Drikke
Test av juleølet 2013 - Juleøl med inntil 4,75 prosent

Test av juleølet 2013 - Juleøl med inntil 4,75 prosent

Aase E. Jacobsen
07 November 2013 - 13:37

Det danske juleølet Nørrebro Økologisk Stjernestund Klosterøl med 5,7 prosent er en av testvinnerne i årets rekordstore juleøltest. Like bra gjør Ægir Ylir Julebrygg det som er testens absolutt mest raffinerte juleøl. Med Kinn Julefred og Haandbryggeriet Nissefar i to utgaver, hakk i hel. De aller sterkeste juleølene overbeviste også godt. Blant de «klassiske» norsk juleølene i både sterk og svak utgave, stakk Hansa av med flest poeng.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Jessica Senning, Popolare, Ane Knutsen, ølkjenner med lang bransjeerfaring, Marie Larsson og Hansi Tryggvasson, begge Håndverkerstuene samt Dave Scott og Marian Miron, begge Dr Jekyll.

Testen, som ble gjennomført 28., 29. og 30. oktober 2013, omfatter 91 juleøl. 

Smakingen ble foretatt blindt etter alkoholstyrke. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

Juleøl med inntil 4,75 prosent

87p
Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Mørk brun. Sødmefylt duft med blomster, sirup, modne bær, knekk og malt.
Smak: Sødmefylt med god dybde, god fylde, fløyelsmykt og elegant, god fruktighet og balansert sødme, lang ettersmak.
Mat: Allround.
Vurdering: Et flott juleøl, veldig harmonisk.

86p
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Nøttebrun. Fin duft av rugbrød, blomster, tropisk frukt, banan.
Smak: Følger duften, god munnfølelse, myk og god, veldig god balanse mellom humle og malt, behagelig tvers gjennom.
Mat: Allround.
Vurdering: Et velbrygget øl.

86p
Lade Gaards Juleøl
Grans Bryggeri
50cl
4,7% vol.
Farge og duft: Rødbrun. Masse sjokolade, karamell, ristet malt, kaffe, røyk, stall.
Smak: Følger duften, fruktig, en del sødme, men balansert, mørk lager i ettersmaken.
Mat: Koseøl.
Vurdering: Et veldig innsmigrende juleøl.

86p
Haandbryggeriet Nissegodt
Haandbryggeriet
50cl
4,5% vol.
Farge og duft: Mørk brun. Dr. Pepper, pomeransskall, sigar, einerbær, sjokolademalt.
Smak: Følger duften, god syre, tørr og kraftig humlet finish.
Mat: Svineribbe, pinnekjøtt.
Vurdering: Et kraftig øl.

85p
Lervig Juleøl
Lervig Aktiebryggeri
33cl
4,7% vol.
Farge og duft: Dyp brun. Lær, mørk malt, røyk, brent brød, nøtter, kardemomme.
Smak: Følger duften, bra frukt, ok friskhet, stofflig, sitter godt, plommer og humlebitterhet i ettersmaken.
Mat: Allround.
Vurdering: Et godt juleøl.

85p
Grans Julebrygg
Grans Bryggeri
33cl
4,7% vol.
Farge og duft: Dyp brun. Rik og fyldig sviskeduft, karamell, tørket frukt.
Smak: Middels fyldig kropp, ganske rik og fløyelsmyk munnfølelse, men følger ikke helt opp den store duften, likevel lang og god ettersmak.
Mat: Allround.
Vurdering: Et godt juleøl.

85p
Ægir Julebrygg
Ægir
50cl
4,7% vol.
Farge og duft: Ravbrun. Lett krydret, karamell, toast, nellik, appelsin, frisk.
Smak: Frisk start, fin fylde, godt nøttepreg, noe karamell, fin syre behagelig bitterhet, sitter godt.
Mat: Lutefisk, rakefisk.
Vurdering: Et veldig godt juleøl i denne klassen.

84p
Slogen Juleøl
Trollbryggeriet
50cl
4,7% vol.
Farge og duft: Brun. En del granbar, humle, trevirke, appelsinskall, tørket frukt, stall.
Smak: Følger duften, dempet sødme, tørr frisk og litt bitter finish.
Mat: Pinnekjøtt.
Vurdering: Et humlepreget og friskt juleøl.

84p
Juleøl
Lindesnes Brygghus
50cl
4,7% vol.
Farge og duft: Dyp brun. Litt parfymert, røykpreget, fruktig, trevirke.
Smak: God kropp og bitterhet, en del røyk, tørr avslutning.
Mat: Fet mat.
Vurdering: Et godt og nybrygget øl som trenger å hvile litt.

84p
Ringnes Julespecial
Ringnes
50cl
4,6% vol.
Farge og duft: Brun. God julete duft med krydder, anis og kanel, parfymert, honning, mandler og nøtter.
Smak: Fyldig og god med veldig harmonisk og behagelig munnfølelse, en del sødme, dempet humlebitterhet, bra lengde.
Mat: Ikke de feteste julerettene.
Vurdering: Et godt og sødmefylt, men likevel godt balansert juleøl.

83p
Dahls Juleøl
Ringnes
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Sødmefylt, malt, sitrusskall.
Smak: Bløt og rund med mye kullsyre, middels fylde, kremet ettersmak.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et lettdrikkelig og tiltalende øl.

83p
Nordlands Juleøl
Ringnes
50cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Lett vinøs duft, med krydder og urter, litt lær.
Smak: Sødmefylt myk start, frisk munnfølelse, fruktig, men litt lett, tørr finish.
Mat: Lutefisk, julefrokost.
Vurdering: Et godt om enn ikke kraftig juleøl.

83p
Kinn Julefred
Kinn Bryggeri
75cl
4,7% vol.
Farge og duft: Nøttebrun. Mye røyk, brødbakst, stall, urter, paprika.
Smak: Følger duften, moden frukt, ok syre, noe maltsødme, bra lengde, tørr finish.
Mat: Skinkesteik.
Vurdering: Et urtepreget og friskt juleøl.

83p
Atna Øl til Julemat
Atna Bryggeri
33cl
4,7% vol.
Farge og duft: Mørk brun. Frisk duft  karamell og sjokolademalt til tross, snev av lime.
Smak: Bra syre, fin bitterhet, middels lengde, litt vel parfymert, frisk avslutning med en lett bismak.
Mat: Allround.
Vurdering: Et godt juleøl.

83p
Dorothy Goodbody's Christmas Cracker
Wye Valley Brewery
50cl
4,7% vol.
Farge og duft: Ravbrun. Litt vingummi i duften, vanilje, karamell.
Smak: Fruktig start, følger duften, middels fylde, bra bitterhet, ganske lang med litt brent malt i finishen.
Mat: Leverpostei.
Vurdering: Ikke så mye julepreg, men friskt nok.

82p
Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Innbydende duft med søt frukt, nøtter og lær.
Smak: Knekk og drops i starten, behagelig og myk, lett fylde, litt hul i midten, men kommer seg mot slutten.
Mat: Lettere julemat.
Vurdering: Et ok juleøl.

82p
CB Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Mye duft, halm, tørket fiken, kaffe.
Smak: Følger duften, en del malt, ok fylde, men litt slapp avslutning.
Mat: Lettere julemat.
Vurdering: Et veldig bløtt og ganske lett øl, men godt.

82p
Frydenlund Juleøl
Ringnes
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Knekk, rugbrød, litt sødme.
Smak: Behagelig, litt smalt smaksbilde, behagelig ettersmak med noe bitterhet.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et helt greit juleøl.

82p
Tuborg Juleøl
Ringnes
50cl
4,5% vol.
Farge og duft: Dyp brun. Sødmefylt godteripreget duft, "babygulp", krydder.
Smak: Følger duften, veldig fruktig, litt dempet, ok kullsyre, litt vandig finish.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et ok juleøl.

82p
Grans Juleøl
Grans Bryggeri
50cl
4,7% vol.
Farge og duft: Brunrød. En del sødme, røyk og lær.
Smak: Fint maltpreg, mye smørbukk, bra bitterhet, middels lengde.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et ok om enn litt sødmefylt juleøl.

82p
Rogalands Juleøl
Berentsens Brygghus
33cl
4,7% vol.
Farge og duft: Rødbrun. Karamell og malt, litt krydder, lakris.
Smak: Noe knekk i smaken, fint maltpreg, middels lengde, noe bitterhet.
Mat: Skinkesteik.
Vurdering: Et ok juleøl i denne klassen.

81p
Lundetangen
Aass Bryggeri
33cl
4,7% vol.
Farge og duft: Karamellbrun. Litt vinøs, karamellduft, også mørke bær og lær.
Smak: Lett fylde, noe vandig, stort skum, syrlig avslutning.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et lett juleøl.

81p
Nøgne Ø Julesnadder
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
50cl
4,5% vol.
Farge og duft: Dyp rødbrun. Julekrydder, kvist, røyk.
Smak: Krydret start, litt røyk, frisk men humle- og maltbalansen er ikke helt på plass.
Mat: Fet mat.
Vurdering: Et øl som trenger litt mer tid.

80p
Aass Juleøl
Aass Bryggeri
33cl
4,7% vol.
Farge og duft: Dyp brun. Sødmefylt duft med noe lakris, blomster, appelsinskall, tørket frukt.
Smak: Syrlig start malt- og karamell, lett bitterhet og syre i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lettdrikkelig øl.

80p
Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
33cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Litt krydder, nøtter, rosiner, aromatisk humle.
Smak: Bløt, litt vandig, litt røyk, en del skum, litt kjedelig.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Grei nok.

79p
Ringnes Juleøl
Ringnes
33cl
4,6% vol.
Farge og duft: Nøttebrun, men litt vandig, dempet duft, litt karamellsødme.
Smak: Litt slapp i munnen, liten kropp, middels ettersmak.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et lett juleøl.

78p
Mack Juleøl
Macks Ølbryggeri
50cl
4,5% vol.
Farge og duft: Mursteinsrød. Svisker, litt syntetisk duft.
Smak: Litt tam og vandig start, bra syre, men noe lett og kjedelig.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et veldig lett juleøl.

77p
Dahls Julebrygg
Ringnes
50cl
4,5% vol.
Farge og duft: Brun. Noe krydder, plast og tørrhumle.
Smak: Veldig anonym med noe syre, lett bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et veldig anonymt juleøl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her