Tester
Her er årets beste sommerøl
Foto: (Frode Henriksen)

Her er årets beste sommerøl

Sommerøl skal være leskende og lettdrikkelig, men det er ikke ensbetydende med noe tynt skvip. Det viser denne testen av i alt 48 sommerøl.
Redaksjonen
06 Juli 2016 - 15:25

Med et økende antall bryggerier i Norge, blir også tilbudet av øl for sommersesongen større. Derfor viser denne testen av i alt 48 øl fra 28 bryggerier, i regi av Ølakademiet, et godt bilde av denne allsidigheten. Sommerøl er ikke lenger en lett pils, men kan være både session IPA, vanlig IPA, berliner weisse, blonde, hveteøl, pale ale og til og med bokkøl og stout.

Likevel har et godt sommerøl en del fellestrekk og bør oppfylle en del forventinger, noe det i testen er tatt hensyn til.

Et godt sommerøl bør være lyst, friskt, lettdrikkelig og smake godt til sommerens matretter. Ølet bør også ha god balanse mellom frukt, sødme og bitterhet.

Sommerøl er med andre ord gode og ofte bedre alternativer til så vel hvitvin som boblevin. Ikke bare som tørsteslukker og drikke, men også som følge til mat. Derfor har testpanelet nøye vurdert hvilken type mat ølene passer sammen med. 

Slik er testen gjennomført:

Denne testen av sommerøl omfatter kun sesongøl produsert i Norge og som er i salg til forbruker. Testen er utført blindt, og ølene bedømmes etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100.

# forteller hvilken batch som er testet. 

Smakspanelet består av Inga Greve, ølsommelier og ølbrygger, BrewDog bar, Kim Daniel Bergersen, Hopyard ølbar, Jørn Tore Persen, salgs- og markedssjef samt grunnlegger Ølakademiet, Bjarte Lie, ølbrygger og Ølakademiet-grunnlegger, Ronja Velten, daglig leder, Ølakademiet.

Testen er delt inn i butikkøl klassisk type, butikkøl åpen klasse samt sommerøl med polstyrke (over 4,7 prosent). Noen poløl står som utsolgt, det betyr at de ikke kan bestilles ennå, men blir tilgjengelig enten fra juli eller bare i spesialpolbutikkene.

De forskjellige kategoriene av sommerøl finner du på undersidene nedenfor.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her