Supre salater for sommeren

Rødt, grønt, gult og hvitt, alle regnbuens farger og du kan ta paletten i bruk på kjøkkenet. Litt rød og gul paprika, noen skiver agurk, en eggeplomme, friséesalat, noen blåskjell. Det er bare opp til deg og noen gode oppskrifter, som du får her, så skaper du deilige salater og småretter basert på markens grøde.

Roastbiffsalat

Ingredienser

8-10 skiver kald roastbiff
8 kokte poteter skåret i terninger
1-2 røde paprika i terninger
1 pakke små frosne erter
sylteagurk
frisèesalat

Dressing:
1 ss lys sennep
2-3 ss eplemos
1 ss finrevet pepperrot
1-2 eggeplommer
2 dl rømme
2 dl fløte, stivpisket
litt støtt estragon eller hakket dill
svart pepper

Eks. 1:
Crabsticks
fiskepuddingstaver
kokte halve egg
avocado
tomater
frisk koriander

Dressing kan være:
lettrømme smak til med sitronsaft og koriander

Eks. 2:
Spekeskinke
kokte egg
melon
slangeagurk
reddik
gressløk

Dressing kan være:
rømme med rikelig gressløk og litt finhakket løk

Fremgangsmåte

Anrett alle ingrediensene til salaten på et serveringsfat. Rør sammen og smak den godt til. Dressingen serveres ved siden av eller helles over salaten.

Variert gourmet-tallerkener - med litt forskjellige salater, krydderurter, melon, papaya, avocado, egg, spekeskinke, crabsticks, ostestaver, fiskepudding, m.m. Her er det bare å velge ut sine gode varianter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krabbesalat med koriander

Ingredienser

1 hodesalat
3 sjalottløk
1 beger creme fraiche
3 dl kremfløte
2 dl tomatkjøtt
kjøtt av 2 krabber
frisk koriander

Fremgangsmåte

Salaten strimles og legges i bunnen av salatbollen. Creme fraiche og pisket fløte blandes. Finhakket løk, tomatkjøtt, renset krabbe og evt. litt frisk koriander vendes lett inn i kremen som så tas over i bollen. Dryss over frisk koriander (kruspersille kan brukes).

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med spekeskinke og mandelpotet

Ingredienser

12 store skiver spekeskinke
8 mandelpoteter
200 g aspargesbønner
2 store tomater
½ liten løk
1 rapidsalat
1 rød lollo salat

Fremgangsmåte

Potetene kokes og skrelles minst 4 timer før. Helst dagen før. Potetene skjæres i skiver. Aspargesbønnene renses og kokes i godt saltet vann (2-3 min.). Avkjøles i isvann. Tomatene snittes og kokes i 15 sekunder. Avkjøles i isvann. Tomatene skrelles, deles i fire og innmaten tas bort. Løken skjæres i tynne skiver. Vask salaten, ha den i et klede og rist godt. Rives i små biter. Ingrediensene legges lagvis i en egnet salatbolle eller pent anrettet på fat.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kokkens beste sommersalat

Ingredienser

2 persillerøtter
1 liten sellerirot
4 gulrøtter
4 neper
4 reddiker
8 små brokkolibuketter
4 vårløk
1 rød paprika
100 g kantareller
100 g små sjampinjonger
kjørvel
basilikum
gressløk
estragon
bladpersille
16 små spinatblader

Dressing:
4 ss balsamico eddik eller annen god eddik
2 dl olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte

Persillerøtter, sellerirot, gulrøtter, neper og reddiker forvelles 4-5 min. og skjæres i 3 mm tykke skiver. Brokkoli og vårløk forvelles i 1½-2 min. Ta av skinnet på paprikaen og skjær i tynne strimler. Kantareller og sjampinjonger stekes i olje. Krydderurter og spinatblader renses og vaskes og brukes friskt som salat. Alle grønnsaker og urter vendes i balsamico-dressingen og anrettes på en stor tallerken med en ring dressing rundt.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blåskjellsalat

Ingredienser

150 g gulrot
200 g blomkål
3 sjalottløk
8 vårløk
4 tomater
3 endiviesalat
250 g agurk
2 ss finhakket gressløk
250 g blåskjell (kan erstattes av for eksempel reker, kreps, fisk)
krydderurter til pynt
salt til koking
isvann

Fremgangsmåte

Gulrot, blomkål og vårløk skrelles og vaskes, kuttes i staver og buketter. Kokes i godt saltet vann til de er nesten møre. Avkjøles raskt i isvann.

Sjalottløken skrelles og finhakkes. Tomaten skrelles og innmaten tas ut. Tomatkjøttet skjæres i pene båter. Endiviesalaten kuttes på skrå til pene stykker. Agurken skrelles og deles i to, innmaten fjernes og agurkkjøttet kuttes i staver.

Alle ingrediensene blandes sammen med blåskjellene og dressingen vendes i. Pyntes med krydderurter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatisert grønnsaksalat

Ingredienser

100 g gul squash
100 g grønn squash
1 rød paprika
8 sjalottløk
2 vårløk
4 fedd hvitløk
1 ss finhakket basilikum
1 ss finklippet gressløk
3 dl mosete og silte hermetiserte tomater
1 dl olivenolje
finmalt havsalt
kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Hvitløk finhakkes, sjalottløk skjæres i tykke skiver, paprika kuttes i terninger. Alt freses gyllent i olje. Squash kuttes i 1 cm store terninger, vårløk i tykke skiver. Bland grønnsakene sammen. Tilsett krydderurtene. De mosete tomatene kjøres i hurtigmixer med olivenolje og blandes med grønnsakene. Smakes til med salt og pepper. La stå og trekke noen timer før servering. Passer godt til kjøttretter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lunken paprikasalat med reker

Ingredienser

2 røde paprika
2 gule paprika
½ dl olivenolje
2 ss finstrimlet basilikum
1 ts sitrontimian
200 g reker med skall
paprikaavkjær
1 dl kremfløte
20 g smør
finmalt havsalt
kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Del paprikaen i to og ta ut kjernen. Pensle dem med olivenolje og bak i ovn ved 230oC i 5 min. Avkjøl. Ta av skinnet, kutt dem i 1/2 cm store terninger. Blandes med urtene og trekkes i 1 time.

Rens rekene. Paprikaavkjæret moses i foodprosessor med varm kremfløte og siles. Varmes opp og blandes med smør. Smakes til med salt og pepper. Anrett rekene i en sirkel i dype tallerkener. Ha paprikaterningene i sausen og hell pent over. Pynt med friske urter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Varm salat med kål, gulrøtter og gressløksaus

Ingredienser

2 sommerkål eller spisskål
12 små nye gulrøtter eller 6 vanlige
vann
40 g smør
finmalt havsalt
4 ss solsikkekjerner

Gressløksaus:
2 dl grønnsakkraft
50 g smør
4 ss finklippet gressløk
finmalt havsalt
kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Del kålen og ta ut stilken. Kutt den deretter i tynne båter. Gulrøttene skrelles og deles i passe biter. Forvell gulrøttene i smørvann og hold dem varme.

Damp kålen i samme vannet og hold varm. Sil av 2 dl kraft og bland det med smør, tilsatt gressløk og smak til med salt og pepper.

Anrett kål og gulrøtter i dype tallerkener og fordel sausen over. Strø til slutt ristede solsikkekjerner på toppen og pynt med kjørvel.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med asparges og vinkokte grønnsaker

Ingredienser

Litt frisèe salat, lollo salat og isbergsalat
50 g gulrot
50 g kålrot
50 g sellerirot
4 grønne asparges
4 hvite asparges
2 tomater
1 dl hvitvin
 
Dressing:
2 dl olivenolje
½ dl eddik
2 ss sukker
salt og pepper
1 ss gressløk
1 ss kruspersille

Fremgangsmåte

Vask og riv salaten lett. Skjær grønnsakene i staver à 3x0,5 cm, og kok disse møre i hvitvin. Avkjøles. Skåld tomatene, ta av skinn, del i båter og ta ut kjøttet. Rør ut sukker i eddiken, tilsett så oljen. Tilsett finhakket gressløk og ruspersille. Smak til med salt og pepper. Anrett salaten på tallerkenen og legg grønnsakene rundt. Hell dressingen over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbær- og sukkerertsalat

Ingredienser

250 g jordbær
150 g sukkererter
50 g feltsalat eller brønnkarse
50 g basilikumblad

Fremgangsmåte

Rens jordbærene og del dem i to. Rens og skjær sukkerertene i mindre biter. Skyll salaten og basilikumbladene. Anrett jordbær og sukkerert på en seng av salat som er blandet med grovhakket basilikum. Fransk dressing til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Agurksalat med rips

Ingredienser

½ slangeagurk
200 g rensede rips
1 salathode

Fremgangsmåte

Skjær agurken i tynne skiver. Rens ripsen. Skyll salaten og legg den i bunnen av et fat med agurkskivene over og ripsen i midten. Fransk dressing til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Fotograf: Bengt Wilson.

Forsiden akkurat nå

Til toppen