Drikke
Syrefriske nykommere

Syrefriske nykommere

Disse to vinene er to svært forskjellige tolkninger av en helt spesiell drue. Gode kjøp er de også.
Aase E. Jacobsen
17 August 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pedro ximenez er noe de fleste forbinder med sirupsøte viner med sviske- og rosinaktig fruktkarakter. At den også gir tørre viner med veldig god syre, er de færreste familiære med. Det forklarer imidlertid hvorfor pedro ximenez tidligere ble antatt å stamme fra Rhin-området, som en potensiell slektning av riesling og ble brakt til Sør-Spania av en tysk soldat. Men denne historien stemmer altså ikke. Nyere forskning tyder på at den kommer fra Kanariøyene og muligens Nord-Afrika før det.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke sterkvin
Imponerende er det i alle fall at den til tross for all solvarmen i Sør-Spania kan gi tørr vin med gode syreverdier. Og spesielt i Montilla-Moriles som er en del av sherryområdet, men som befinner seg et godt stykke unna triangelet Jerez de la Frontera-Sanlucar de Barrameda-Puerto de Santa Maria. Nærmere bestemt nord for Malaga noen timers kjøring nordøstover fra Jerez.

Mens man i Jerez og omegn bruker palomino som basis for tørr sherry, er det utelukkende pedro ximenez som gjelder i Montilla-Moriles. Felles er det svært så kalkholdige jordsmonnet som er gunstig for syreutviklingen i vinene. Mye av pedro ximenez-druene tørkes og ender opp som søt vin, men enda mer vinifiseres som fino etter solera-prinsippet. Her tilsettes imidlertid ikke sprit, så de 14-15 prosentene er helt naturlige. Vinmonopolet har kategorisert Robles Piedra Luenga BIO Fino (92404) som sterkvin, men det er altså ikke riktig.

Økologisk
Det som er uomtvistelig, er at den er en veldig vellaget fino og endatil økologisk fremstilt. Og et veldig godt kjøp. Et selvsagt følge til god spekeskinke, til det nå så utvannete begrepet tapas eller når du har lyst på en ultraklassisk aperitiff som godt avkjølt tørr fino jo er.

Kontrasten er ikke uventet stor til chilenske Falernia Pedro Ximenez Reserva 2010 (92351), men pedro ximenez' syrefriskhet er så absolutt til stede. Mye takket være de gunstige forholdene for hvitvinsdruer i Elqui Valley.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her