Test av økologiske viner

Apéritifs testpanel har blindsmakt 23 økologiske og biodynamiske viner som er i salg i Norge. Interessen for rene produkter er nemlig sterkt økende, også i Norge. Utvalget er foreløpig begrenset, men flere produkter kommer til.
Redaksjonen
13 November 2002 - 02:02

Den norske godkjenningsordningen for økologiske produkter, Debio, har så langt godkjent en håndfull viner som kan bruke Ø-merket (disse vinene er merket i denne testen). De øvrige vinene i testen er godkjent som økologiske eller biodynamiske i produksjonslandet.

Vinene til Nicolas Joly (se artikkel her) var ved testtidspunktet utsolgt fra lager. Videre finnes det på listen over biodynamiske produsenter en rekke som er tilgjengelig her til lands i svært begrensete mengder og perioder som Domaine Leflavie, Domaine Romanée-Conti og Domaine Leroy, Serge Dagenau fra Loire og Ch. Beaucastel i Rhône. I tillegg er alle vinene til André Ostertag (Alscae) biodynamisk dyrket uten at det fremgår i annen dokumentasjon enn gjennom produsentens overbevisning siden han ikke ønsker å selge.

Her finner du samtlige økologiske viner i pollisten

Her får du vite mer om hva Debio-merkingen av økologiske varer innebærer

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Andy Juhlin, restaurantsjef, Sans og Daniel Karlsson, kjøkkensjef, Klosteret.

Testen, som ble gjennomført 9. september 2002, omfatter de fleste økologiske- og biodynamiske viner som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og druetype. Panelet fikk ellers overhodet ingen opplysninger om produktene utover dette før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser (eller Horeca-priser for produkter som ikke er i ordinært salg), pr 1. november 2002. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Hvitviner

+
Riesling Dry 2001
Peter Mertes
Tyskland - Mosel-Saar-Ruwer
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 92,00 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Lys gul. Frisk duft av grønne epler, sitrus og mineraler.
Smak: Svært saftig anslag, grønt eplepreg i midten, god syrlighet som sitter lenge, epler i finishen.
Mat: Aperitiff, hvit fisk gjerne stekt, med kremet saus.
Vurdering: Meget godt kjøp.

+
Bonterra Viognier 2000
Bonterra Vinyards (Fetzer)
USA - Mendocino
Debio/økologisk
45958 VSD - kr 199,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyldengul. Frisk blomsteraktig duft med grønne epler, sitrus, fersken og jordsmonn.
Smak: Flott smak, mye gule frukter, svært god harmoni mellom duft og smak, fyldig og elegant, gode syrer, lang ettersmak.
Mat: Salater med fisk og skalldyr, asparges.
Vurdering: Veldig lett å like. Godt kjøp.
Bestill her:

Chardonnay IGT Marca Trevigiana 2001
Peter Mertes
Italia - Veneto
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 94,00 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Svakt gul. Flott duft med godt frukt- og jordsmonnspreg.
Smak: Meget saftig med markante syrer, sitter godt i munnen.
Mat: Stekt eller grillet fisk med kremsaus.
Vurdering: Perfekt matvin. Meget godt kjøp.

Grüner Veltliner Federspiel 1999
Nikolaihof Wachau
Østerrike - Wachau
Demeter/biodynamisk
33558 Vectura - kr 133,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Flaaten
Farge og duft: Klar gulgrønn. Mineralpreget (petroleum) duft med noe frukt og sødme.
Smak: Frisk, saftig og ren smak med flotte syrer, lett bitterhet i finishen.
Mat: Fisk med kremsaus.
Vurdering: Må ha mat. Godt kjøp.
Bestill her:

÷
Nativa Chardonnay 2000
Carmel Vineyards
Chile - Maipo
Økologisk
45422 VSD - kr 154,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Farge og duft: Grønngul. Tropisk samt grønn og gul frukt og noe jordsmonn og fat i duften.
Smak: Rundt anslag, tropisk frukt og fat i midten, balansert og polert.
Mat: Grillet fisk eller skalldyr, lette retter med kylling, gjerne kalde.
Vurdering: Kommersiell. Verd prisen.
Bestill her:

÷
Andlau Riesling 1999
Marc Kreydenweiss
Frankrike - Alsace
Ecocert/biodynamisk
7658 Vectura - kr 174,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strag AS
Farge og duft: Gullgul. Rik duft av sitrus, mineraler, honning, sjø, modent eple og tropisk frukt.
Smak: Frisk og fyldig, bra frukt men noe vel bløte syrer, noe mineraler i finishen som er litt tørr.
Mat: Fisk og skalldyr uten for fete sauser.
Vurdering: Litt glatt. Verd prisen.
Bestill her:

Rødviner

Bonterra Sangiovese 1998
Bonterra Vinyards (Fetzer)
USA - Mendocino
Debio/økologisk
45957 VSD - kr 199,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar moden rød. Kompleks duft av moden røde og mørke bær, krydder, særlig pepper, skogbunn, fat, animalskhet og jordsmonn.
Smak: Flott fruktig og bløtt anslag, meget godt balansert, fin fylde, sitter utrolig godt og lenge med fine tanniner.
Mat: Allround rødt kjøtt, også vilt.
Vurdering: Rett og slett veldig god. Meget godt kjøp.
Bestill her:

÷
Cornas Rouge 1999
M. Chapoutier
Frankrike - Rhône
Biodynamisk
45964 VSD - kr 229,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Purpurrød. Rik duft av mørke bær, skogsbær, solbær og skogbunn, pepper, anis, kaffe, kjøtt/animalskhet og fat.
Smak: Stort saftig anslag, harmonisk, god frukt, fint krydderpreg, fin fylde, ganske snille tanniner, sitter veldig lenge.
Mat: Vilt.
Vurdering: Utmerket vin. Meget godt kjøp.
Bestill her:

÷
Amarone della Valpolicella di Marchetto 1998
Az. Agr. Trabucchi
Italia - Veneto
Debio/økologisk
40505 Bakken Vin & Gourmet - kr 310,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Mørk mot brunsvart. Stor flott duft av røde og mørke bær, krydder, jordsmonn og fat, lær/animalskhet samtsyltet/tørket frukt.
Smak: Stort rundt og saftig anslag, mye frukt og tanniner, stor stoffrikhet, sitter svært lenge med krydder og fattoner i slutten.
Mat: Rødt kjøtt, vilt.
Vurdering: Flott matvin. Godt kjøp.
Bestill her:

+
Nativa Cabernet Sauvignon 2000
Carmen Vineyards
Chile - Maipo
Økologisk
45423 VSD - kr 162,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Brand Partners AS
Farge og duft: Tett mørk rød. Stor, spennende duft av søtlige varme røde bær, eukalyptus, julekrydder som anis, kanel og nellik, stall og jordsmonn.
Smak: Bløtt anslag, mye frukt, god syre, velbalansert, fin fylde, gode avrundete tanniner, sitter veldig lenge.
Mat: Vilt.
Vurdering: En svært godt laget vin. Meget godt kjøp.
Bestill her:

+
Les Meysonniers Crozes Hermitage 1999
M. Chapoutier
Frankrike - Rhône
Biodynamisk
45966 VSD - kr 179,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar rød. Mørke bær, skogsbær og kirsebær, kaffe, anis, jordsmonn og eik.
Smak: Meget saftig anslag, god fruktighet, bra fylde, flotte tanniner, sitter veldig lenge.
Mat: Lam, kalv.
Vurdering: Godt kjøp.
Bestill her:

+
Bonterra Organically Grown Syrah 1998
Fetzer Vineyards
USA - California
Debio/økologisk
34957 VSD - kr 209,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Stor søtlig duft av røde og mørke bær, særlig fra skogen, røyk og snev av animalskhet.
Smak: Bløtt anslag med stor fruktighet, gode syrer, god balanse mot duften, bra fylde, lett krydret finish, sitter lenge.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Meget godt sammensatt. Godt kjøp.
Bestill her:

+
La Bernardine Châteauneuf-du-Pape 1999
M. Chapoutier
Frankrike - Rhône
Biodynamisk
45963 VSD - kr 229,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk nesten svart. Stor duft av røde varme bær, jordsmonn, anis, nellik, pepper og stall.
Smak: Bløtt saftig anslag med mye frukt, noe eik, sitter veldig godt med fine tanniner, lang ettersmak.
Mat: Lettere vilt, godt krydret lam eller kalv, kalkun.
Vurdering: God matvin som er deilig å drikke. Godt kjøp.
Bestill her:

Ch. la Présidente 2000
Paul Beaudet
Frankrike - Coteaux Varois
Ecocert/økologisk
13824 Vectura - kr 95,60 (75cl)
Basisutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød. Innbydende duft av røde bær, markjordbær, kirsebær, bringebær og jordsmonn.
Smak: Bløtt anslag, saftig stil, behagelige tanniner, lett bitterhet i finishen.
Mat: Kjøttretter med fedme, gjerne lam.
Vurdering: Fin matvin. Meget godt kjøp.
Bestill her:

Terra Sana 2001
J.&F. Lurton
Frankrike - Languedoc-Roussillon
Ecocert/økologisk
41394 VSD - kr 99,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Ung mørk rød. Masse røde bær, skogsbær og krydder i duften.
Smak: Saftig anslag, god bærkarakter, nesten elegant i stilen, markante fruktsyrer og gode tanniner.
Mat: Okse.
Vurdering: God matvin. Meget godt kjøp.
Bestill her:

Solferino 2001
Viña Ijalba
Spania - Rioja
ES-RI-AE/økologisk
14343 Vectura - kr 99,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk ung rød. Mørke bær, kirsebær, jordsmonn, krydder og snev av stall.
Smak: Bløtt anslag, god frukt, bløte tanniner, god syre som sitter lenge.
Mat: Lam, svin ogannet lyst kjøtt, torsk.
Vurdering: Harmonisk og lettlikendes. Meget godt kjøp.
Bestill her:

÷
Sangiovese del Rubicone 2001
Peter Mertes
Italia - Emilia-Romagna
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 89,00 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Mørk klar rød. Røde bær, kirsebær, blomster og jord i duften.
Smak: Saftig og syrlig bærpreg i anslaget, leskende stil, snille tanniner.
Mat: Retter med noe fedme, gjerne med kylling.
Vurdering: Grei vin. Godt kjøp.

÷
Cabernet Sauvignon VdP d'Hérault 2001
Peter Mertes
Frankrike - Languedoc-Roussillon
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 94,00 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Mørk rød. God duft av røde og mørke bær samt noe krydder.
Smak: Saftig anslag, fine tanniner og fruktsyrer, noe krydder og trearomaer i finishen.
Mat: Kjøttretter med noe fedme.
Vurdering: En grei og enkel kjøttvin. Godt kjøp.

÷
Merlot VdP d'Hérault 2001
Peter Mertes
Frankrike - Languedoc-Roussillon
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 96,00 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Mørk rød. Frisk duft av røde og mørke bær samt krydder, kaffe og jordsmonn.
Smak: Saftig anslag, fruktsødme gjennom hele smakskurven, strammer seg noe inn mot slutten med noe tanniner, krydder og bittertoner i ettersmaken.
Mat: Grillet kjøtt.
Vurdering: Matvin. Godt kjøp.

÷
Casa de la Ermita
Bod. Casa de la Ermita
Spania - Jumilla
Debio/økologisk
45973 VSD - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Klar purpur. Varm bærpreget duft med noe jordsmonn.
Smak: Bløtt søtlig bærpreg i anslaget, saftig og fruktig stil, strammer seg noe til mot slutten.
Mat: Drikkevin, lyst kjøtt.
Vurdering: Enkel, men morsom og lett å like. Godt kjøp.
Bestill her:

÷
Zinfandel 2001
Peter Mertes
USA - California
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 109,00 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Rød. Noe syrlige røde bær, krydder og animalskhet i duften.
Smak: bløtt anslag, mye frukt, en del syrer, snille tanniner, fruktsyrene dominerer finishen.
Mat: Må ha mat med fedme, relativt kraftige kjøttretter.
Vurdering: Mangler noe sjarm men ok matvin. Verd prisen.

÷
Ch. Gaillard Les Vieilles Vignes Touraine-Mesland 1998
Vincent Girault
Frankrike - Loire
Demeter/biodynamisk
14494 Vectura - kr 126,60 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Palmer & Co
Farge og duft: Mørk rød. Flott duft av røde og mørke bær, krydder som kanelstang og anis, skogbunn.
Smak: Bløtt og saftig anslag, fruktpreg gjennom hele smakskurven, bløte tanniner, fruktsyrer i finishen.
Mat: Gryteretter med en del fedme.
Vurdering: Trenger mat. Verd prisen.
Bestill her:

÷
Monastrell 2001
Peter Mertes
Spania - Jumilla
Ecovin/økologisk
Vectura - kr 96,50 (75cl)
Horeca
Norex International
Farge og duft: Mørk rød. Liten duft av røde bær og skog.
Smak: Lett anslag, mangler frukt, markante tanniner.
Vurdering: Ubalansert.

Her finner du samtlige økologiske viner i pollisten

Her får du vite mer om hva Debio-merkingen av økologiske varer innebærer

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her