Superspanjol til superpris

Ukens godbit er en spansk hvitvin som ikke bare er best i sin klasse men også det aller beste kjøpet.
Aase E. Jacobsen
24 Mai 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Gaba do Xil 2012 (44155) er kvalitetsmessig på nivå med en chablis premier cru, men altså langt billigere. Som gode chabliser bruker den tid på å få frem mineralpreget. 2005-utgaven er der snart, men 2006 viser i øyeblikket først og fremst en enorm fruktighet.

Kandidat for vinkjelleren

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Vi aner imidlertid mineralpreget i bakgrunnen, og det er fortsatt tydelig i ettersmaken. Men akkurat nå skal du nyte denne vinen for dens flotte frukt som omfatter alt hva kurven med gule frukter kan by på. Det hele holdes på plass fin syre og behagelig bitterhet.

Server den til gode retter med enten fisk eller skalldyr. Den passer også veldig godt sammen med lyst kjøtt. Den er dessuten en spennende kandidat for vinkjelleren.

Stort potensial
Denne godbiten kommer fra Valdeorras i Nord-Spania.

Valdeorras er sist ut av de glemte områdene som nærmest ble lagt øde, i hvert fall som kvalitetsleverandør, etter phylloxeraepidemien for drøyt hundre år siden.

En av pionerene i nybrottsarbeidet er Telmo Rodriguez som står bak Gaba do Xil. Han har bestemt seg for å vise all verden hvilket potensial druen godello har i de beste vinmarkene i Valdeorras. Foreløpig må han og andre bruke druer fra ganske unge vinstokker siden druen ble nærmest utradert av nevnte vinlus.

Frodig og kupert
Stikkordet er det granittholdige jordsmonnet i de mange skråningene i dette kuperte landskapet. Granitt gir ikke bare en fin mineralsk karakter til vinen. Granitt er også gunstig siden det evner både å holde på fuktigheten og har god drenering slik at både fuktighet og røtter kan trenge dypt ned i jordsmonnet. Samtidig er det lite porøst hvilket betyr at det ikke absorberer all nedbøren hvilket er en fordel i områder med mye nedbør.

I denne delen av Galicia dreier det seg om 850-1000 mm årlig som altså er mindre enn lenger vest i fylket hvor den mer berømte albariño er konge. Valdeorras' totalt 1327 hektar ligger ved 300-700 m.o.h. Siden Valdeorras har en rekke fjell som strekker seg over 2000 m.o.h, betyr det at vinmarkene ligger i de nedre skråningene som vender ned mot elven Sil.

Takket være romerne - og pilgrimene
Selv om Valdeorras er en liten vinregion, har den en gloriøs historie på grunn av sine rike mineralforekomster. Men det er ikke gull (oro) som har gitt navn til området selv om dette metallet også ble utvunnet av romerne. Snarere en keltisk stamme (gigurri/egurri) som hersket her før romerne invaderte området.

Romerne brakte med seg vinstokker. Eksakt når godellodruen fant seg til rette er usikkert, men vinene herfra var ettertraktet siden de lå strategisk plassert på veien til Santiago de la Compostela.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her