Svinaktig godt

Svinerullade med reker, orientalsk svinesauté eller fersk suppe med svinekjøtt, alt sammen delikat, magert, men absolutt viktigst; det er godt. Paret med godt drikke får du på hverdagene et lite festmåltid. Oppskrifter og vinforslag er alltid med når Apéritif serverer.

Vær ikke redd for å bruke krydder. Det er mange krydre som passer godt til svinekjøtt . Du kan bruke rosmarin, basilikum, kjørvel, koriander, salvie, ingefær og karri. Frukt som tilbehør hører også hjemme hos svinekjøttet.

Har du tid, så mariner kjøttet noen timer før du skal bruke det. Som oftest inngår en syrlig ingrediens i de fleste marinader. Det kan være eddik ( rødvin/hvitvin, eplesider eller balsamicoeddik) ellers kan røde, hvite, helst tørre viner brukes. Andre ingredienser er oljer og krydder. I stedet for oljer kan du bruke creme fraiche, rømme, kefir eller yoghurt som tilfører kjøttet syrlighet og god smak.

Svinerullade med reker

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 g svinekjøtt (flatbiff)
80 g rensede, hakkede reker
2 ss finhakket løk
4-5 finhakkede sjampinjonger
5 ss finhakkede selleriblader
½ liter vann
2 buljongterninger (grønnsaksbuljong)
3 ss hakket gressløk
2 ss hakket løk
2 ss potetsmel
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær svinekjøttet i 8 store flak, så tynne som mulig. Bank ut hvert flak så de blir store og flate. Bland sammen reker, løk, sopp og selleriblader. Fordel blandingen på de 8 svinestykkene. Rull kjøttstykkene sammen hver for seg som en rullade.

Bind rulladene opp med hyssing eller 3 tannstikkere for å holde dem sammen. Rør ut buljongterningene i vannet og ha det i en kasserolle. Ha i gressløk, løk og pepper. La det få et oppkok. Legg i svinerulladene og damp den under lokk ca 20 minutter. Rulladene tas opp av kraften med en hullsleiv. Dra kasserollen av platen og jevn kraften med potetmelet. Sausen lages passe tykk og smakes til med salt.

Serveres med kokte poteter, gulrøtter og brokkoli.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Orientalsk svinesauté

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g svinefilet
2-3 ss smør
1-2 løk
100 g epler
1 paprika
1 ss karri
3 dl sjysaus fra pose
3 dl kremfløte
2 ringer ananas
2 ss mangochutney

Pynt:
1 dl pisket kremfløte
mandler

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i ½ cm tykke strimler. Finhakk løken. Skjær epler i terninger, paprika i strimler og ananas i biter.

Lag sjysaus som beskrevet på pakken. Krydre kjøttet med salt og brun det raskt i pannen. Ta det ut av pannen.
Fres løk og paprika i ca tre minutter og tilsett så epler og karri. La alt frese litt til.

Hell over sjysausen og kremfløte og kok opp. Tilsett mangochutney og ananasbiter og kok opp det hele i ca fem minutter. Smak til med sitronsaft og evt litt salt.

Bland sausen med kjøttet, men pass på at det ikke koker. Pynt med pisket krem og mandler. Server retten med ris og loff.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fersk suppe med svinekjøtt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Ca 600 g lettsaltet renskåret svinekjøtt
1,2 liter buljong (vann + terninger)
200 g gulrøtter
1 lite blomkålhode
200 g asparges
4 vårløk
finhakket persille

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i strimler, og gulrøttene i skiver. Kok opp buljongen og la kjøttet og gulrøttene trekke ca 5 minutter i buljongen.

Del blomkålen i små buketter og skjær vårløken i ringer. Del aspargesen i 2 hvis de er store. Ha grønnsakene i og la det trekke ca 10 minutter.

Dryss over persille ved servering. Serveres med god brød.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Strimlet svinekjøtt med nøttesaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g ytrefilet av svin
2 ss soya
2 ss olje
1 ts karri 
1 ts honning
salt og pepper

Peanøttsaus:
1 boks peanøttsmør
½ dl mangochutney
2 ss chillisaus
1 fedd hvitløks, presset 

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til peanøttsausen og sett kaldt til servering.
 
Renskjær svinefileten for sener og fett og skjær den i strimler.

Bland soyasaus, olje, karri og honning i en plastpose. Legg kjøttet i posen og vend den så kjøttet blander seg godt med marinaden.
 
Lukk posen slik at den er tett. Legg posen kaldt noen timer slik at kjøttet får marinert seg.
 
Brun bitene i pannen og krydre med salt og pepper.

Serveres med nykokt ris og peanøttsausen.
 
Tips: Kjøttet blir best hvis det får ligge noen timer i marinaden, men du kan også hurtigmarinere det ved å legge det i romtemperatur i minst 30 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Aina Hole

Forsiden akkurat nå

Til toppen