Takk for høsten

Amerikanerne er flinkere enn oss på et punkt og det er å takke for høstens grøde. Det gir oss nok en anledning til å by inn til fest før julerushet setter inn for fullt. Ikke behøver du bekymre deg for å tære på julebudsjettet for ekstrautskeielsen, for så vel mat som drikke har en akseptabel prislapp.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Thanksgiving som det heter over there handler alltid om kalkun, og som alt annet der borte skal den være stor. Hvis ditt kjøkken eller ovn ikke takler en svær kalkun (alle husker vel scenen i Merry Christmas Mister Bean og hvilke fatale følger en kalkun kan gi..), kan du likevel lage en vel så velsmakende høsttakkefest-kalkun, om enn i light-versjon. Men ikke lett fordi vi sparer på kaloriene, her er det nemlig både smør, rømme, kastansjer og aprikoser, akkurat slik det skal være når vi takker for høstens grøde, men heller fordi vi tar en snarvei utenom den stuffede kalkunen som er en hver amerikaners (husmors?) stolthet. Ulempen for deg som vert er selvsagt at du ikke kan briefe med en ruvende kalkun midt på bordet. Men siden smaken er den som betyr mest når alt kommer til alt, er faktisk lettvintversjonen bedre siden kalkunkjøttet beholder saftigheten mye bedre når den stekes på denne måten.

Kalkun er vanligvis en ganske fleksibel råvare rent vinmessig selv om den ofte heller til den hvite side. Det er fordi kjøttet er magert og delikat i smaken. Denne retten gjør det definitivt og innslaget av appelsin, syrlig frukt, ristet brød og smør leder oss rett over på chardonnay. Gitt kveldens tema er det mer naturlig enn å satse på en californisk utgave som gjengangeren Fetzer Sundial Chardonnay 2012 (5786) som gjør en aldeles utmerket  jobb til maten. Den byr på et svært godt sammensatt og middels bredt spekter av sitrus, tropisk frukt, smør og fatkrydder samtidig som den er bløt og behagelig.

Santa Rita 120 Chardonnay 2012 (7534) som strutter av tropisk frukt, smør og tydelige appelsintoner befinner seg prismessig på riktig side av den magiske hundrekronersgrensen og er et ypperlig alternativ hvis prisen betyr veldig mye.

Større utfordring er det i den østerrikske Summerer Riesling Urgestein 2003 (20413) som i tillegg til stor sødmefull frukt med så vel søt sitrus som tropisk frukt og smørlignende mineralpreg også byr på friskere syre.

Velger vi derimot rødvin, trengs definitivt en saftig utgave med god fruktsødme og uten for mye bitterstoffer eller treverk, med moderat alkohol og bløte tanniner. Myke merlot og cabernet sauvignon-viner, gjerne fra Califorina, passer ofte godt til kalkun, men appelsinskallet kan skape litt krøll og gjøre vinen kantete og rustikk i smaken. Det gjør at Delicato Merlot 2003 (13897) ikke vil gå inn i historien som den perfekte matchen til retten. Likevel vil den for mange oppleves som god på grunn av den godteripregete sødmen og den store bløtheten.

Vi vender heller oppmerksomheten mot den ultraamerianske druen zinfandel som ofte gi viner som er søtere og samtidig friskere i bærpreget. Men denne druen kan gi alt fra veldig saftige og bløte viner til mastodonter med overdose av alt. Og det er helt klart i det lettere sjiktet vi må bevege oss. Faren er imidlertid at det kan bli for kommersielt.

Arrow Zinfandel 2003 (20502) er definitivt kommersiell i den forstand at den er meget polert uten mange skarpe kanter, men den har likevel en viss stof flighet som gjør at den fungerer godt til maten.

En tanke større kompleksitet og bedre syre, og dermed en mer raffinert match, er det i søritalienske Cuvée Christer Berens San Marzano Primitivo 2012 (20135) som er laget av italienernes svar på zinfandel. Druene er genetisk like men likevel forskjellige og det skyldes at begge er tilpasset voksestedet. Og italieneren viser lite slektskap med sin californiske bror. Samtidig som den er friskere og mindre rustikk enn mange andre primitivoer.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Appelsin og sennep-kalkun med eplesjy, kastanje og tranebærstuffing

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kg kalkunbryst uten skinn

Appelsin- og sennepblanding:
Saften av ½ (økologisk) appelsin og 1 ts finrevet skall
1 ss grov sennep
2 ss mykt smør
½ ts tabasco
1 ts sukker
1 ss frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper

1-2 dl eplesider

Tilbehør:
6-700 g ferske kastanjer, eller 300 g ferdig kokte
100 g lyst landbrød uten skorpe i terninger
1 grov pølse
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk i tynne skiver
2 dl tranebær
1½ dl eplesider
1 dl aprikoser i terninger
2 ss smeltet smør
2 ss hakket bladpersille
1 ss hakket salvie
salt og pepper

Ekstra god potetmos:
1,2 kilo mandelpoteter
2 ss smør
melk
75 g bacon i terninger
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk i tynne skiver
1 ss olivenolje
1½-2 dl seterrømme, lettrømme, kesam eller crème frâiche
1 ss finhakket bladpersille
salt og pepper

Fremgangsmåte

Appelsin- og sennepblanding:
Smør to tredeler av blandingen på kalkunen og la den ligge gjerne over natten og godgjøre seg i kjøleskap. Men det er ikke nødvendig å starte dagen i forveien. Ta den uansett ut en time før den skal i ovnen for temperering. Legg brystet i en ildfast passe romslit form og hell eplesider i formen (til væsken står ca 2 cm opp fra bunnen). Still ovnen på 150 grader og sett formen med kalkunbrystet på nest nederste rist. Bruk steketermometer. Brystet er ferdig når det viser 70 grader. Det tar ca 1 time. Når 45 minutter har gått, skrur du opp temperaturen til 180 grader og smører samtidig brystet med resten av appelsin- og sennepblandingen. Ta ut av ovnen og la kjøttet hvile på et lunt sted i minst 15 minutter før det skjæres opp. Sil sjyen over i en liten kjele og hold varm.

Tilbehør:
Kok opp vann. Skjær et kryss i hver kastanje og legg de i det kokende vannet. La koke i ca en halvtime. Avkjøl litt men ikke for mye før du skreller kastanjene, først det tykke ytre skallet og deretter det indre. Da sitter du igjen med en lysbrun nøtt. Del kastanjene opp i terninger på ca 1x1 cm.

Rist brødet i en langpanne i ovnen ved 175 grader i 10 minutter eller til det begynner å ta farge.

Skjær pølsa i terninger og sprøsteik i varm panne. Legg på kjøkkenpapir.

Skyll panna og varm opp olivenoljen. Fres løk og hvitløk mykt. Del tranebærene i to-tre biter og ha oppi løkblandingen. Tilsett eplesider og aprikosterninger og kok inn til mesteparten av væsken er fordampet, ca 10 minutter.

Bland så pannas innhold med brød-, kastanje- og pølsebitene. Tilsett smeltet smør og smak til med urter, salt og pepper og ha alt oppi en ildfast form. Dekk med folie. Sett i ovnen ved 175 grader i 15 minutter. Ta bort folien og stek videre i 15 minutter til.

Ekstra god potetmos:
Skrell og kok potetene møre. Hell av vannet og tilsett smør og nok melk til at det blir en fast puré. Fres bacon i tørr panne. Legg på kjøkkenpapir. Skyll panna og varm opp olivenolje. Fres løken ved middels varme til den er myk. Bland bacon og løk i potetmosen og spe med rømme el.l. Smak til med persille, salt og pepper.

Server kalkunskivene med eplesidersjy og en god skje av kastanje- og tranebær-"stuffingen", og potetmos samt gjerne en grønn salat til.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen