Ta poteten på alvor

Få grønnsaker er vel mer anvendelige enn poteten, enten det er i supper, salater, lapskaus eller på egen hånd. Her finner du herlige oppskrifter og tips.

Mang en lovsang har blitt komponert til ære for vår hverdagshelt - poteten. Er det egentlig spesielt merkelig?
 
Nedenfor finner du en rekke gode oppskrifter
 
Nasjonsbygger
Vi hadde ikke vært den nasjon vi er uten poteten. Den har til alle tider vært et godt matemne og har reddet mange i magre tider.
 
I mer enn 260 år har poteten blitt servert på norske fat, og i dag har vi et vell av forskjellige varianter å velge blant i butikken.
 
Også tradisjonelle norske varianter som Fjellmandel og Gulløye har kommet til heder og verdighet igjen.
 
 
Knudrete delikatesse
I løpet av de siste årene har nok introduksjonen av pasta og ris gjort at vi spiser mindre poteter enn før. Men selv om forbruket var høyere tidligere, vet også dagens generasjon å tenke ut nye bruksområder for den delikate knollen.
 
Nedenfor har vi samlet en del tradisjonelle og noen nyskapende oppskrifter, og under hver av oppskriftene finner du en klikkbar lenke til flere retter av samme sort.
 
Lykke til med kokkeleringen!
 
 
Supper
Poteten gjør seg godt i både varme og kalde supper, og fungerer både som en jevner og gir ofte mer mat til suppen.

Fransk grønn potetsuppe

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 poteter
½ purre
½ løk
1 l vann
1 buljongterning
½ ts salt
1 dl fløtemelk eller lettrømme

Fremgangsmåte

Potetene skrelles og skjæres i terninger, purren renses og skjæres i ringer og løken finhakkes før det tas over i kokende vann med buljongterning. Det hele kokes til det er mørt og tas så over i en kjøkkenmaskin/hurtigmikser eller at en stavmikser nyttes til å mose suppen. Suppen gis et oppkok igjen, fløtemelk el. rømme tas i og til slutt smakes den til med salt.

Denne suppen kan endres til mange varianter. Er det et ønske om en riktig så hot suppe, kan det tas i både hvitløk og chili. Er det et ønske om å bruke blomkål og/eller brokkoli i, så blir det en herlig variant. Er det videre et ønske om å lage en mer matsuppe, kan det tas i eksempelvis røkte middagspølser i skiver. I det hele tatt så er det mulighet for å koke mange suppevarianter av en "potetspiker"!

Sendt inn av

Foto: Synøpve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinerte poteter
Alltid populært, nesten uansett aldersgruppe. Det er en smak/kalorisak om det skal nyttes fløte eller melk eller en blanding.

Fløtegratinerte poteter

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 poteter
2 fedd hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
2 - 2½ dl fløte eller melk
reven gul ost

Fremgangsmåte

Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver før de legges over i en smurt ildfast form, gjerne taksteinslagt. Dryss så over finhakket hvitløk, salt og pepper. Hell over fløten. Formen settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 °C. Beregn steketiden til vel 1 time. Ca. 20 minutter før formen skal tas ut, drysses det over et lag med reven ost.

Gratinerte poteter kan varieres mye. Finhakket løk, tynne purreringer, finhakket paprika og ev. litt chili kan med fordel nyttes. Sopp i skiver kan også være et alternativ.

Dersom potetskivene gis et oppkok først, forkortes tiden i stekeovnen.

Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe. En grønn salatbolle ved siden av er meget godt.

NB. Lag store porsjoner med gratinerte poteter, da erfaringen tilsier at det "går mye", mens "tilbehøret" drøyes!

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakte poteter
Du kan ikke gjøre feil med bakte poteter - de gjør alltid suksess. Variasjonsmulighetene er mange, og det er et lettvint spise. Det er vanligst å bruke store og tradisjonelle bakepoteter, men det er helt greit å bruke mindre poteter også.

Bakte poteter

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Antall poteter etter ønske.

Fremgangsmåte

Potetene vaskes godt før de legges over på stekeplata eller over i en ildfast form og så inn i stekeovn som holder 225 °C. Baketiden må beregnes fra 60-80 minutter, alt etter hvor store potetene er.
 
Skjær så et stort kryss i de ferdig bakte potetene og klem på potetene slik at de åpner seg og innholdet presses litt opp. Potetene kan så fylles.

Fyllet kan være forskjellig:
• Rømme eller en smørklatt er alltid godt. Rømme og sprøstekt bacon over og til slutt litt finklippet dill er riktig så godt.
• Hvitløksmør som lages ved at smør røres godt sammen med finhakket hvitløk og kruspersille er et deilig fyll til bakte poteter.
• En soppsaus av eksempelvis finhakket sjampinjong som blandes med rømme og kruspersille, salt og pepper er meget godt.
• Rømme med reker, krabbe eller hummer er selvsagt et deilig fyll.
• Om ønskelig kan man drysse reven gul ost over fyllet og sette potetene inn i ovn igjen noen få minutter slik at de gratineres til slutt før serveringen.

Bakte poteter kan serveres med en grønn salat til og ellers kjøtt og sildevarianter.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potetsalater
Salater er godt til så mangt, både de varme og de kalde variantene. Selv om en oppskrift er praktisk å følge, lykkes man ofte med bare å prøve seg fram eller å bruke det en måtte ha tilgjengelig. Ofte kan en salat være en fin måte å få brukt opp restemat.

Laks- og potetsalat med sursøt rømmedressing

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

800 g nypotet
600 g kokt laks
1 hodesalat
3 dl lettrømme
½ sitron
2 ss sukker
2 ss hakket frisk dill

Fremgangsmåte

Rens fisken fri for skinn og ben og del den i mindre serveringsstykker.

Kok nypotetene møre med skallet på. Del dem i skiver mens de fortsatt er varme og anrett dem på et fat.

Riv salaten og fordel den på fatet, fordel fisken over.

Bland sammen rømme, sitronsaft, finhakket dill og sukker. Du kan også rive litt sitronskall (pass på å vaske sitronen nøye!) i dressingen.

Drypp dressingen over potetsalaten like før servering.

Flere retter med rød fisk

Tips: For en perfekt posjert (kokt) laks gjør du som følger: Del laksen i serveringsstykker og strø på godt med salt. La ligge i ca 15 minuter. Skyll av saltet.

Legg filetene med skinnsiden opp i et ildfast fat og kok opp vann med 1 ts salt pr liter vann. Ha gjerne sitronskiver eller annet krydder som laurbærblad i vannet.

Hell det kokende vannet over fisken og la den stå til du lett kan dra av skinnet fra fileten - perfekt resultat hver gang.

Flere retter med ferskpoteter (nypoteter) her

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Varm potetsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1½ kg poteter
1 løk
3 ½ dl vann
3 ss smør
2-3 ss god eddik
2 ss sukker
1 ½ ts salt
litt nykvernet pepper
kruspersille

Fremgangsmåte

Potetene kokes med skallet på, skrelles og skjæres i tynne skiver.
 
Løken renses og skjæres i tynne skiver før den kokes mør i vann tilsatt smør, ca. 10 minutter.
 
Tilsett eddik, sukker, salt og litt pepper og bland potetskivene forsiktig i. Salaten serveres varm. Smaken skal være frisk sur-søt.
 
Dryss over klippet kruspersille like før servering.
 
Varm potetsalat er nydelig til stekte kjøtt- og fiskeretter.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rødbet- og potetsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 dl kokte poteter
3 dl rødbeter fra glass
2 dl slangeagurk
2 epler
1 løk

Dressing:
1 dl olje
2 ss sitronsaft
½ ts salt
evt. kruspersille

Fremgangsmåte

Poteter, rødbeter, slangeagurk og epler skjæres i terninger og løken renses og finhakkes.
 
Alt blandes lett inn i dressingen og finklippet kruspersille drysses eventuelt over til slutt.

Denne salaten er ypperlig på lunsjbordet, og ellers spesiell god til fiskeretter.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Panneretter
Potet i panneretter er lettvint, godt og svært barnevennlig. De kan selvfølgelig varieres alt etter hva en har tilgjengelig, og er en perfekt måte å bruke restene på.

Pytt i panne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 egg
2 ½ dl melk
2 ts salt
4 kokte poteter
2 røkte middagspølser
2 tomater
1-2 ss gressløk

Fremgangsmåte

Egg, melk og salt piskes lett sammen.
 
De kokte potetene skjæres i skiver som brunes lett i smør i stekepanne. Ta skinnet av pølsene og skjær dem i skiver før de legges over i panna sammen med potetskivene og brunes lett.
 
Eggblandingen helles over og får stivne ved svak varme.
 
Tomatene skjæres i skiver som fordeles over og til slutt drysses finklippet gressløk.

Pytt i panneretten serveres varm og tilbehøret kan være en grønn salat og gjærbakst.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Annerledes Pytt i panne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

5 skiver bacon
5 rå poteter
2 løk
1 ts salt
¼ ts pepper
1 rød paprika
kruspersille

Fremgangsmåte

Bacon i biter sprøstekes og tas opp fra panna. Potetene skrelles og skjæres i små biter og løken finhakkes før det tas over i stekepanna og stekes mørt. Tilsett ev. litt ekstra stekefett. Smak til med salt og pepper. Ta over de ferdig stekte baconbitene. Dryss over finhakket paprikabiter og klippet kruspersille.

Retten serveres nystekt og tilbehøret kan være en grønn salat og gjærbakst.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Annerledes potetretter
Av og til er det deilig å gjøre noe helt nytt med en vanlig råvare som poteten.

Stekte poteter på spyd

Antall porsjoner

6

Ingredienser

18 små, kokte poteter uten skall (gjerne ferdigkokte i pose)
18 store kapers med stilk , evt. sorte eller grønne oliven
3 ss olivenolje
1 ts salt
3 ss hakket bladpersille
6 trepinne (grillspyd)

Fremgangsmåte

Legg spydene i vann 10-15 minutter. Tre poteter og kapers på spydene.

Stek dem i en vid stekepanne i olje. Snu dem, krydre og strø på persille.

Disse potetene kan du også grille på grillen, men da gjerne over middels sterk varme.

Passer godt til aller former for stekt kjøtt, spesielt lam.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blå potetmos

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g blå kongo potet
1 ½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok eller bak potetene til de er møre.

Skrell potetene og mos dem sammen med varm melk og smør. Smak mosen til med salt og pepper.
 
Mange liker å tilsette klippet gressløk eller hakkede krydderurter og blande i mosen. Dryss over litt på toppen ved servering.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fakta:
Poteten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, der den har vært dyrket helt siden 3.000 år f.kr. Til Europa kom poteten ca. år. 1550 (Spania) og til Norge ca. år 1750. I Norge ble ikke poteten dyrket i noen mengde før etter nødsårene omkring 1810.
 
Poteter kan deles inn i 3 grupper; den tidlige (nypotet), den halvtidlige (høstpotet) og den halvsene/sene (vinter-/lagrings-potet).
 
Tidligpotet-sortene som bør nevnes er Ostara, Jonsok og Snøgg. Rutt er også en variant av tidligpoteten. Halvtidlige sorter er Laila, Troll, Ottar og Brage, og halvsene/sene sorter er Beate, Kerrs Pink, Pimpernell, Gullauge, Mandelpotet og Ringerikspotet. Ottar er en sort som er spesielt egnet for det nord-norske klimaet. Saturna er en sort som hovedsakelig går til industrien.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Illustrasjonsfoto: Stockxpert

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen