Test av chilenske viner - Riesling og Gewürztraminer

Redaksjonen
24 Mars 2011 - 16:26

Den rene friske bærfrukten overbeviser stort. Sauvignon blanc-ene som det er langt flere av, var derimot av mer variabel kvalitet. Aller tryggest er det å kjøpe så fersk vare som mulig når det er snakk om hvite chilenere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad og Christian Udjus, begge Ylajali.

Torstein Østenstad      Christian Udjus  
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. oktober 2010 omfatter 31 hvite og røde viner fra de såkalte cool climate-regionene i Chile. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og Gewürztraminer

(84p)
Leyda Neblina Riesling 2008
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
52073 Vectura - kr 154,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Symposium Wines
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk "slank" duft med noe petroleumspreg, syrlige grønne epletoner.
Smak: Prikker mye i starten, veldig slank stil, en del pepper- og limepreg, bra fylde, friske syrer, masse lime og pepper i finishen, sitter lenge. (2008)
Bruksområde: Laks, ørret, makrell.
Vurdering: En veldig frisk og vellaget chilensk riesling. Best innen et par-tre år. Meget godt kjøp. 84 p (2008)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Gewürztraminer 2010
Viña Cono Sur
Chile - Bío Bío Valley
56706 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Mye blomster og hermetisk litchi.
Smak: Fruktig anslag, mye sødme, noe syre, men frukten er litt vel søt, litt syntetisk/sukkertøyaktig preg i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: For de som liker sødmefylte viner. Nå. 78 p (2010)
Laget av: 100% Gewurztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4-10 md. fatlagring
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Riesling Reserva 2009
Viña Cono Sur
Chile - Bío-Bío Valley
57902 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, noe fruktsødme og blomster.
Smak: Rund fruktig stil, modent preg, litt såpeaktig finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Virker overraskende moden. Nå. 78 p (2009)
Laget av: 100% riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (68p)
Nimbus Estate Gewürztraminer 2006
Viña Casablanca
Chile - Casablanca
7832 Vectura - kr 141,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Moden ufrisk duft mye roser og kandis.
Smak: Moden og fet i starten, veldig bløt syre, ganske sliten, men sitter (dessverre) en stund. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Altfor gammel rett og slett. 68 p (2006)
Laget av: Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges
Guide
Aspargesoppskrifter

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges

I vår kokebok finnes det i alt 197 oppskrifter med asparges, her er et knippe du må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges
Guide
Aspargesoppskrifter

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges

I vår kokebok finnes det i alt 197 oppskrifter med asparges, her er et knippe du må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her