Test av gresk vin

Etter å ha smakt seg gjennom et litt utvidet utvalg av det greske vintilbudet her til lands, er ikke Apéritifs panel særlig imponert. Kun tre av de 26 vinene touchet firetallet.
Redaksjonen
07 November 2000 - 01:00

De to hvite vinene Mantinia og Santorini, begge 1999 og fra Boutari, er gode representanter for Hellas' moderne hvitvinstil. På den røde side er bildet mer variert og kun én vin, Tsantali Syrah 1997 hevet seg over massen. Noen viner virket dessuten litt slitne, trolig har de ligget lenge på lager i Norge på grunn av liten etterspørsel.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.
 
Testen, som ble gjennomført 10. oktober, omfatter de aller fleste greske viner, både røde, hvite og søte som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter kategori og område. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet*****
God kvalitet****
Middels kvalitet***
Under middels kvalitet**
Bør unngås*
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Alle priser er engros, inkl. mva og emballasjeavgift, pr 1. september 2000. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Produktene bestilles hos din lokale grossist eller følgende distributører:
Vectura (VT): 22 97 55 00
Vin & Sprit Distribusjon/BA 23 (VSD): 23 24 97 00/23 08 64 50
Quantum (EQ): 22 88 56 50
 
Hvit
 
****-
Mantinia 1999
Boutari Peloponnes
ca kr 99
Eurowine
Farge og duft: Lys strågul. Ganske elegant duft med innslag av mineraler, blomster, krydder og frukt.
Smak: Fruktig og moden smak med OK fylde og gode syrer i avslutningen.
Mat: Lettere fiskeretter med kremsaus.
Vurdering: En behagelig matvin. Godt kjøp.
 
Santorini 1999
Boutari Santorini
105985 Vectura kr 92,61
Eurowine
Farge og duft: Svak gul. Behagelig duft av sitrus og nektarin.
Smak: God og frisk i anslaget, balansert med fine syrer i avslutningen.
Mat: Lette skalldyrretter, grillet kamskjell
Vurdering: Bør serveres godt avkjølt. Verd prisen.
 
***+
Makedonikos 1997
Tsantali Makedonia
14503 EQ kr 75,82
Engelstad
Farge og duft: Gyllengul. Søtlig fruktig duft med snev av krydder.
Smak: Relativt friskt anslag, middels fylde, sitruspreget finish.
Mat: Aperitiff, salater.
Vurdering: Lett innsmigrende stil. Godt kjøp.
 
***-
Inokastrio 1999
Achaia Clauss Peloponnes
KKxxxxx kr 92
Prizelius
Farge og duft: Strågul. Blomster, litchi, fruktskall og -kjerne samt krydder i duften.
Smak: Frisk og fruktig i anslaget, men for kort og spiss.
 
**+
Pelopas 1999
Achaia Clauss Peloponnes
KKxxxxx kr 87
Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Litt kjemisk, uren duft med snev av jordsmonn.
Smak: Skarpt, syrlig anslag, tørr stil.
Vurdering: Mangler sjarm.
 
Rød
 
****-
Tsantali Syrah 1997
Tsantali Makedonia
14510 EQ kr 122,52
Engelstad
Farge og duft: Mørk ung rød. Røde og mørke bær krydder og svakt animalske aromaer i duften.
Smak: Følger godt opp duften, behagelige tanniner, tørr finish.
Mat: Lyst vilt som elg med kremsaus.
Vurdering: Litt nyverden-stil, skiller seg ut fra de andre, men trenger mat. Verd prisen.
 
***+
Halkidikis 1999
Tsantali Makedonia
14501 EQ kr 76,16
Engelstad
Farge og duft: Krystallklar rød. Varm krydret nese med røde bær som jordbær i retning syltetøy og vanilje.
Smak: Saftig godt anslag, fint bærpreg, middels fylde, balansert.
Mat: Lette kjøttretter.
Vurdering: En enkel men vellaget vin. Godt kjøp.
 
Rapsani 1995
Tsantali Thessalia
14505 EQ kr 101,89
Engelstad
Farge og duft: Ren klar rød. Fin syrlig duft av rips, bringebær med innslag av lær og vegetalske aromaer.
Smak: Friskt anslag, fin syrlighet og fruktighet gjennom hele kurven, balansert, fin tørrhet i finishen.
Vurdering: En tiltalende vin på den lette siden. Burgund light. Verd prisen.
 
Cabernet Sauvignon Agioritiko 1998
Boutari Peloponnes
Ca kr 114
Eurowine
Farge og duft: Ung rød. Lett, ren og fruktig duft av røde bær.
Smak: Anslaget har god fruktighet, røde bær, bra balanse, behagelige tanniner mot slutten.
Vurdering: En fruktig vin som knapt er verd prisen.
 
Domaine Filiria Goumenissa 1997
Boutari Makedonia
Ca kr 124
Eurowine
Farge og duft: Rød med lys kant. Svakt jordlig duft med røde bær og syltetøy.
Smak: Saftig smak med en del krydder og skog, balansert med noe stoffrikdom i finishen.
Mat: Lammretter med sjysaus.
Vurdering: Mangler litt sjarm i dag, prøv å lagre ett år. Men for dyr.
 
***
Kretikos 1998
Boutari Kreta
Vectura kr 79,50
Eurowine
Farge og duft: Lys rød. Røde bær, krydder, tre og jordsmonn i duften.
Smak: Følger opp duften men tørker ut, litt lær og krydder i avslutningen.
Vurdering: Enkel vin. Verd prisen.
 
Cava Tsantali 1995
Tsantali Makedonia
14502 EQ kr 81,04
Engelstad
Farge og duft: Klar rød. God duft av røde bær og krydder.
Smak: Syrlig og friskt anslag, innsmigrende midtfase med de samme aromaene som i duften, balansert.
Mat: Kalv, svineretter med sødme i sausen.
Vurdering: En enkel matvin til ikke for kraftige retter. Verd prisen.
 
Leontios Nemea 1998
Achaia Clauss Peloponnes
KKxxxxx kr 97
Prizelius
Farge og duft: Rød. Krydder, matjord og syltetøy av røde bær i duften.
Smak: Saftig anslag med de samme nyansene som i duften. Lett og grei med noe tanniner i finishen.
Vurdering: Grei vin men for enkel.
 
Naoussa Grande Reserve 1995
Boutari Makedonia
105262 Vectura kr 109,70
Eurowine
Farge og duft: Rødoransje. Røde bær og krydder i duften.
Smak: Modent bærpreg og krydder i anslaget, noe syrer og tanniner mot slutten som det bør være.
Mat: Kokte (litt fete) retter med saue- eller lammekjøtt.
Vurdering: Litt trekk for frukten som er noe fraværende.
 
***-
Pelopas Nemea 1998
Achaia Clauss Peloponnes
KKxxxxx kr 90
Prizelius
Farge og duft: Rød. Litt kunstig duft med røde bær, gummi, skog, krydder og drops.
Smak: Lett friskt anslag med røde bær, blir for syrlig mot slutten.
Vurdering: Litt dominerende syrer skaper ubalanse.
 
Nemea 1998
Boutari Peloponnes
105986 Vectura kr 94,45
Eurowine
Farge og duft: Rød. Lett krydret duft med røde bær, jord og skog.
Smak: Lett og fruktig anslag, enkel.
Mat: Enkle og ikke for kraftige retter med kokt kjøtt.
Vurdering: Mangler litt av alt.
 
Boutari Cabernet Sauvignon 1998
Boutari Trifilia
Ca kr 119
Eurowine
Farge og duft: Mørk rød. Noe innslag av pepper, krydder, fat og røde bær.
Smak: Fruktig anslag, ok midtfase, men den tørker helt opp mot slutten.
Vurdering: Noe ubalansert.
 
**+
Dioni Nemea 1998
Kourtakis Peloponnes
KK703728 kr 77,69
Stenberg & Blom
Farge og duft: Klar rød. Søtlige bær, gummi og coladrops i duften.
Smak: Syrlig og skarp i anslaget, syntetisk bærpreg, litt tanniner i finishen.
Vurdering: For enkel.
 
Boutari Red
Boutari Hellas
Ca kr 87
Eurowine
Farge og duft: Klar lys rød. Modne jordbær og syltetøy.
Smak: Bløt og lett i anslaget, men veldig tynn utover i smakskurven. Avslutter med litt for harde syrer.
Vurdering: Tørker og flater for mye ut.
 
Naoussa 1998
Boutari Makedonia
104930 Vectura kr 92
Eurowine
Farge og duft: Rød brunlig farge. Tørket bærpreg med innslag av tannlegekontor og krydder.
Smak: Veldig saftig anslag men smaken blir nesten helt borte etter anslaget.
Vurdering: Mangler mye i smaken.
 
Domaine Fantaxometocho Red 1998
Boutari Kreta
Ca kr 134
Eurowine
Farge og duft: Lite tiltalende duft av gummi, syntetisk frukt, røde bær og krydder.
Smak: Godt bærpreg i anslaget, men så strammer vinen seg veldig inn og ender aromamessig i medisinskapet.
Vurdering: Virker ubalansert.
 
**
Nemea Tsantalis 1997
Tsantali Peloponnes
14500 EQ kr 74,30
Engelstad
Farge og duft: Rød. Varm nese med røde bær, skog, krydder og drops.
Smak: Syrlig anslag, mangler fylde.
Vurdering: Syrene dominerer smaken og gjør vinen ubalansert.
 
Naoussa 1994
Tsantali Makedonia
14504 EQ kr 77,56
Engelstad
Farge og duft: Rød. Kokt og litt ufriskt bærpreg i duften med innslag av bringebærsteiner og kjøttkraft.
Smak: Det samme i smaken. Syrene dominerer gjennom hele kurven.
Vurdering: For gammel.
 
*
Makedonikos Topikos Oinos 1997
Tsantali Makedonia
28504 EQ kr xxx
Engelstad
Farge og duft: Mørk klar rød. Treaktig duft med innslag av grønne planter og jord.
Smak: Syrlig og skarp i anslaget, spiss og ubehagelig.
Vurdering: To flasker prøvet.
 
Cuvée Maison 1999
Domaine Hatzimichalis Makedonia
Xxxxx Vectura kr 89,92
Vinoco
Farge og duft: Ung rød. Ren bærpreget nese med vegetalt innslag.
Smak: Spisst og syrlig anslag, syrene dominerer hele veien.
Vurdering: Ubalansert, mangler frukt.
 
Dessert
 
***+
Samos
Kourtakis Samos
KK703819 kr 69,44 (50 cl)
Stenberg & Blom
Farge og duft: Brungyllen. Moden tørket muscatduft.
Smak: Søtlig anslag med innslag av søtlig frukt, krydder, honning, behagelig fylde,
Mat: Bær- og fruktbaserte desserter.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt for å beholde friskheten.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her