Drikke
Noen av disse hvitvinene er helt i verdensklasse

Noen av disse hvitvinene er helt i verdensklasse

Aase E. Jacobsen
01 August 2014 - 14:40

De aller beste hvitvinene fra Sør-Afrika er ifølge denne testen å finne blant viner laget av mindre kjente druer som roulette blanc, ulike drueblandinger, rene sauvignon blanc-viner og selvsagt vin av chenin blanc.

Bli med å smake sørafrikansk vin du også

Det virker som om sørafrikanerne har fått et veldig godt grep om sauvignon blanc, i hvert fall gir denne testen gode signaler om det.

Les mer om en mester med sauvignon blanc

Men panelet hadde ventet seg mer karakter i chenin blanc som jo er Sør-Afrikas hvite nasjonaldrue.

Den største skuffelsen er imidlertid chardonnayene. Lufta virker å ha gått helt ut av ballongen, om det noen gang var luft å snakke om. Men det er faktisk her storselgerne på det norske markedet har befunnet seg.

Slik ble testen gjennomført:
Testen, som ble gjennomført 12. og 16. juni 2014, omfatter totalt 39 sørafrikanske hvitviner. Smakingen ble foretatt blindt etter druetype og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her er testens vinnere i de ulike kategoriene

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Den beste sørafrikanske chenin blanc

NEDERBURG ANCHORMAN CHENIN BLANC 2012
85 poeng
En seriøs vin med god moden frukt, bra friskhet og fylde samt pen eikebruk. Den tydelig e sødmen gjør at vinen egner seg best til krydret mat.
Varenr 12438
Bestillingsutvalg
Kroner 179,90

 

Se hvordan resten av chenin blanc-vinene fra Sør-Afrika gjør det

 

 
 
 
 
 
 
 

Den beste sørafrikanske sauvignon blanc

LOMOND SUGARBUSH SAUVIGNON BLANC 2012
86 poeng
Denne hvitvinen konkurrerer med de beste sauvignon blancene fra så vel Loire som New Zealand. Et nydelig følge til rikere retter, både med sjømat og lyst kjøtt.
Varenr.  49181
Bestillingsutvalg
Kroner 175

 

Se hvordan resten av sauvignon blanc-vinene gjør det

 

Se hvordan chardonnayene gjør det

 

 
 
 
 
 
 

Den beste hvitvinen fra Sør-Afrika basert på andre druer og blandinger

SEQUILLO 2008
88 poeng
Denne hvitvinen er laget av en av Sør-Afrikas største vinmakerstjerner, Eben Sadie. Han bruker druer fra gamle vinstokker og det merkes på smaken. Dette er en skikkelig kraftpakke. Prøv den gjerne til lam.
Varenr. 59599
Bestillingsutvalg
Kroner 225

 

Se hvordan resten av de andre vinene gjør det

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her