat
Bestill her:

Sartori Valpolicella Classico 2003
Casa Vin. Sartori
Italia - Veneto
43356 Vectura - kr 94,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Ung mørk rød. Kirsebær, tranebær, blomster, plommer, urter og litt jordsmonn.
Smak: Saftig godt anslag, god syre, en del bittertoner mot slutten. (2003)
Mat: Pasta med kremsaus.
Vurdering: Litt rustikk derfor er den først og fremst en matvin. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 40% corvina, 35% rondinella, 25% molinara
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Bolla Valpolicella Classico 2003
F.lli Bolla
Italia - Veneto
34620 VSD - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Dyp rød. Frisk god duft av røde og mørke bær med noe kjernepreg og bitterfrukt.
Smak: Saftig og friskt kirsebærpreget anslag, god syre, sitter en stund med snev av lakris i finishen. (2003)
Mat: Middels kraftige retter.
Vurdering: Best nå men vil holde et år til. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 60% corvina, 30% rondinella og 10% molinara og andre
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Villa Borghetti Valpolicella Classico 2003
Pasqua
Italia - Veneto
3583 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Bibendum
Farge og duft: Dyp rød. Røde bær, særlig kirsebær men også skogsbær, krydder/anis og jordsmonn.
Smak: Ren og saftig med fin stramhet, lett fylde, bløte tanniner, sitter godt. (2003)
Mat: Alene, lettere retter.
Vurdering: God og anvendelig vin. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 70% corvina, 20% rondinella, 10% molinara
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10% av vinen har blitt fatlagret i en kort periode.
Bestill her:

Lenotti Valpolicella Classico Superiore 2003
Cant. Lenotti
Italia - Veneto
46011 VSD - kr 114,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Klar rød med blåskjær. Littkompottaktig duft av røde bær, villbringebær, kirsebær og mandler.
Smak: Søtlig frukt i anslaget, saftig og ren stil med god syre, noe fat i slutten. (2003)
Mat: Drikkevin, lette retter som salater gjerne med pasta.
Vurdering: Tiltalende. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 70% corvina 20% rondinella 5% molinara
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Tommasi Valpolicella Classico Superiore 2003
Tommasi
Italia - Veneto
30533 Vectura - kr 116,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gavin
Farge og duft: Mørk klar rød. Ren duft med deilige toner av kirsebær og andre røde bær samt urter og krydder.
Smak: Fint saftig anslag, fersk ung og rund stil, sitter godt og ganske lenge. (2003)
Mat: Drikkevin, lettere pastaretter, fisk.
Vurdering: Vinner på ungdommelig sjarm. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 60% corvina, 30% rondinella, 10% molinara
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. Fatlagring i slovensk eik.
Bestill her:

Ca' la Bionda Valpolicella Classico 2003
Ca la Bionda
Italia - Veneto
45646 VSD - kr 119,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp rød. Ren og fruktig duft med en del kirsebæraromaer og snev av grønt og krydder.
Smak: Godt saftig anslag, bløte tanniner, svak bittertone i finishen. (2003)
Mat: Drikkevin, sen kveldskos.
Vurdering: Lettdrikkelig og ukomplisert vin. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 80 % rondinella, corvina/ corvinone og 20 % mollinara/ oseleta
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Tedeschi Valpolicella Classico Superiore 2002
Tedeschi
Italia - Veneto
46609 VSD - kr 119,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Tett mørk rød. Veldig god duft av røde og mørke bær, kirsebær, krydder, fat, høy og jordsmonn.
Smak: Saftig anslag, litt hul i midten, men kommer seg mot slutten, frisk syre, behagelige tanniner og bittertoner. (2002)
Mat: Lettere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: Bør nytes til mat. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: Corvina, corvinone, rondinella, molinara, rossignola, oselata, negrara, dindarella
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Musella Valpolicella Superiore 2000
Azienda Agricola Musella
Italia - Veneto
13987 Cuveco - kr 146,00 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Best Cellars
Farge og duft: Dyp rød. Søte røde bær, kjernefrukt, jordsmonn, tjære og fatkrydder.
Smak: Moden og saftig i anslaget, høy syre samt noe bitterhet i finishen. (2000)
Mat: Lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: Bør drikkes nå til mat. Godt kjøp. (2000)
Laget av: 65% corvina, 20% rondinella, 7%cabernet sauvignon, 8% barbera
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. Lagring i franske eikefat, 6 md. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

Viviani Valpolicella Classico 2003
Viviani
Italia - Veneto
31488 VSD - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Best Buys International
Farge og duft: Mørk rød. Stor duft av kirsebær/steiner, marsipan og jordsmonn/fat.
Smak: Fint bærfruktig anslag, fine bittertoner mot slutten. (2003)
Mat: Lettere retter.
Vurdering: God valpolicella. Godt kjøp. (2003)
Laget av: 75% Corvina Veronese, 20% Rondinella, 5% Molinara
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md. fatlagring, min. 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Il Moretto Valpolicella Classico Superiore 2001
Azienda Agricola Poggi
Italia - Veneto
Cenlini Vin - kr 156,40 (75cl)
Kun Horeca
Cenlini Vin
Farge og duft: Tett mørk rød. Modne bær i retning svisker, moreller, bringebær, krydder, jord og en del fat.
Smak: Stor saftighet i anslaget, fine syrer og tanniner men en tanke overdrevet fatbruk. (2001)
Mat: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: En god vin for den som liker fat. Verd prisen. (2001)

÷
Pasqua Valpolicella Classico "V" 2003
Pasqua
Italia - Veneto
32793 VSD - kr 96,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Dyp rød. Parfymert duft av mørke kirsebær/steiner, skogbunn og blomster.
Smak: Fint saftig anslag, ok syre, kunne hatt noe mer frukt, relativt gode bittertoner i finishen retter opp noe, sitter bra. (2003)
Mat: Lettere retter.
Vurdering: Duften er best. Godt kjøp. (2003)
Laget av: 70% corvina, 20% rondinella og 10% negrara.
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷
Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2003
Masi
Italia - Veneto
2337 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær, kirsebær, eik, animalskhet og jordsmonn.
Smak: Saftig anslag, strammer seg godt inn, men blir litt tørr og bitter i finishen. (2003)
Mat: Pasta med kremet saus.
Vurdering: Trenger litt fedme i maten. Godt kjøp. (2003)
Laget av: 65/70% corvina, 20/35% rodinella, 10% molinara
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 - 18 md. I 900 hl liggere. 20% av corvina er lagret i små alier og slovenske eikefat. 3 md. Modning på flaske før salg.
Bestill her:

÷
La Poiane Valpolicella Classico Superiore 2000
F.lli Bolla
Italia - Veneto
47477 VSD - kr 139,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strøm AS
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Moden røde og mørke bær, litt tørket frukt samt jordsmonn, krydder og lær.
Smak: Følger duften, tørker litt mot slutten og blir litt rustikk, men klarer seg likevel. (2000)
Mat: Lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: Bør drikkes nå. Litt kjedelig, vil imidlertid løfte seg noe sammen med mat. Verd prisen. (2000)
Laget av: 70% corvina, 30% rondinella, molinara
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷
Vigneto la Cengia Valpolicella Classico Superiore 2001
Azienda Agricola Lorenzo Begali
Italia - Veneto
42375 Vectura - kr 185,70 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Utviklet duft av modne bær, tørket frukt, krydder, jord og animalskhet.
Smak: Saftig anslag, litt rustikk stil med noe spiss syre, litt bitter finish, sitter lenge. (2001)
Mat: Fete kjøttretter.
Vurdering: Ikke helt i balanse. Verd prisen. (2001)
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Santepietre Valpolicella Classico 2003
Lamberti
Italia - Veneto
42184 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Klar rød. Litt flyktig duft av røde bær med en del grønne aromaer, noe jord, røyk og parfyme.
Smak: Saftig og lett anslag, blir litt bitter/grønn mot slutten, litt sliten. (2003)
Vurdering: To flasker testet. (2003)
Laget av: Corvina, molinara, rondinella
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Stor test av Valpolicella og Ripasso

>>>

Del 1: Test av Valpolicella/Classico/Superiore uten Ripasso

 

Del 2: Test av Ripasso DOC og IGT

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her